yamaha 80 autolube
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
yamaha 80 autolube
pozdravljeni morjeplovci...zanima me kakšen bi bil kaj strošek za generalni servis omenjenega motorja in kdo bi to najceneje naredil.
na motorju je edina hiba ležaji na gredi so malce načeti ni pa še kritično...kakorkoli že, povprašal sem na servisu za generalni servis in bi me deli prišli 1200 evrov brez dela.
Ni to moj motor pač pa sem imel eno ugodno ponudbo za enega gumenjaka z tem motorjem vendar sem zaradi servisa predvsem pa porabe ki bi bila potem nad nakupom obupal
Ni to moj motor pač pa sem imel eno ugodno ponudbo za enega gumenjaka z tem motorjem vendar sem zaradi servisa predvsem pa porabe ki bi bila potem nad nakupom obupal
le12 napisal/-a:na motorju je edina hiba ležaji na gredi so malce načeti ni pa še kritično...kakorkoli že, povprašal sem na servisu za generalni servis in bi me deli prišli 1200 evrov brez dela.
Za tesnila, ležaje in semeringe??
Pišuka, se bo potrebno polotiti obnove in večjih servisnih del izvenkrmnih motorjev.
Če je vključena nova glavna gred je cena vsaj blizu tega, da bi bila normalna.
Čeprav za malo načete ležaje najbrž ni potrebno menjati glavne gredi (ali pa ležaji niso le malo načeti).
No če že vse zbija po motorju je pa strošek za material lahko normalen (lahko tudi prenizek).
Ponudbo se lahko naredi na dva načina:
1. motor razdere in se naredi nabor materiala, ki ga je potrebno zamenjati, opcijsko material, ki bi ga menajal, ko je motor že razdrt
2. "vizualno" in na podlagi drgih točnih čutil oceni vse kar je potrebno menajve in plača ciganki za šloganje
1. res so na štartu določeni stroški (recimo 4 servisne ure - razdiranje in meritve), vendar točno veš kaj bo potrebno (investicija/vzdrževanje - pod kontrolo)
2. na začetku ni stroškov, so pa popolnoma brez kotrole in lahko zatavajo v območje neracionalnosti.
https://vodovod-rh.si/
le12 napisal/-a:všteto je sledeče:
batni obročki
ležaj v batu
ležaj glavne gredi
tesnila
termostat
impeler
anoda nosilec
andoa peta
tesnilo izpusta
olje v peti
Ql. bo povsem pravi nabor.
Cene ne bom več komentiral.
No to bo povsem spodoben generalni servis (ne obnova). Ko bo motor podrt, naj se opravi še meritve glavne gredi in vseh treh batov. To bo dobra informacija za naslednji večji poseg.
https://vodovod-rh.si/
naj javim da se nisem odločil za nakup kajti prodajalec je bil tako rekoč preprodajalec in se mu je šlo samo da se stvari znebi. morem priznat da je bil dokaj pošten preprodajalec samo raje počakam še kakšen mesec dva in se kupi čoln od človeka ki je prvi drugi lastnik in vse skupaj malce mlajše in vsaj veš kaj imaš.
lp
lp
No kakorkoli že, mislim da si se prav odločil, ko si projekt čolna s takšnim motorjem opustil. Vsaj pomoje, če že kupuješ rabljeno, mora biti vsaj po pričakovanjih roba takšna, da dve leti ne rabiš vložiti ničesar razen potrošnega materiala. Zadeva naj bi bila uporabna, vozna.
Manjše poškodbe ok, samo da pa po nakupu generalno na motorju delaš je pa mal tako tako.
Kar se porabe pri starem 2T napram novi tehnologiji je bilo že veliko napisanega... Po izračunih se nakup sodobnega ne izplača z vidika porabe. Js raj čolna nimam kukr da bi mel eno smrdljivo staro 2T kanto zadaj.
Manjše poškodbe ok, samo da pa po nakupu generalno na motorju delaš je pa mal tako tako.
Kar se porabe pri starem 2T napram novi tehnologiji je bilo že veliko napisanega... Po izračunih se nakup sodobnega ne izplača z vidika porabe. Js raj čolna nimam kukr da bi mel eno smrdljivo staro 2T kanto zadaj.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Pri gl.gredi ne boš vedel kateri ležaji pojejo,dokler ni motor odprt.Če so le gl.ležaji,pol ni sile s stroškom,če pa so ojnični ležaji,pol moraš pa kupit ojnico z bolcnom in ležajom.Ker pa se gred razpreša,lahko kupiš gred po delih,saj je del gredi in bolcen ležaja iz enega kosa.Zato je dobro vedet ali so glavni ležaji ali ojnični.Če so ojnični se da ugotovit že brez,da bi motor odpru.Koliko je pa star motor?Pri teh motorjih teško gredo ojnični,razen,če se niso srečal z morjem.
mašinfirer
motor je letnik 91.
Tudi jaz sem mnenja da s tem ko se nisem odločil za nakup nisem prav nič izpustil ampak kvečjemu pridobil kakšno izkušnjo več.
Kar se pa konkretnega nakupa tiče sem pa možakarja poskusil s parimi forami in jih dobil v svoj prid tako da mi res ni nič žal
p.s.
morda se hecno bere vendar sem vesel ker mi je ratalo

Tudi jaz sem mnenja da s tem ko se nisem odločil za nakup nisem prav nič izpustil ampak kvečjemu pridobil kakšno izkušnjo več.
Kar se pa konkretnega nakupa tiče sem pa možakarja poskusil s parimi forami in jih dobil v svoj prid tako da mi res ni nič žal
p.s.
morda se hecno bere vendar sem vesel ker mi je ratalo
Kdo je na strani
Po forumu brska: Kristijan in 8 gostov