sidrna veriga blokira winch

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

sailturek
Naddesetnik

sidrna veriga blokira winch

OdgovorNapisal/-a sailturek » To Jan 21, 2014 15:02

Pozdravljeni,

sem nov na forumu, predstavil pa sem se v temi sporočila članov.
Na jadrnici SO 33i se mi pri vsakem dvigovanju sidra dogaja da sidrna pocinkana veriga blokira winch ko se nabere na kupu.
Pač je takrat treba winch ustavit, razporedit verigo in ga znova vklopit.

To niti ni tak problem, ampak če si pa hočem montirat števec verige in daljinski dvig ( recimo od Harpoon), pa bi se morala veriga lepše zlagat v sidrni prostor.
Ena rešitev je mogoče inox veriga, ampak zaenkrat to ne pride v poštev.
Zanima me če ima kdo kakšno rešitev.

Slika
Slika
Slika

Lep pozdrav
dont worry, be happy
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Jan 21, 2014 17:20

Nimam dobre rešitve, pa ti vseeno pišem.
Žal je to pogost primer pri barkah s plitvim prostorim za verigo.
Kot jaz vem pomaga ena od teh treh možnosti. Verjetno ti pa nobena od njh ni všeč.
1) poglobitev sidrnika (včasih pomaga dodatna klančina, po kateri veriga drsi postrani v drug del sidrnika, a ponavadi ni tako enostavno), ali zamenjava za barko z globjim sidrnikom
2) inox veriga
3) tanjša veriga

V praksi sem videval in uprabljal le opcijo 0: S čaklo ali podobno palico drezaš v kup verige in ga sproti podiraš. Žal tega ne moreš delati iz kokpita

Glede opcije 1 še tale informacija: Nekatere starejše barke so imele cev speljano od vinča do dna barke in se je veriga nabirala v kalužo pod posteljo.
Prednost tega: nizko težišče ter težišče bolj nazaj (oboje pozitivno vpliva na udobje in jadralne lastnosti).
Velika Slabost: Vsakič, ko dvigneš sidro v kalužo spraviš precej umazane vode, ki malo smrdi. Pa tudi: ko ti valovi zalivajo barko čez premec ti teče v kalužo kar nekaj morja po tej isti cevi. Pokrovčki ne pomagajo prav dosti (je veriga v napoto) še najbolj so ppriporočali v cev zatlačit cunjo in s tem zmanjšat vdor vode v kalužo.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Jan 21, 2014 17:48

Družinski prijatelj je pri Bavarii bolj kot ne s tem namenom zamenjal verigo z inox verigo, pa ni bilo kaj dosti boljše. Samo dražje, no pa izgleda lepše. Je bilo treba manj podirat kup, a še vseeno, tako da nisi nič profitiral, če hočeš sidrati iz kokpita.
Je pa verjetno odvisno od konstrukcije prostora, pri kakšni drugačni luknji bi mogoče bolj pomagal inox.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 21, 2014 18:03

Jaz bi pa preštudiral če se da vinč dvigniti.Po sliki sodeč bi se dalo.10 centi dosti pomeni,
LP Iztok
gs nautica
Kontraadmiral
Kraj: GROSUPLJE-KRK

OdgovorNapisal/-a gs nautica » To Jan 21, 2014 18:08

Ali ima sidrni prostor ravno dno ali iam kaj nagiba nazaj/naprej levo/desno?
Mogoče bi poskusil privijačiti kakšen U profil tako da bi se veriga odlagala na sredino sidrnega prostora in to povzročilo da bi se kupček sam podiral.
Samo naglas razmišljam.
Lp Žiga
Mirno morje.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » To Jan 21, 2014 18:22

Pr takih problemih se v sidrnik montira stožec iz rf okrog katerga se suče padajoča veriga in se lepo zlaga.Pr teb je edin problem ker veriga pada ob strani premalo globine pa ti ne nudi postavitve žleba za odvod verige.
Tut z rf verigo ali tanjšo verigo ne boš rešil problema. Rešitev, kot je napisal heron poglobitev sidrnika ali napraut konstrukcijo da boš postavu vinč na sredino sidrnika pod njega pa tale stožec.Najhitreje in najceneje.

lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jan 21, 2014 18:26

Lahko delaš karkoli,dokler ne boš poglobil sidrnega dna,ne bo miru. :cry:
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 21, 2014 18:28

No točno to sem hotel predlagat,Poglobit sidrni jašek in to tako da bi zgledal kot pol žoge na dnu in dvignit vinč.Pa v mojen jašku je odtočna cev fi 75 mm da vodi ketno bolj na sredino jaška,stran od stene.
LP Iztok
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Jan 21, 2014 19:00

To je eden najvecjih design felerjev pri (manjsih) barkah. Kako za vraga to ne uredijo ze desetletja, mi ni jasno. Toliko kletvic kolikor jih je slo na zokanje te verige z nogo, roko, cakljo, piksno, .... pomojem ni slo toliko na vse druge dele barke skupaj. :?

Najboljse kar se videl je poglobitev in/ali postavitev vinca na sredo. Glede inoxa: vsaj na treh barkah sem isto zokal tisto ketno ob dvigu, mogoce le malo manj intenzivno!
sailturek
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a sailturek » To Jan 21, 2014 22:57

hvala za odgovore in nasvete,

sidrni jašek je res prenizek, najtežje pa bi mi ga bilo predelovat,
- kako pa bi bilo če bi cca 8cm pod vhodom verige postavil "drčo" iz inoxa široko 5 cm in pod kotom 40 stopinj v jašek?

malo sem pobrskal še drugod in našel te rešitve

chain boy kot ste mi svetovali:
Slika

distributorji verige od italwincha:
Slika
Slika
Slika

lep pozdrav
dont worry, be happy
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 22, 2014 00:40

Pri B36 je sidrni prostor precej globok, pa je isti šmorn s kupčkanjem ketne, tako da tudi jaz gruntam kaj narediti, da bi lahko sidro dvignil iz kokpita, pa še nisem našel rešitve. Zgornja inox bunka ni slaba varianta. Distributor verige pa mi ni všeč, predvsem zaradi hitrega spuščanja sidra, kjer bi ketna grdo zdelala sam tulec, verjetno.

Slika
waterski
Poročnik bojne ladje

veriga

OdgovorNapisal/-a waterski » Sr Jan 22, 2014 09:07

"Podiranje verige" je včasih prava znanost z veliko improvizacije. Včasih je dovolj da postaviš v prostor samo stožec.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Sr Jan 22, 2014 09:09

sidrni jašek je res prenizek, najtežje pa bi mi ga bilo predelovat,
- kako pa bi bilo če bi cca 8cm pod vhodom verige postavil "drčo" iz inoxa široko 5 cm in pod kotom 40 stopinj v jašek?

Tole ti tuki ne bo nihče vedu povedat.Enostavno uzameš cev po dolžini napol rezano"drča", pa poskusiš pod kakim kotom še bo veriga vlekla samo sebe v sidrnik.Brez chain boya pa tut ne bo šlo.

lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 22, 2014 10:14

Fantje, upoštevajte, da je potrebno sidro tudi spustiti in da gre ketna v obe smeri. Če daš drčo, mora biti taka, da se ketna gor grede ne bo zataknila.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Jan 22, 2014 19:46

Imam "rostfraj" verigo in se tudi nalaga sem ter tja (zagotovo manj kot navadna a se!).
Torej žena s čakljo na špici je pač del opreme (in najcenejši; no ja, kakor se vzame).

Tanjše verige ne bi jemal, ker pač udobje ne odtehta varnosti.
Distributor verige kot ga omenjaš se mi zdi še najboljša izmed možnosti.
Najbolj "zanimiva" (not...) mi je tista, da se vinč dvigne...
Vsak vinč tam na špici pomeni potencialno zatikanje škote (tudi pri gennakerju ali špinu). Sploh če štrli nekam ven...

Dejstvo iz fotk pa je, da je sidrni prostor preplitek in v primeru poglobitve, katera verjetno ni prav simpel izvedljiva (nekaj so pa vseeno razmišljali konstruktorji), ti še vedno ostane problem odvodnavanja sidrgnega prostora. Ne pozabi na to!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov