rumenina, vodna črta itd..čiščenje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

lukach
Poročnik korvete

rumenina, vodna črta itd..čiščenje

OdgovorNapisal/-a lukach » Ne Sep 29, 2013 13:07

Pozdravljeni,

Po koncu sezone, je čas, da plovilo dobro očistimo...Vsa prejšnja leta, sem to počel, klasično, z avtomobiliskim avtošamponom.Rezultat je bil soliden, vendar, se je iz leta v leto na gel coatu nabirala rumenina, tudi vodna črta se pozna, in verjetno ne bo šla dol z lahkoto..Zanima me, s kakšnimi čistili vi to čistite.Iskal sem po forumu, vendar konkretnega o odstranitvi rumenine in vodne črte nisem našel..

Razmisljam o nakupu namenskega čistila za te madeže na gelcoatu..
http://www.navtikaceneje.si/laser-eistilo-za-vodni-kamen-in-umazanijo-1-lt/

je kdo ze preizkusil?
Kaj priporočate?

Zanima me tudi kaj priporočate, s čim iz pete odstraniti tiste male školjkice?1x se spomnim, da je bilo govora o solni kislini...?

Hvala za odgovore. :lol:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Sep 29, 2013 14:46

Treba je spolirat vsako leto, če hočeš imeti barko tako kot je treba, če se ti vodna črta pozna daj antifouling toliko višje da jo pokriješ. Propeler krmilo in ostale metalne zadeve pod vodo, pa jaz najprej očistim na roko kolikor gre nato pa s kislino.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 17:47

Čeprav nerad, ker cenim njegovo znanje in izkušnje bom malo izpodbijal gasota.

Z pravilnim pristopom in z pomočjo sodobnih "preparatov in pripomočkov" poliranje vsako leto za doseganje sijaja in zaščite ni potrebno.
Žal je pri poliranju nekako nadvladala komerciala in raznorazni izdelki, ki so bolj, kot ne le krema za zlomljeno nogo. Edino jim je to, da so svinjsko dragi in neučinkoviti.
Enemu našemu članu sem demonstriral približen efekt teh polišev. Z oljem iz konzerve tun sem premazal dobre četrt kvadrata barke. Seveda se je zelo svetila, vendar le do pranja. Podobno je z lahko rečem, da skoraj vsemi top šit fency imeni teh čudežnih flašk.

Moj predlog je, da se resnično investira potreben čas in se spolira, tako, kot je treba. Nato pa se lahko vrsto let uporablja le primerna zascita in če smo friki na šajn barke kakšen glaze(sredstvo, ki mi je edini namen, da se barka sveti. Primeren glaze na izbrano zascito ne dela škode.

Za odstranjevanje rumenih delov nad vodno linijo uporabi gospodinjsko solno kislino. Pošpricaš, malo poščetkaš izpereš. Če še malo fali ponovi vajo.

V kolikor s solno ne gre ni za rumene madeže kriv kamen. Če je to na vodni liniji je veliko možnosti, da so ostanki alg in bodobno. Za to je zelo učinkovita oksalna kislina, ki je v bistvu belilo.

Če pa so rumeni fleki povsod po barki pa gre za reakcijo gelcoata. To rumenenje sam praktično ne moreš odstraniti. Do sedaj je tudi veljalo, da pomaga le barvanje, kar pa ni čisto res. Obstaja emulzija, ki pomaga to rumenenje odstrani.

Kar se tiče školjk pa se pridružujem mnenju gasota.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Ne Sep 29, 2013 18:10

Jaz uporabljam čistilo Tofix. Brez problema in z lahkoto očistim vodno linijo.
Samo pazi,če imaš čoln na prikolici,jo pokrij z folijo,ker se poznajo fleki na prikolici,če je cinkana.

L.P.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 18:21

Retorično vprašanje...

Kaj pa uporabite oziroma ali z čim premažete površino po uporabi teh čistil? Tudi kisline seveda?

Gelcoat je porozen. Ima nešteto majhnih luknjic, torej ogromno površino. Poleg tega na nobeni barki ni "čist" gelcoat, ampak ima ogromno primesi, kot je naprimer stiren, razna druga redčila, pospeševalce-trdilce ki niso kompatibilna z gelcoatom(kar je kar težko verjeti) in se ne vežejo z gelcoatom.
Recimo stiren zelo hitro reagira, sploh na vročino in predvsem UV svetlobo(rumenenje barke)...
Da o sami oksidaciji nezaščitenega gelcoata ne govorim(izguba sijaja-hrapavost.)

Čistila ala meglio ceo, leo in podobna(predvsem ta rumena) zelo hitro povzročijo reakcijo: Poznam jih sedaj že nekaj, ki so spoznali, da imajo zaradi teh čistil rumene fleke.

Pa še eno čistilo je GC killer. Čistilo, ki je bazično(lug). Premočne koncentracije lahko povzročijo trajne fleke!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Ne Sep 29, 2013 18:47

Jaz čoln vsako leto samo operem,pol pa nanesem ta izdelek.

http://meguiars-prodaja.si/izdelek/m500 ... wax-378-l/

To naredim na spomlad ,ko je barka zunaj po celi,v jesen pa samo na kabini.
Gelcot izgleda po dveh sezonah kot nov. Barka je celo leto v vodi .

L.P.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 19:24

Super. Čeprav je to v osnovi šampon za redno pranje. Spomladi in jeseni bi ti priporočil da naneseš posebej zascito(vosek recimo, če ti je najljubši).
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Sep 29, 2013 20:01

MM, vse to je res kar praviš, samo realnost pa je, da pride na barki do raznoraznih pack, risov, sledi gume, bokobranov, rje itd..., še posebej če je barka celo leto na vezu, in je najbolje da se sproti polirajo, vsako leto, ker to z čistilom ne bo šlo, če pa ima kdo kakšno čistilo, ki bi mi odstranilo sledi drsanja bokobranov na boku, pa se priporočam, ampak vem da ga ni oziroma, še bo še vedno videla razlika na površini, ker jo bokobran zmatira in jo je treba mehansko zgladiti. Jaz vsako leto spoliram, trije poliramo barko cca 1 dopoldan, vsak s svojo polirko, spijemo 6-packa in gremo na kosilo, pa še družba je, na koncu poliranja pa gre še vosek in ni samo do prvega pranja ampak kar celo leto, to naredim enkrat na leto, vmes pa malo s šamponom perem. Uporabljam pa neko pasto v rumenih flašah, imam dve granulaciji in nimam pripomb, vidim pa da tudi profi firme, ki pridejo spomladi polirati jahte uporabljajo enako pasto, sem imel neke 3M samo ni to to.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 21:05

Vse res, samo za odstranit rise od bokobranov načeloma niso potrebni trije ljudje in six pack, ampak en človek eno uro...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Sep 29, 2013 21:19

.

Gaso napisal/-a:trije poliramo barko cca 1 dopoldan,

Vse res, samo za odstranit rise od bokobranov načeloma niso potrebni trije ljudje in six pack, ampak en človek eno uro...

mamaMicka

Bo potrebno bolj počasi brat, da boš tudi razumel kar je napisal Gaso.

Slika
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 29, 2013 21:44

Za odstranjevanje rumenega dela uporabljam razredčeno solno kislino, če je barka v vodi, na kopnem pa oksalno kislino.
Če kdo rabi manjšo količino oksalne kisline jo lahko dobi pri meni.
LP NT
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 22:00

pajer1 napisal/-a:.

Gaso napisal/-a:trije poliramo barko cca 1 dopoldan,

mamaMicka

Bo potrebno bolj počasi brat, da boš tudi razumel kar je napisal Gaso.

Slika

sem kar prav prebral in razumel.

Želel sem povedati, da če je barka spolirana, kot je treba je ni treba polirati vsako leto.
Torej za odstranit lise od bokobranov ni treba polirati cele barke, ampak se na roke zdrgne samo lise in podobno.

Glede zascite pa se pripravlja manjsa revolicija, kjer ne bo potrebno barke namazati in brisati, temveč bo zascita v spreju, tako, da če barka ne gre ven vsako leto se nanese zascito na vodi, kar pa se ne da, ce moras mazati, posušiti in zbrisati. In če bo vse tako, kot mora biti bo ta zascita vsaj tako kvalitetna, kot sealant in celo tekoči hidrokarbon...
No pa sem si nehote naredil še malo reklame.

P.S. drugače pa razumem tudi gasota in sem pravzaprav vesel, da nekdo tako skrbi za barko, ker jaz ne poznam 5 ljudi, ki bi naredili toliko za barko...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 29, 2013 22:02

Nikola Tesla napisal/-a:Za odstranjevanje rumenega dela uporabljam razredčeno solno kislino, če je barka v vodi, na kopnem pa oksalno kislino.
Če kdo rabi manjšo količino oksalne kisline jo lahko dobi pri meni.
LP NT

samo nasvet, kdor ima rumeno zaradi kamna... Oksalna kislina NE topi vodnega kamna!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Sep 30, 2013 00:07

MM, čisto odvisno je kako je barka v uporabi, če gre za dopust 14dni letno, se popolnoma strinjam da ni potrebno polirati. Če pa jo veliko uporabljaš, tako kot jaz in celo leto, pa je tudi dosti več, razne robe na kokpitu in ljudi, večinoma rabim barko za lastni prevoz robe in ljudi in se naredi veliko risov, pa seveda robo potem prek premca nosiš, pa kakšna zadrga potegne od potovalke itd...., odvisno od frekvence in kako se barka uporablja, meni se zdi najhitreje vse spolirati vsako leto in je kot nova, ker je preveč raznoraznih majhnih defektov na površini. Da bi pa samo mesta kjer nalegajo bokobrani poliral ostali trup pa ne, bi bilo pa grdo, vidi se razlika, kjer je spolirano in kjer ni, tako sem tudi prvič mislil, da bi na bokih le ta mesta spoliral, samo se vidi razlika oziroma jaz jo vidim, pa me moti, zato poliram komplet vsako leto. Če vsako leto poliraš potem ni toliko dela in trije spoliramo za en dopoldan, če bi pa pustil 10let, bi moral pa kar konkretno spolirati z bolj grobo pasto. Da bi pa na roko poliral karkoli pa nikoli nisem niti na idejo prišel.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 30, 2013 01:23

V grobem vzeto ima MM prav - če iščemo zadevo, s katero se v majhni količini 'čistila' raztopi veliko vodnega kamna, oksalna kislina ni zelo učinkovita.

Če pogledamo natančno in če koga zanimajo podrobnosti, pa MM nima ravno čisto prav.

Tudi oksalna kislina v resnici topi vodni kamen
, tj. reagira s kalcijevim karbonatom. Kot kislina je močnejša od ocetne (je najmočnejša od organskih kislin). Drugače rečeno, tudi oksalna kislina reagira z vodnim kamnom in tudi kalcijev oksalat, ki pri tem nastane, se tudi topi v vodi, ampak bistveno manj, kot kalcijev klorid, ki nastane ob obdelavi vodnega kamna s solno kislino.

Kalcijev karbonat z klorovodikovo kislino preide v kalcijev klorid.
Kalcijev karbonat z oksalno kislino preide v kalcijev oksalat.

Priročnik pravi, da je topnost kalcijevega klorida v vodi pri 20°C nekaj čez 700g na liter, topnost kalcijevega oksalata pa okrog 7 miligramov na liter.

To pomeni, da ista količina vode raztopi približno sto tisočkrat več ostanka vodnega kamna po obdelavi s solno kislino, kot po obdelavi z oksalno kislino.

Oksalna kislina torej se uporablja pri čiščenju tam, kjer se potrebuje bodisi reducent bodisi sorazmerno močna kislina, ampak da se potem nastali kalcijev oksalat raztopi v vodi, traja...

Če je kak razlog, da ne smeš uporabiti solne kislinie, pa kaže, da gre tudi z oksalno kislino, le da počasi.

Mimogrede, ledvični kamni so največkrat kalcijev oksalat, pa tudi laiki nekako vemo, da jih ni ravno lahko raztopiti, ne da poškodujemo ledvice.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost