zaklepanje plovila

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

zaklepanje plovila

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Jan 06, 2014 20:52

No, vedno je enkrat prvič - da ti vlomijo v plovilo. Po 32 letih priveza, so mi vlomili v barko v Piranu (za silvestra).
Po odtisih sem videl, da je bila mularija, pa tudi po odnešenem - pijača in rakete.
Ker je bilo po odtisih stopal videti, da so prišli s sosednjega čolna in odšli na sosednji čoln, je verjetno, da so obiskali še kakšnega soseda ali več njih.
Seveda sem mnenja, da je ključavnica samo za poštene in sem tako bolj narahlo zaklepal svoje plovilo, odslej pa bo malo boljši zaklep.
Kako imate ostali morjeplovci urejeno zaklepanje? Z verigo, žabico...?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 06, 2014 21:33

.

Navtika in varnost na privezu je kot narezan pršut v vitrini pod šipo. Samo vprašanje kdaj si bo kdo upal it na barko in s kakšnimi nameni. Kakšna steklenica, pločevinka in podobno so bolj stvar kdo si upa it po te stvari, kot resnična premoženjska korist. Pobalinsko malo pod alkotom , nič drugega.
Škoda ponavadi ni ne vem kaj, ker tudi varovanje ni ne vem kaj.
Problem nastane, ko se ti na barko spravi kakšen zakompleksan "vaški posebnež", ki je jezen nase in na cel svet. Tega ne briga premoženje, ampak te malo j**e v glavo. Primitiven vandalizem. Strese ti sladkor, kavo, kakav...... po opremi, posteljah, malo potrga, malo polomi, ... pa še poščije in poserje se znotraj barke. Štala je mila beseda za stanje barke po takem obisku. V Marini Portorož poznam dva taka primera. Matr takemu, da tud za teto ne bi bil dober, če bi .....

Tretji so pa taki, da enostavno vse odpeljejo. Do naslednjega zaliva, mesta in podobno.
V kanalu Fazan so v nekaj primerih odvezali čoln in se samo prepeljali na drugo stran. Pa nič privezali. Enkrat, tri leta nazaj, so neki mladinci odvezali osem bark, da so prosto plule po kanalu.

Kako imam sam urejeno ne morem napisat, ker potem je vseeno, če pustim odprto, hihihihihi.

Najbolje, da ... ne, ne vem kaj bi bilo dovolj učinkovito. Je pa že v osnovi vse tako bolj krhko narejeno, da potrebuješ zelo malo moči in fantazije in si notri. Tukaj ni zidov , betona, železja, da bi lahko vgradil neko močno zaščito.

Pa naj še kdo drug doda svoj pogled.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 06, 2014 21:42

:lol: kot pravi pajer1, tako je :? jaz imam žabico :) morda za lepo videt in mogoče malo za varnost :) lepa iz inoksa YALE, zaenkrat jo še ni nihče ukradel :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 06, 2014 21:58

Čaki Pajer a nimaš ti barke v marini Portorož? A nimajo 24/7 varovanja? Kaj pa pogodba in povračilo škode? Če že plačamo celo premoženje za marino, potem nema trte mrte :twisted:
Drugo so privezišta in razni "free" kanali. Tam je pač drugače. Ampak marina za 5000€ pa nima izgovora, da je nekdo vlomil v plovilo!?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 06, 2014 22:38

Marchi napisal/-a:Čaki Pajer a nimaš ti barke v marini Portorož? A nimajo 24/7 varovanja? Kaj pa pogodba in povračilo škode? Če že plačamo celo premoženje za marino, potem nema trte mrte :twisted:
Drugo so privezišta in razni "free" kanali. Tam je pač drugače. Ampak marina za 5000€ pa nima izgovora, da je nekdo vlomil v plovilo!?

Marchi.

Umiri konje, na zunaj je vse optimalno, tako kot pišeš. Ko se pa kaj zgodi, takrat pa.........iščemo grešnega kozla. Varovanje je pa povečini usmerjeno na to, da ne bi kdo prenočil na pomolu v transferu in nič plačal marini. Varnostna služba v marini je izključno na vhodu. Brez obhodov, brez kontrolnih točk, brez ...

Prav rad bi videl načrt varovanja v marini. In kaj delajo, izvajajo, če že imajo varnostno službo????

Za varnost moje imovine popolnoma nič.
V vseh desetih letih me nihče ni nikoli nič vprašal, pogledal, preveril, nič od niča. Prihajal in odhajal sem v vseh mogočih urah. Tu predvsem mislim na zimski čas, ko je marina last "duhov", ko ni nikjer nikogar. Rampa v marino je samo zato, da lahko kasirajo parkirnino. Nikogar ne "ovirajo" pri vstopu, ali izstopu, pa naj bo peš, na rolerjih, biciklu, avtu , kombiju, ...... Saj ga načeloma tudi ne smejo, ker obala je pomorsko dobro in mora biti prosto prehodna.
O tem se lahko napiše roman!

Tema posta je tehnično varovanje plovila pred vlomom. O tem sem pisal zgoraj in se razmer v marinah in na drugih privezih nisem dotikal. Prepričan sem, da je na vsako barko možno priti brez kakih velikih naporov. Kako pa vanjo, da ne težko, smo pa tudi ugotovili.
Marine so proti "privezištem" kanalom, mandračem itd., boljše samo v tem, da imaš parking za avto, sanitarije, kopalnice in ostalo kramo, ki jo mi kot stranke "nujno" potrebujemo. Pa da ne boš mislil, da kopalnic ne uporabljajo tudi zunanji. Domačini pridejo s polja umazani od zemlje, pok pod tuš v marino. Doma pa ne bomo svinjarije delali, kajne! To zadnje ni tako pogosto, se pa vidi.

Marchi, toliko na znanje, da od 1.1. 2014 nisem več v Portorožu. Sem se preselil v ACI Marino Umag.

lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 07, 2014 00:06

No, potem je pa naše Medulinsko privezište supersonična marina. Res, da so pomoli leseni s trhlimi deskami in majajočimi bitvami in prekratkimi muringi in kontejner wc/tuš z mrzlo vodo in ... ampak imamo kamere, pa nočne obhode straže, pa tri pse, ki zgledajo kot pošasti , pa pozimi tako prepletene štrike, da tudi pod razno noben ne more izpluti :lol:.

Vseeno polagam nekaj odgovornosti na marine, ker kot smo prav ugotovili, se vstopa v barko ne da preprečiti.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jan 07, 2014 00:07

jaz imam pa listek na vratih, piše pa : kje ima sosed ključ od barke in da ima več robe gor ! :lol: :lol:

Časi so jebeni milo rečeno, in "lumpom" je kapnilo, kje se da z malo truda kaj odnesti, če ne pa vsaj zastonj spiti...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jan 07, 2014 00:12

ja, dokler je aktualna pijača je še v redu, če ti pa odnese par kosov robe (radio, ploter, VHS, pilota, orodje, si pa takoj ob jurja, dva....
bolje ena žabica več (pride jutri po pošti), vsaj zgleda malo drugače. :)
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Jan 07, 2014 07:06

Moja je kar odprtega tipa. Če ima za vlomit, mi vsaj ne uniči kake zadeve.
bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Jan 07, 2014 11:48

raznorazne ključavnice ne pomagajo pomaga pa šalter na vratih ki avtomatsko prižge reflektor in sireno pri odpiranju vrat nepovabljene osebe.
BOKABO11
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jan 07, 2014 12:29

a-lex napisal/-a:bolje ena žabica več (pride jutri po pošti), vsaj zgleda malo drugače. :)

Po moje ti neka vpadljiva žabica ravno še privabi "goste". Na moji jadrnici itak lahko vsak pride v barko skozi palubna okna, ki jih ni mogoče zakleniti in jih je mogoče odpreti s palube (predvidevam, da je pri drugih enako, saj gre za Lewmar okna). Zato na barki ne puščam ničear vrednejšega; vsakič gre z mano še torba opreme.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jan 07, 2014 13:09

Žabica bo bolj namenjena temu, da vrat ne odnese :lol: zato sem napisal, da je ključavnica le za poštene.
Je bilo do zdaj res bolj "odprtega tipa".
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » To Jan 07, 2014 21:22

Kolegu so v marini v Sukošanu pred par dnevi vlomili v jadrnico !
Še radar so mu odmontirali
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 07, 2014 22:02

V barko pride kdor hoče z lahkoto,samo če imate zaklenjena vrata,vam uniči vhod,če pa so odklenjene, pa na vratih ne nardi škode...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Jan 07, 2014 22:09

polanc napisal/-a:V barko pride kdor hoče z lahkoto,samo če imate zaklenjena vrata,vam uniči vhod,če pa so odklenjene, pa na vratih ne nardi škode...

Se strinjam. Kaj pa na to pravi zavarovalnica?
Po mojem (na srečo še ne vem) ti povrnejo škodo, če ti vlomijo v plovilo.
Če imaš pa odklenjeno ti pa rečejo "Ja kaj pa nisi zaklenil" in si sam kriv.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov