Alternator - nihanje toka in napetosti

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Alternator - nihanje toka in napetosti

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Apr 28, 2014 08:04

Pozdravljeni,

Ta vikend sem opazil, da mi napetost in tok na alternatorju nihata. Predvsem je zanimivo, da je nihanje čisto sinusno in konstantno. Akumulator je sicer napolnjen. Ali je imel kdo podobne težave? Zakaj bi do tega prihajalo? Ali je možno, da je crknil diodni usmernik (ali pa kaj podobnega za glajenje)? Krtačke?

Prosim za vaše izkušnje, da v kolikor zna biti to težava dam zadevo poštimat pred sezono.

lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Po Apr 28, 2014 09:04

Pozdravljen,

Imam par vprašanj.
- Kako si opazoval nihanje toka in napetosti? Z osciloskopom?
- V kateri točki na alternatorju? Če je nihanje napetosti na B+in je priklopljen akumulator, potem ni variante, da je nihanje sinusno. Lahko je samo superponirana neka napetost (sinusna) na enosmerno.

Glede samega alternatorja:
- lahko, da je crknil del usmernika (ena dioda ne prevaja). V tem primeru sta aktivni samo 2 fazi in izhodna napetost iz alternatorja konkretno višji "ripple" (nihanje).
Nazadnje spremenil AndrejC, dne Po Apr 28, 2014 14:52, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Andrej
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Apr 28, 2014 09:13

Pozdravljen,

Nihanje sem opazoval preko vgrajenega volt metra in A metra ki jih imam vgrajena na barki tako, da lahko stalno spremljam dogajanje. To se mi je začelo pojavljati cca kakšen teden nazaj. Prej sta bila tok in napetost lepo konstantna oz. nihanja skoraj nisem opazil. Sedaj pa tok dejansko pade na nič pa se potem spet pobere. Napetost pa niha med napetostjo akumulatorja in nekje 14,2V. Tok in napetost nihata istočasno. Cca 1x na sek.
AndrejC
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Po Apr 28, 2014 12:01

Če je nihanje cca 1x na sekundo, potem tule najverjetneje ni vzrok v usmerniku ali kakšnem filtrskem delu na izhodu alternatorja. Sam bi posumil na regulator ali pa ščetke regulatorja.

Kateri tip alternatorja je v igri?

LP, Andrej

p.s. verjetno tudi nihanje toka in napetosti ni sinusno. Tako samo zgleda zaradi dušenja v V-metru in A-metru
LP, Andrej
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Apr 28, 2014 12:33

Točne oznake alternatorja ne poznam oz. bom moral malo bolj pogledat ko bom na barki. Motor je Torpedo 9ks ima pa dinamo starter.
Pomoje bo najbolje odšraufat zadevo dol pa nest na enemu avtoelektičarju, da to mal pogleda. AndrejC ali se tudi ti kaj baviš z omenjenimi popravili?

Pomoje so tud krtačke. Ali obstaja možnost, da bi bil tudi kje kakšna žica slaba pa da bi zaradi tega lahko prišlo do tega nihanja?
AndrejC
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Po Apr 28, 2014 14:09

evovii,

Ne, jaz se ne ukvarjam s popravili.

Torej, če prav razumem, v bistvu ves čas govorimo odinamo starterju in ne o alternatorju?
Nazadnje spremenil AndrejC, dne Po Apr 28, 2014 14:51, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, Andrej
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Apr 28, 2014 14:15

Ja mal narobe sem se na začetku izrazil... ima dinamo starter
:wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov