Akumulator - življenjska doba

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Akumulator - življenjska doba

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 01, 2014 19:39

Malo sem iskal, pa nisem našel, zato sprašujem oz. odpiram debato o življenjski dobi akumulatorjev.
Kolikšna je življenjska doba akujev v optimalnih razmerah in kaj to so optimalne razmere in kaj je realno pričakovati v praksi?
al

OdgovorNapisal/-a al » To Apr 01, 2014 20:10

meni AGM delajo 5. sezono
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 01, 2014 20:18

Gel Trojan 92 amp 12 let :shock: :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Apr 01, 2014 20:21

Trakcijski Topla 2 x 135Ah. Zaradi skritega porabnika, ki mi scuza aku-je v 3 tednih (solarna celica pozimi tega ne skompenzira), mi crknejo na 2 leti. Sovražim aku-je in štrom na barki.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 01, 2014 20:30

Verjamem da ga sovražiš,pa preko zime imej prikljopljen samo en aku.,pa ti mogoče ne bodsta crkavala oba.Enega pač neseš domov in ga prikljopiš na vzdrževalev(Acu Joker v Conrad elektronik ni drag) :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Akumulator - življenjska doba

OdgovorNapisal/-a kr en » To Apr 01, 2014 22:07

Marchi napisal/-a:Malo sem iskal, pa nisem našel, zato sprašujem oz. odpiram debato o življenjski dobi akumulatorjev.
Kolikšna je življenjska doba akujev v optimalnih razmerah in kaj to so optimalne razmere in kaj je realno pričakovati v praksi?

1) od enega, pa prek deset let
2) optimalne razmere. Redno polnjenje (solarni sistem preko zime obvezen!)
3) Realno pričakovanje. AGM ob dobrem vzdrževanju bi moral držati 10 let. Vse je odvisno od števila ciklov praznenja. Če pa imaš navadne štartne baterije, ki jih še pozimi prepustiš na milost in nemilost, pa več kot dve leti ne bo veselja.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Akumulator - življenjska doba

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 01, 2014 23:29

kr en napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Malo sem iskal, pa nisem našel, zato sprašujem oz. odpiram debato o življenjski dobi akumulatorjev.

1) od enega, pa prek deset let
2) optimalne razmere. Redno polnjenje (solarni sistem preko zime obvezen!)
3) Realno pričakovanje. AGM ob dobrem vzdrževanju bi moral držati 10 let. Vse je odvisno od števila ciklov praznjenja. Če pa imaš navadne štartne baterije, ki jih še pozimi prepustiš na milost in nemilost, pa več kot dve leti ne bo veselja.

Hvala kr en za konkreten odgovor :idea:

Verjetno tale graf govori ravno o življenjski dobi akumulatorja. Tale je za Crownov 150Ah, ciklični, namenjen globokim praznjenjem.
Slika

Iz grafa je razvidno, da če akumulator prazniš do XX%, je njegova življenjska doba XX ciklov.

30% ..... 2000 ciklov (primer z vzdrževanjem s pomočjo celice)
50% ..... 1160 ciklov (toliko je označeno tudi na deklaraciji)
100% ... 500 ciklov (proizvajalec zagotavlja 500 ciklov pri 100% praznjenju!)

Zato je tudi pomembno pravilno načrtovanje kapacitete akumulatorskih bank, da je recimo sistem uglašen na cca 30% praznjenje, kar pomeni dolgo življenjsko dobo akumulatorjev.
Vprašanje je tudi, kaj je en cikel oz. bolje rečeno kdaj ga dosežemo? To pa je odvisno tudi od navad ali bolje rečeno razvad morjeplovca.

Npr. nekomu pri istem sistemu isti kapaciteti in istemu sistemu polnjenja (alternator, celica, 220V) akumulatorji zdržijo dlje kot drugemu, ob predvidevanju ustreznega vzdrževanja akumulatorjev, seveda. Zakaj? Zato ker je drugi bolj razsipen z energijo in bi si moral omisliti višjo kapaciteto bank in večjo podporo polnilnih enot.

Predvidevam, da akumulator, ob pravilnem načrtovanem sistemu, doseže svoj cikel enkrat do dvakrat dnevno. Ob slabo načrtovanem pa recimo 5x. Potem si lahko izračunamo, koliko dni oz. let zdrži akumulatorska banka ob upoštevanju drugih faktorjev, ki vplivajo na kapaciteto akujev.

Malo mi že jasno postaja vse skupaj, vsaj upam, da ga ne sekam preveč mimo. :?

Sistema (30%), ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo akumulatorjev, si pa ne upam izračunat.
100 Ah dnevna potreba
60Ah Alternator (~2uri dnevno)
5Ah Celica (~8ur dnevno)
??Ah akumulator
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Apr 03, 2014 09:46, skupaj popravljeno 2 krat.
Ponti
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Ponti » Sr Apr 02, 2014 03:53

Moje izkušnje C- TEK ko ni v uporabi in zadeva je ok.
lp
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Apr 02, 2014 05:43

Vsak ima svoje potrebe, navade in zato specifično porabo energije. Eni jadrajo in nato vsakič v marino, drugi motorirajo cele dneve in zato ne potrebujejo veliko elektrike. Tretji palijo agregate zaradi klim. Četrti pa so po zalivih dneve in dneve in zato jim primanjkuje štroma.
Ampak vsak zase mora spremljat nihanja glede porabe. Šele nato lahko začne sploh razmišljat o tem, o čemer razmišlja Marchi. Pa še nekaj. Brez Victron-a (inštrumenta za spremljanje kapacitete, porabe in ostanka % baterij), bo šlo težko. Sam sem vedno "taval v temi" glede kapacitete. Analogni voltmeter je le približni pokazatelj in zato nikoli nisem vedel, kdaj so baterije povsem napolnjene. Ta inštrument pa točno pokaže, v katerem trenutku so na 100% in npr. drugo jutro na 88%. potem pa preko dneva, ko celice dodajajo, hladilnik jemlje vidiš ali se ti stvar polni, ali pa si kot naša država z negativno bilanco. Potem pali motore!
Toliko imam jaz izkušenj, za več pa naj NT ali Joško povesta.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 02, 2014 21:54

kr en napisal/-a:Vsak ima svoje potrebe, navade in zato specifično porabo energije. Eni jadrajo in nato vsakič v marino, drugi motorirajo cele dneve in zato ne potrebujejo veliko elektrike. Tretji palijo agregate zaradi klim. Četrti pa so po zalivih dneve in dneve in zato jim primanjkuje štroma.
Ampak vsak zase mora spremljat nihanja glede porabe. Šele nato lahko začne sploh razmišljat o tem, o čemer razmišlja Marchi. Pa še nekaj. Brez Victron-a (inštrumenta za spremljanje kapacitete, porabe in ostanka % baterij), bo šlo težko. Sam sem vedno "taval v temi" glede kapacitete. Analogni voltmeter je le približni pokazatelj in zato nikoli nisem vedel, kdaj so baterije povsem napolnjene. Ta inštrument pa točno pokaže, v katerem trenutku so na 100% in npr. drugo jutro na 88%. potem pa preko dneva, ko celice dodajajo, hladilnik jemlje vidiš ali se ti stvar polni, ali pa si kot naša država z negativno bilanco. Potem pali motore!
Toliko imam jaz izkušenj, za več pa naj NT ali Joško povesta.

Hehe, a vidiš kako si sedaj navdušen, pred 2 letoma si mi pa rekel zakaj boš to rabil... :lol: :lol: :lol:
Kot je napisal kr en, redno spremljanje stanja akujev je pogoj! Če tega nimaš in gledaš samo na voltmeter, potem akuje menjaj kar vsako leto ali največ dve leti, ker jih boš prej ali slej uničil!

Drugače pa takšni poltrakcijski, AGM, GEL in podobno kar paše na barko bi moralo zdržati vsaj 5 do 8 let, če je vedno skrb, da se ne izpraznijo preveč! Če pa te zaje** ena kalužna črpalka in laufa 10 dni skupaj, potem so pa oddelali svoje že kar prvo leto... :evil: :evil: :evil: :evil: Le zakaj sem tako penast? :evil: :evil:
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Apr 03, 2014 12:23

kr en napisal/-a:j. Brez Victron-a (inštrumenta za spremljanje kapacitete, porabe in ostanka % baterij), bo šlo težko.

S tem se strinjam tudi jaz. Pred 2 letoma me je diskusija na forumu o tem prepričala da sem kupil Victronov battery monitor in moram reči, da je bilo to dobro porabljenih 109 Eur...
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Če Apr 03, 2014 13:37

Kdo pri nas prodaja Victron izdelke?

Jaz imam sicer pozitivno bilanco čez poletje (190W celic) a pozimi ne.

A.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Apr 03, 2014 14:46

Jaz sem Victrona kupil v Harpoon-u v Trzinu...
Vrhunska zadeva, jo toplo priporočam :wink:
Nazadnje spremenil Matejc, dne Pe Apr 04, 2014 07:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 03, 2014 15:50

Pa še to vprašam. A je tale prikazovalnik ok, ker poceni pa je?
http://www.akumulator.si/izdelek/S6%200 ... ik-za-mppt
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Apr 04, 2014 07:33, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 03, 2014 16:27

Jaz imam enak displej in dela ok sam ne smeš se ga dotikat,ker je nad kristali le debela folija in se mi je kar nekak razlil ko sem ga očistil,pol se je pa k sreči nazaj skup spravil.Imajo pa Steca regulatorji bolj pregledno kontrolo nad dogajanjem..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta