Kalibracija magnetnega kompasa

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bouton
Admiral

Kalibracija magnetnega kompasa

OdgovorNapisal/-a bouton » To Sep 24, 2013 19:54

Ker me je zanimalo, kako se navtični kompas obnese v avtu, sem si poleg GPS navigacije v avto za poskus postavil še navtični magnetni kompas, ki ga sicer uporabljam na barki. Vem, da je v avtu veliko železja in kablov z visokimi tokovi, kar lahko moti magnetne kompase.
Vseeno pa si nisem mislil, da lahko magnetni kompas smer fali tudi za 45 in več stopinj. Kakorkoli že, ko sem šel na internet gledat kako se da (na barki) kalibrirat magnetni kompas, sem našel več zapisov, da imajo magnetni kompasi dva vijaka, s katerimi se magnetni kompas kalibrira. No, vijaka sem opazil tudi na mojem magnetnem kompasu. Omenjali so tudi, da za kalibracijo potrebuješ kar neka opreme (med drugim žiroskopski kompas). Mene pa vseeno zanima ali je kdo med vami sam izvedel kalibracijo magnetnega kompasa? Kako se to izvaja? Na koliko časa jo je priporočljivo ponoviti? V kakšnem obsegu (stopinje) se da kalibracijo izvesti in kaj vse se da s tema vijakoma kalibrirati?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 24, 2013 20:37

Kompas se na plovilih lahko kalibrira le s pomočjo karte, vendar na horizontu rabiš orientirje. Tudi GPS je dovolj natančen v mirnem in brez tokov ali pa gyro kompas vendar ga ima le redko kdo, ki umerja kompase za plovila pod registrom. Nekajkrat sem bil prisoten pri kalibraciji kompasa. Vozil je v znano smer s pomočjo karte, odčital magnetni kurs in napisal tabelo popravkov začenši na severu v smeri urinega kazalca na vsakih najprej 45° in kasneje, še na 20° in na koncu za kontrolo na 10°. Tabela izgleda takole N:-2˘, 45°: +11, 90°:+6,... in tako dalje nato je po občutku nastavil vijaka in ponovil vajo dokler ni dosegel kar se da najboljše kompenzacije.
LP NT
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 25, 2013 10:43

Pa še nekaj - mislim, da kalibracija velja za tisto mesto, kjer kalibriraš.

Torej, če kalibriraš na enem mestu v avtu, pa potem premakneš na drugo mesto v avtu - ali na barki - bo najbrž treba znova.

Potem, ko sem pogledal tule utemeljeno ugibam :lol: :lol: :lol: , da se magnetnega kompasa najbrž sploh ne da kompenzirati tako, da bi kazal na nekaj - recimo pet - stopinj natančno v avtomobilu.

Dalo bi se kompenzirati vplive magnetnega polja tistega avtomobila, ampak vplivi ostalih vozil, železnih stebrov javne razsvetljave, železobetona in podobnega v okolici so takšni, da če premakneš avto na drugo mesto, kompas v njem lahko ne kaže več niti približno prav.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Sr Sep 25, 2013 12:24

Dodaten problem v avtomobilu je geometrija jeklene konstrukcije. Ker je jeklo feromagnetno, spreminja (uklanja) smer zemeljskega megnetnega polja znotraj avta. Ker je konstrukcija nesimetrična glede na mesto kompasa, je popačenje smeri polja odvisno od orientacije vozila glede na sever. To pomeni, da lahko skalibriramo kompas samo za eno smer vozila. Čim avto obrnemo, kompas več ne kaže prav.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 25, 2013 16:35

Na tisti povezavi v mojem zapisu zgoraj pravijo, da lahko kompenzirajo magnetizem jeklenih reči s primerno razpostavljenimi magnetki, železnih reči pa z primerno postavljenimi kosi mehkega železa, tako da - na ladjah - lahko vplive feromagnetnih materialov na magnetni kompas izravnajo do natančnosti kompasa na stopinjo, dve.

Pes je, ker na ladjah lahko prevažajo tudi feromagnetne tovore, pa bi bilo treba po vsakem natovarjanju in raztovarjanju spet delati kompenzacijo (magnetic compass adjustment)... in če je tako, mi ni jasno, kako sploh zaslužijo dovolj denarja za to :wink:

Je pa tam tudi dobra - in kratka - razlaga, zakaj je magnetni kompas še vedno obvezen na plovilih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov