servis pete volvo penta 270

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

erikv8
Kontraadmiral

servis pete volvo penta 270

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Pe Jul 04, 2014 11:09

trenutno si popravljam nek čoln ki ima motor volvo penta aq130 in peto 270, zanima me, kaj je pametno v peti prevert ali preventivno zamenjat.

hvala, Erik
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 04, 2014 14:24

Prvo je olje v peti.Odvij vijak s strani na skrajnem spodnjem delu pete,verjetno bo olje črno(menjati),če je bilkasto(emulzija)potem je spustil eden od semeringov,za propelerjem ali na osi,ki povezuje gornji in spodnji del pete.Preglej cink anode,če snameš peto poglej križna zgloba,če sta normalno gibljiva in če imata na srdini nipel za podmazovanje(podmaži),ker je peta starejše izdelave poglej tudi meh v katerem laufa kardan in izpušni meh ter meh zajle za prestave. Če so mehi trdi in težje gibljivi jih raje menjaj,kajti če se od kardana strga dobiš lahko čoln na dnu vode.Pri menjavi olja ti ni treba kupovati ravno olja prav za Volvo Penta,lahko vzameš od Mercruiserja,ker je isto,vendar cenejše(2L).Na zgornjem delu pete imaš tak vijak kot spodaj,odvij ga,ker je to mera do kam naliti olje.Razen če nima že šipke,ki je povsem na vrhu pete.Olje točiš od spodaj(tlačilka)dokler ti zgoraj s strani ne priteče ven.
Mogoče bo še kdo kaj dodal,če sem jaz kaj spustil. :wink:
mašinfirer
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Pe Jul 04, 2014 16:39

kaj so to cink anode?

drgač pa hvala za dober odgovor :D
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 04, 2014 17:02

Cink ali žrtvene anode izničujejo galvansko elektriko na plovilu,s tem preprečuje najedanje motorja in pogona.Če anoda ali pa cink protektor(so raznorazni izrazi)po sezoni ali dveh postane nagrižena,(kar mora bit)potem dobro opravlja svojo funkcijo in s tem ščiti motor(alu dele,blok,peta)pred razpadanjem.V glavnem se nahajajo na vodnem delu pete.
Zgledajo takole.Vsak motor ima svoje(po obliki).Tako,da ko greš kupovat je najbolje,da imaš stare pri sebi za vzorec.
http://trgovina.tramontana-net.si/index ... t/category
mašinfirer
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » So Jul 05, 2014 19:21

ko sem odprl manšeto (tesnilno gumo) kardanskih križev, se je ven ulilo olje, ali je to normalno, ali to pomeni da je zgorni semering zanič, da je prišlo olje tja?

Slika

peta ima za nivo olja kontrolno palčko zgoraj, ali to pomeni, da je še vedno treba natočit olje spodaj, in ne tam kjer pride palčka

Slika

hvala
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jul 05, 2014 19:44

Ja, zgleda,da bo treba peto sneti jo podret in zamenjat tistih par semeringov.Če boš delal sam ti priporočam,da sproti ko podiraš poslikaš s fotko,da boš lažje zlagal nazaj.Za semeringe se pozanimaj pri Kotalu na Viču ali še raje pri Tinex v Šenčurju pri Kranju,tam je zame najbolj sigurno.Seveda pa imej stare seboj za vzorec.Jaz sem tam dobil za Alfo 1(Mercruiser)vse ležaje(colske)in semeringe.
mašinfirer
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Ne Jul 06, 2014 14:47

hvala za uporabne informacije,..

zanima me še, če slučajno kdo ve kako se vzame narazen zvon med motorjem in peto? Od zadaj sem odvil 6 vijakov, vendar se to ne pramakne nikamor, po shemah sem pogledal in sem videl da so vmes tudi neki oringi. Ali je treba še kaj odvit ali odstranit?

P.S. habibi Vll, če rabiš za zvit kakšno inox cev, kar pokliči. :D

se opravičujem za prevelke slike
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jul 06, 2014 15:07

Po vsej verjetnosti je zvon,koje bil montiran,namazan s kakšno tesnilno maso,ki zvon zdaj drži zlepljen z zadnjo steno.
Za krivljenje bi se pa priporočil pote na jesen.Nekaj malega.Na špici barke imam ograjo združeno,sedaj pa bi jo obrnil navzdol proti račjemu kljunu,ker mi je potem lažji izhod preko špice na obalo.
mašinfirer
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Ne Jul 06, 2014 15:19

ne na steno, ampak zvon motorja skupaj s peto
Slika
Slika

med rdečim zvonom in belo peto mora it narazen, odzadaj je 6 vijakov ki z alo obročom, mislim da bi bilo potrebno najprej odstraniti ta obroč, sam ne gre

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov