OdgovorNapisal/-a Brodar » Sr Apr 23, 2014 16:49
Energija na jadrnicah, večna in nedokončana tema. Sončne celice so načeloma odlična rešitev - vendar ... kam jih namestit, da ne bodo v napoto in nenazadnje, da izgleda jadrnice ne spremenijo v potujočo kočijo, obloženo z vsem mogočim.
Sam se že nekaj sezon ukvarjam s tem vprašanjem. Montaža dodatnih rollbarov ali kaj podobnega (nadgradnja biminija) mi nikakor ni všeč, čeprav so zelo koristni, so meni, na izgled, grdi. Še najbližje so mi bili pohodni paneli, nameščeni na pokrov drsnih vrat - pod bumom. Vendar!?-ob relativno visoki ceni pohodnih panelov in slabo osončeni lokaciji pod bumom, bi bil njihov učinek verjetno bolj klavrn. Zato še vedno nimam sončnih panelov.
Te dni pa sem odkril, da je znani proizvajalec SunWare pričel proizvodnjo zložljivih panelov - TX, različnih velikosti, ki jih lahko s TENAX sponkami pritrdimo kjer koli, direktno na bimini ali privežemo na ograjo in pod. Lahko jih razgrnemo tudi po palubi, žal pa niso pohodne. ko pa jih ne potrebujemo pa jih preprosto zložimo in pospravimo. Jaz bi jih moral pospravit tudi takrat, ko se mi obeta slabo vreme in močan veter, ker je bimini na moji jadrnici bolj "provizorne" izvedbe in razprt ne prenese močnega vetra. Med jadranjem pa mi biminija običajno ni treba zlagati, če veter ne preseže 20-25 vozlov.
Skratka, gre za mobilno praktično izvedbo panelov - za dopust, da jih naložiš na senčila in se brezskrbno kopaš v mirnem zalivu, da ni potrebno 4xdnevno ropotat-brnet z motorjem in servisirat akumulatorje.
Zanima me ali je kdo opazil to novost in mnenje morjeplovcev, predvsem jadralcev.