Navigacija

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bošta
Kapitan

Navigacija

OdgovorNapisal/-a bošta » Pe Mar 28, 2014 09:17

Zdravo!

Odločam se za nakup navigacije za plovilo.
Odločam se med Raymarine, Lowrance, Garmin in Simrad.
Imam motorno plovilo.
Najpomembneje mi je, da lahko enostavno načrtujem pot kr med vožnjo - podobno kot cestna navigacija da sam naredi ruto in se izogiba otokom,…globinomer, temperatura vode, mogoče BT povezava s tablico ( ni toliko pomembno)
Raznih merilcev pretoka goriva, ne potrebujem saj imam nameščen mastercraft ki že vse to vsebuje.

Mora pa biti na svojem stojalu, ker nažalost ni prostora na armatuni plošči za vgradnjo,… :-(

Hvala za vse nasvete!

lp, Boštjan
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 28, 2014 11:02

Nekje smo že debatirali o "avtomatskemu" izogibanju otokov in ugotovili, da naprave tega ne ponujajo iz varnostnih razlogov, vsaj velika večina ne. To se seveda sliši paradoksalno ampak je s tem poudarjen človeški faktor in odgovornost skiperja. Vsaj jaz to tako razumem. Da ne bom preveč zafilozofiral.
Določi znesek, morda velikost in se razglej po spletnih straneh in kupi najboljše kar se dobi za ta denar. Mi ti bomo težko dali kakšne konkrente odgovore glede modelov, ker imamo vsi (večina) zastarele modele, saj jih nismo kupili včeraj. In seveda, ker vsak hvali svoje, boš dobil napačno sliko o kvaliteti izdelkov.
Ko boš napravil ožji izbor, potem pa spet vprašaj kaj mislimo, glede na karakteristike predstavljenih modelov. Uf sem zakompliciral, ampak res te ne bi rad usmerjal kar nekam.
V cenovnem razredu od 250 - 1000€ ima vsaka od naštetih firm po dva, do tri modele in to je to, kar pride v izbor. Odločitev potem še zožajo dodatki kot so fish finder, radar povezava, ais, prednaložene karte oz. brezplačne karte ...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 28, 2014 11:40

Pa še to, da se boš lažje odločal.

Garmin in Lowrence ponujata tudi low cost naprave (plotter za cca 300€),
pri Raymarine in Simrad pa se vse skupaj začne pri 1000€.
bošta
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bošta » Pe Mar 28, 2014 11:49

Zdravo,

Marchi, Hvala,…

Ogledujem si nekako tele:

Garmin serija 700
Simrad NSS7 je sedaj v akciji
Lowrance HDS 5 ali 7

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 02, 2014 21:48

To z avtomatskim vodenjem je za moj okus v piko isto kot tisto o touch screen napravah!
Pred leti smo blebetali kako je touch screen telefon nič vreden, da so tipke zakon, da gre namreč za telefon... Jaz osebno sem bil nad touch navdušen, samo za tipkanje sem še vedno preferiral tipkovnico... Pa so prišli časi, da smo sedaj vsi na touch napravah in tudi tipkovnice so izginile. Ko pogledaš preko vsega je touch boljši, čeprav ima mogoče v 3% primerov fizična tipkovnica prednost...

Da se vrnem k ploterjem. Ista zgodba!!! Pred ne ravno veliko leti, mogoče je samo 2 leti, smo ravno tukaj debatirali o touch na ploterjih, pa na sejmih... In kaj je bilo? Tukaj so me navdušenci Raymarina in ostale takrat zastarele tehnologije prepričevali, da touch je pa samo za v avto in da za na morje je to čisto mimo! Jaz sem ga kupil že pred 5 leti, pa od takrat tudi enkrat nisem opazil niti ene pomankljivosti... Na sejmu me je hrvaški dealer od Lowrance-a prepričeval, da touch ni vreden nič, da morajo biti gumbi, da imaš mokre roke, bla bla... Ja hudiča, na mojem čolnu še nisem prijel za volan z mokrimi rokami, jih prej operem s sladko vodo in obrišem! Je škoda lakiranega lesa, hehe. Pa tudi če so mokre, touch deluje! No ja, danes imajo vsi touch in tipke se počasi umikajo... Obstaja še par modelov za stare dinozavre, drugače pa je končno tudi Raymarine naredil lepo posodobitev svojih naprav in je spet konkurenčen!

Glede nakupa bi ti rekel, da 5" naprav ne glej za tvojo barko! Simrad je drugače odličen, samo se mi zdi, da v tem rangu ni ravno konkurenčen... Ostane ti Garmin in Lowrance. Lowrance ima krepko boljši sonar od Garmina (vem da ne rabiš drugega kot globino), je pa res, da ima tudi Garmin na novih modelih 721XD povsem novi sonar, ki naj bi bil še hujši od Lowrancea, čeprav tega videl še nisem in je samo to kar sem slišal.
Poglej še Raymarine! Imajo celo serijo privlačnih in uporabnih naprav!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Apr 03, 2014 15:40

.

Je šefe že kar dovolj napisal, da se boš lažje odločil.

Moj prispevek je pa tale.

Imam, GARMIN 525S

Slika

in me na splošno zadovoljuje. Soliden izdelek, grafika, dokaj enostaven....

Markiranje točk, hitrost, temperatura vode, itd, itd, .... vse bp.

Za načrtovanje poti je tudi OK. Samo vnesti "moraš" parametre svoje barke. Koliko ima ugreza, širine, višine in mislim, da je to vse.
Ko načrtujem daljšo turo, recimo Portorož Lošinj me avtomatsko pelje mimo vseh "nevarnosti". Na zaslonu se pokaže vijolična linija in te se držiš. Po zunanji strani istrskih otokov, po zunanji strani otočka Fenoliga. Ker če bi me peljal po notranji, bi bil v prekršku, ker je premalo oddaljen od rta Kamenjak, itd.
Skratka, pelje te mimo ovir, ki so vrisane na karti. Otoki, rti, čeri, ... vse to upošteva. Odšteva čas, ko si na poti in računa koliko je še do cilja. Točno ti piše, da boš na cilju ob npr., 11 uri in 17 minut. S spreminjanjem brzine se ta čas takoj korigira. Res pa je, da te katerikrat stisne v prsih, ker te na enih pozicijah pelje, tako na knap, mimo ovir, preko pličakov, da se naježiš.
Ko greš prvič je pač tako, potem se pa navadiš.

Res pa je, da se lahko kaj pokvari in slepo zaupanje neki elektronski napravi ni dobra. To je samo pripomoček, ne pa avto pilot. Še zmeraj moraš biti previden in opazovat vodno pot pred teboj, ker kaj takega ne potrebuješ.

Slika

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 03, 2014 16:20

admin, lako tebi, ko si v slabem vremenu lepo na toplem

Slika

mi rjuharji pa smo takrat
Slika

in jebela cesta, da v takem ne bi rad božal nobenega ekrana in si kravžljal živce, ko se moji debeli, mokri, prezebli prsti ne bi razumeli z ekranom :wink:

Kolikor sem spremljal, ima vsak od touch ploterjev zgornjih znamk, zraven še nekaj obveznih gumbov in tako je tudi prav.

Na koncu kupimo pač tisto, kar je na razpolago in zdaj je touch inclusive.

Pa še off topic.
To da ima večina ljudi danes touch telefone, ne pomeni, da je uporabnost napredovala ampak, je to pač marketing in enercija. Veliko ljudi pa nima touch telefona in ga pod nobenim pogojem noče imeti. Greš stavit, da se bo v naslednji generaciji telefonov poleg touch zaslonov zopet pojavilo nekaj nepogrešljivih gumbov. Da ne govorim o tem, da tako jaz kot ti takele prispevke veselo tipkava preko
Slika

tablica pa med tem leži na polici :wink:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Apr 03, 2014 21:43

Jaz osebno sem tudi bolj tradicionalen ali že kar konservativen na tem področju. Zato sem za klasiko, z gumbi. Še najbolj so mi všeč stari zasloni od radarjev, kakšen predpotopen Furuno je zakon!
Vem pa, da ste ljubitelji in seveda poznavalci, mahnjeni na novitete. Posebej elektronske. To pač obvladate in se na njih takoj navadite. Mi, elektronski analfabeti ("Jankovići"), pa novost težje sprejmemo. Enkrat sem svojga jabčka "apdejtal", ker je skoz težil, da to hoče. :x Pol pa 14 dni nisem znal telefonirat, ker se mi je grafika zamenjala. :oops:

Tako da, kolikor Bošto poznam tudi ni nek heker, zato omenjam tudi morebitne težave s temi top novostmi svetovne tehnologije.

Ni vse zlato, kar se sveti!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 04, 2014 10:55

Jaz sem na 'samodejno vodenje' dobesedno paranoičen.

Vse te reči so programirane in dovolj vem o programiranju - da za nič sprogramiranega ne pričakujem, da bo popolnoma zanesljivo.

Potem tudi navtične karte - ne papirne ne elektronske - niso popolnoma zanesljive - nekatere že od nastanka ne, drugje se premalo spremljajo procesi v naravi, ki spreminjajo podmorje in obalo...

Pa še GPS lahko američani izklopijo ali naredijo manj natančen ...

Na forumu so tudi vsaj tri zgodbe o trčenjih s čim pod vodo, česar ni bilo na kartah.

Dokler vse te reči niso poštimane, je zame to - odlično, dragoceno... - pomožno navigacijsko sredstvo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 04, 2014 12:38

Marjan Tomki napisal/-a:Jaz sem na 'samodejno vodenje' dobesedno paranoičen.

Vse te reči so programirane in dovolj vem o programiranju - da za nič sprogramiranega ne pričakujem, da bo popolnoma zanesljivo.

Potem tudi navtične karte - ne papirne ne elektronske - niso popolnoma zanesljive - nekatere že od nastanka ne, drugje se premalo spremljajo procesi v naravi, ki spreminjajo podmorje in obalo...

Pa še GPS lahko američani izklopijo ali naredijo manj natančen ...

Na forumu so tudi vsaj tri zgodbe o trčenjih s čim pod vodo, česar ni bilo na kartah.

Dokler vse te reči niso poštimane, je zame to - odlično, dragoceno... - pomožno navigacijsko sredstvo.

Ja, ko plujem v Mali Lošinj, morem preklemansko pazit na pešce in kolesarje, saj večino kanala plujem po cesti :twisted:
Pa tudi med Molatom, Tunom in Sestrunom vedno iščem, kje sem :idea:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 04, 2014 13:03

@zlatko
Kateri gps imaš in katere karte?
To, kar opisuješ, se ne sme dogajati, morda v kakšnem obskurnem zalivu, ne pa v Lošinjskem kanalu ipd.
Nekateri se vse prehitro sprijaznite, da gps pač kaže z zamikom. To je treba nastaviti, tako da bo prav kazalo, drugače vse skupaj zaženite v morje.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Apr 04, 2014 15:10

zlatko83 napisal/-a:
Ja, ko plujem v Mali Lošinj, morem preklemansko pazit na pešce in kolesarje, saj večino kanala plujem po cesti :twisted:

To moraš uredit! To ne dela prav! Nekako 5-8m je tolerirana natančnost, ali odstopanje, če je tako bolj prav. Meni tudi včasih pokaže, da sem na suhem, ko sem privezan na pomol, ampak je znotraj tovarniške natančnosti.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
bošta
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bošta » Pe Apr 04, 2014 15:20

Hvala vsem za pomoč!!!

Bom malo razmislil in pogledal kaj in kako. Zraven vsega, pa še ženi mora bit všeč :lol: …. hahahahahaah

Glede natančnosti in ostalih funkcij nisem toliko zahteven. Vse skupaj mora biti enostavno za uporabo, enostaven meni, saj nimam volje in energije raziskovat po napravi kaj, kako, kje že,…. Avtopilota nimam in ga verjetno na tej barki ne bom imel. Lani sem se skoraj zapeljal v Punatu na rt na izhodi ker sem od Košljuna nekaj po gps-u brskal in nastavljal, zadnji trenutek se je zbudil globinomer in zmeril preplitko vodo in vklopil alarm ( drugače ne deluje ) in me je rešil,….. Na dopustu sem se skoraj v jadrnico zaletel ker sem zijal na napravo in gruntal ki je že ono,….

Tak da vsaj 7" enostaven meni, izogibanje otokov, globinomer, temperatura in morda Wi-Fi,…. to je to kar bom iskal,…. pa čim bolj enostaven meni - mogoče celo SLO ali HR….

Lp, Boštjan
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 04, 2014 15:24

pajer1 napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:

To moraš uredit! To ne dela prav! Nekako 5-8m je tolerirana natančnost, ali odstopanje, če je tako bolj prav. Meni tudi včasih pokaže, da sem na suhem, ko sem privezan na pomol, ampak je znotraj tovarniške natančnosti.

LP

.

Imam garmina 521S, na prejšnji barki je bil Furuno, kazal enako. Res, moram bit natančnejši, to se v Lošinju dogaja od mostu naprej v luko. Med Molatom, Tunom in Sestrunom pa tudi na enem manjšem območju kaže napačno.
Sicer pa sem zadovoljen, drugje dokaj natančen, a spet mu ne zaupam ne toliko, da bi pospravil karte :!:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 04, 2014 16:52

zlatko83 napisal/-a:...

Imam garmina 521S, na prejšnji barki je bil Furuno, kazal enako. Res, moram bit natančnejši, to se v Lošinju dogaja od mostu naprej v luko. Med Molatom, Tunom in Sestrunom pa tudi na enem manjšem območju kaže napačno.
Sicer pa sem zadovoljen, drugje dokaj natančen, a spet mu ne zaupam ne toliko, da bi pospravil karte :!:

Na nekaj vprašanj, ki so se mi postavljala, si že odgovoril - večinoma ti kaže prav (torej je GPS plotter nastavljen prav za tiste karte, kar je najbrž imel v mislih Marchi).
Nekaj vprašanj pa še ostane:
  • Ali razumem prav, da so bile pokazane napake položaja (oziroma zamiki) na teh lokacijah enaki na obeh napravah?
  • Ali si imel na obeh napravah (Garmin in Furuno) karto istega izdelovalca?
  • Ali je bila karta ažurirana na isti letnik?

Po napisanem se mi zdi najbolj verjetno, da je napaka v karti na tistem področju, in če je v Garminu ista različica karte, kot je bila že prej v Furuno, so tudi napake na karti iste.

V tem primeru bi veljalo pogledati, če je kaka novejša različica karte na teh lokacijah že popravljena.

Sicer pa verjetno obstaja protokol, s katerim se zaznane napake na kartah prijavlja izdelovalcu karte, ki bi potem moral zadeve preveriti in napake odpraviti v naslednih izdajah elektronskih kart.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov