dodelava kobilice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

dodelava kobilice

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 12:04

Slika
Takole pred pričetkom

Slika
Vložek ki bo vstavljen je folcan,enako kobilica,na sredini ustavljen močan bolcen,pri koncih pa privito z 18cm inox vijaki,zlepljeno s kentom in zaprešano,ter zlaminirano.

Slika
Začetna laminacija

Slika
Večja luknja medvložkom in kobilico polnjena z polnilno maso in zlaminirano ter pokitano

Slika
3x premazano z epoxijem, 2xprimer,3x antiveg.

Slika
Končano

Slika
Krmilo Kerox 60%povečano

Zaradi prevelikega vrtinčenja in razbijanja vode pred propelerjem,je bil slab izkoristek le tega.Luknja je bila namenjena lažjemu manevriranju barke in je bila dolga 1.4m in visoka 30cm,zato so bile tudi slabše plovne lastnosti.Barka je slabo držala smer pa tudi krmilo je bilo tik za propelerjem debeline 6cm na koncu pa 1.5cm.Sedaj je le 1.3cm in je iz Keroxa.Pričakujem boljše plovne lastnosti,mogoče celo malce večjo hitrost,predvsem pa stabilnost in vodljivost.Ker sem že prej ugradil premčni motor,ni problema pri manevriranju.Toliko za enkrat,nekaj izboljšav se je pa zgodilo tudi v notranjosti.Novejši modeli te barke so imeli to (pretočno odprtino)že odpravljeno.
Nazadnje spremenil habibi Vll, dne So Apr 05, 2014 12:31, skupaj popravljeno 2 krat.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Apr 05, 2014 12:15

In kake prednosti ima ta predelava?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 12:34

Saj pravim,voda pod čolnom se ne bo več vrtinčila in bo gladek pretok,kar pa sigurno upliva na plovnost barke.
mašinfirer
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » So Apr 05, 2014 12:54

Habibi-pod 5.sliko piše 3x epoksi in 2x primer- kaj je epoksi in kaj primer? A ste dali epoksi smolo in čez primer ali epoksi primer in še čez neki primer? Povej,prosim.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 13:10

Najprej laminacija, potem brušenje,kitanje,brušenje,premaz epoxija 3x,rahlo matiranje(brušenje)preimer 2x in antifouling 3x.Mislil sem dati gelkout,pa po posvetovanju z dr.Paletom,ki je opravil laminacijo,je bolje epoxi,ker je 100%vodonepropusten,gelkout pa 96%.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Apr 05, 2014 13:26

habibi Vll napisal/-a:Saj pravim,voda pod čolnom se ne bo več vrtinčila in bo gladek pretok,kar pa sigurno upliva na plovnost barke.

Pardon. Tako sem gledal slike, da sem spregledal tekst. :D

Ko se že toliko igraš z krmilom, zakaj ne bi napravil profiliranega?
Bolj bo prijelo in še manj bo upora. Jaz bi mu napravil še kapljico tik za gredjo propelerja.

p.s.
Tisti cink zgoraj zvrti za 180 stopinj. :wink:
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » So Apr 05, 2014 13:36

habibi Vll napisal/-a:Najprej laminacija, potem brušenje,kitanje,brušenje,premaz epoxija 3x,rahlo matiranje(brušenje)preimer 2x in antifouling 3x.Mislil sem dati gelkout,pa po posvetovanju z dr.Paletom,ki je opravil laminacijo,je bolje epoxi,ker je 100%vodonepropusten,gelkout pa 96%.

Še zdaj ne vem. Epoksi-epoksi smola in pa primer-EP 2K primer. A je to to?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 13:51

nac napisal/-a:
habibi Vll napisal/-a:Najprej laminacija, potem brušenje,kitanje,brušenje,premaz epoxija 3x,rahlo matiranje(brušenje)preimer 2x in antifouling 3x.Mislil sem dati gelkout,pa po posvetovanju z dr.Paletom,ki je opravil laminacijo,je bolje epoxi,ker je 100%vodonepropusten,gelkout pa 96%.

Še zdaj ne vem. Epoksi-epoksi smola in pa primer-EP 2K primer. A je to to?

Po 3 kratnem nanosu epoxija sledi brušenje,nato 2 premaza prajmerja in nato antifouking,a je kaj bolj jasno :?:
mašinfirer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 14:19

SR 290 napisal/-a:
habibi Vll napisal/-a:Saj pravim,voda pod čolnom se ne bo več vrtinčila in bo gladek pretok,kar pa sigurno upliva na plovnost barke.

Pardon. Tako sem gledal slike, da sem spregledal tekst. :D

Ko se že toliko igraš z krmilom, zakaj ne bi napravil profiliranega?
Bolj bo prijelo in še manj bo upora. Jaz bi mu napravil še kapljico tik za gredjo propelerja.

p.s.
Tisti cink zgoraj zvrti za 180 stopinj. :wink:[/quote

Ja ni slaba ideja o kapljici na čelu krmila in profiliranje, ma se mi ne da več mogoče za naslednjo sezono.Sicer je čelna stran krmila zbrušena v špico in ni upora,čeprav pa je največ funkcije na zadnjem delu,ki odriva vodo.Cinka sta dva in ni problem obrniti.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Apr 05, 2014 16:30

habibi Vll napisal/-a:
Ja ni slaba ideja o kapljici na čelu krmila in profiliranje, ma se mi ne da več mogoče za naslednjo sezono.Sicer je čelna stran krmila zbrušena v špico in ni upora,čeprav pa je največ funkcije na zadnjem delu,ki odriva vodo.

Problem bi lahko nastal ob večjih odklonih krmila, ki morda ne bo prijelo. Tokovnična oblika npr. malce stanjšan E836 bi rešila to nevarnost in krmilo bi poleg tega bolje prijelo z manjšimi odkloni.
Tanjše krmilo prej odpove v svoji funkciji kot debelejše!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 18:10

Mislim,da bo zdržalo,ker ni velikih obremenitev na krmilu,saj barka ne dosega nekih hitrosti,ki bi pretirano obremenjevala krmilo.Večji manevri so le pri parkiranju in obračanju,tu je pa hitrost minimalna.Sicer je pa omenjena noviteta ki si mi jo omenil zelo vroča.
mašinfirer
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » So Apr 05, 2014 18:31

dobr si zrihtu....upam da ze kej polnes hladilnik... kmal bomo u vod.
--Bodybanger--
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 05, 2014 19:03

Hladilnik bo poln,sem pa ženi proporčil,da bo na ovinkih nosila čelado zaradi bočnih sil hihihi :roll: :wink:
mašinfirer
MarkoF
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a MarkoF » Pe Avg 15, 2014 20:48

Živjo Habibi.
Hec. Včeraj sem celo popoldne bral o morjeplovcu, ki je podaljševal Istranko in skrajševal gredelj, ti pa podaljševal oz povečeval
Tudi jaz imam podoben problem, zato sem razmišljal o isti stvari, s tem, da bi naredil nov kos na koncu še mal niže in podaljšal z nekakim U profilom pod propeler in delom krmila (jaz nimam skega).
Zanima me kako se ti je novost obnesla na plovbi. Če je zdaj ok (in upam, da je), bi rad kaj več informacij, kako si naredil in s kakšnimi materiali.
Lp MarkoF
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Avg 15, 2014 21:36

Žiu,s tem kar sem naredil sem po pričakovanju tudi zadovoljen.Čoln lepše drži smer,tudi povečano in predvsem tanjše krmilo se dobro odnese in ne bom spreminjal.Tudi manj občutljivo na guncanje L-D.Predvsem,ko sem na sidru na spanju.Tudi pri plovbi v slabši vodi in z vodo v bok je stabilnejši.Edino se ni obneslo barvanje propelerja(bron),čeprav sem dal preimer za barvne kovine in barvo(oboje Hamerlite)se je oboje 70% obrabilo.Tako, da ko potegnem barko domov razmišljam,da bi dal prop.spolirat in kromat.Če bo tole še kdo bral,me zanima kakšen komentar na kromanje propelerja.
Kako in s čim pa mislim,da sem vse opisal,sem zapolnil tisto luknjo pred propelerjem in se vidi tudi na posnetkih.Leseni vložek je kostanjev ploh(5cm).
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov