Težko vžiganje - etec

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Težko vžiganje - etec

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 10, 2014 10:27

Pozdravljeni!

Tema je zgolj informativna, rešitev problema je bila na koncu trivialna.

Lansko leto na začetku sezone sem na motorju delal servis; impeler, sveče, filtri,... Dodelal sem tudi nmea2k mrežo, in merilnik tlaka vode. Od motorja do konzole sem tako potegnil nmea2k kabel in še cevko na koncu katere je merilnik tlaka (v konzoli).

Po tem sem opazil, da motor precej bolj nerad vžiga. Navajen sem bil, da je vedno palil iz prve....

Letos sem na novo naredu elektriko, pa je bila situacija še slabša.

Pa sem začel študirat, etec forum, sumit sveče, filtre, VST črpalko,... Tudi etec forum je odprl mnogo možnosti kaj je narobe...

Dejstvo pa je, da je motor sicer vžgal težko, ko pa je, pa je delal u nulo. Niti enkrat mi ni cuknil od kar ga imam. Po tem sem sklepal, da v motorju najverjetneje ni 0 narobe.

Dovod goriva je tudi vizuelno OK, brez vonja po bencinu, v tanku svinjarije ni videt, filter v motorju tudi povsem čist.

En dan sem zjutraj predno sem vžgal poizkusil napumpati gorivo v motor in zlomek - na pumpici nobenega upora - torej bencina v motorju ni. To pa ni prav. Po tem je seveda vžgal iz prve.

Izkazalo se je, da je zaradi nove napeljave (cev od bencina gre v enem delu skupaj s kabli) pumpica pristala v taki legi, da kroglica (nepovratni ventil) ni več zapiral in bencin je vsakič posrkalo iz motorja v tank.

Sedaj sem pumpico s pomočjo vezic postavil postrani navzgor (priporočeno je seveda vertikalno) in problem z vžiganjem je rešen.

LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 16, 2015 00:12

Že kmalu po zgornjem prispevku se je izkazalo, da problem z vžiganjem še vedno ni rešen.

Očitno je bil občutek v ročni pumpi res malo čuden, ampak to ni bil vzrok težav.

Na koncu mi je naš član bavarko v eni temi o akumulatorjih dal pravi namig...

Krivec nevžiganja je bil AGM/hibridni akumulator. Vedno sem imel željo po enem akuju na čolnu (jo še vedno imam) pa vendar, če drugače ne gre bosta dva.

75Ah AGM hibrid ne da dovolj napetosti pri zagonskem toku (oz. je na meji) da motor zanesljivo vžge. Sem za letošnjo testno vožnjo pred dopustom zmontiral navadni 50Ah štartni in vžiganje je bilo spet po starem. Vedno s prve, tudi naslednji dan po vožnji domov pri spiranju motorja.

Za met zgolj en akumulator na čolnu je očitno po kapaciteti primeren štartni edina opcija.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Jun 16, 2015 09:24

A akumulatorji so tudi hibridni? Meni poltrakcijski TAB Motion vedno vžiga motor brez problema. Mogoče si imel pa slab kontakt ali pa pretanke kable...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 16, 2015 09:34

Mah ne vem če je hibridni AGM pravi izraz. Mislim da imam nekaj takega kar še ni pravi AGM (vsaj glede na ceno). In ne trdim da je akumulator slab ali karkoli takega. Sem meril kapaciteto in je 100%, le toka ob štartu ni pravega.

Slabega kontakta 100% ni bilo, kabli so ves čas isti. Enostavno se napetost sesede, očitno toliko, da računalnik ne dela in vergla v prazno. Štarter sicer obrača, vendar ne vžge.

Da je vse skupaj čudno sem posumil tudi po dejstvu, da ko vžge ni nobenega cukanja oz. tresenja, ki je ponavadi pri tovrstnih težavah prisotno.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 16, 2015 09:55

Zanimivi so tile etec motorji! Meni je Honda kresnila pri 10,5V napetosti....sploh nisem opazil, da imam slab akumulator- le fishfainder me je med ribolovom na 25m opozarjal, da bom nasedel
Kar nisem mogel verjet, ko mi je mojster rekel, da je akumulator fuč in da rabim novega
mirno morje
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 16, 2015 10:02

Zanimivi so tile etec motorji!

Ja res so, imajo svoje finte, se učim na njih in kaj od tega tudi napišem tukaj.

A to gre za Hondo z elektroniko?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 16, 2015 15:05

Etec je lušten motor, vendar delikaten ko ena sitna baba. Čist vse, ampak res čist vse more bit top, da ne zajebava! Pri vsem skupaj me moti to, ko reklamirajo te motorje kot nekako hvaležne, simple za vzdrževat, malo sestavnih delov, kao delovanje "tudi po enem cilindru" in "do polovice v vodi"... Pa sploh ni res! Novodobnih elektronskih delov je na tem motorju več, kot na primerljivem 4 taktniku. Je pa res, da je mehanskih delov krepko manj. Vendar mehanskih okvar že 20 ali pa 30 let NI VEČ.

Kasaudio, kolikokrat sem jaz, pa recimo N. Tesla, pa še kdo tukaj pisali kako AGM, GEL in podobno sploh ni za na povprečno barko? Pa se vas še kar ne prime? Kakšen AGM ali pa GEL na gumenjaka!?!?! Ne ga srat s tem, navaden starntni je ko bog, če pa želiš malo boljšo varianto, pa poltrakcijski, še vedno pa kislinski!!!
Nudil bo dovolj zagonskega toka, polnil pa se bo brez naprezanja, saj je tvoj regler predviden zanj! Vse ostalo zahteva korenite posege v električno napeljavo plovila!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 16, 2015 16:37

Admin se povsem strinjam s teboj. To kar ste trdili ste imeli prav. Je pa ta informacija nekoliko razdrobljena in je v posameznih delih šla mimo mene. Zdaj pač lahko samo potrdim to, kar ste vedeli pred menoj.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 16, 2015 16:44

kasaudio napisal/-a:
Zanimivi so tile etec motorji!

Ja res so, imajo svoje finte, se učim na njih in kaj od tega tudi napišem tukaj.

A to gre za Hondo z elektroniko?

Ja honda 90 ,letnik 2011
mirno morje
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » To Jun 16, 2015 20:02

admin napisal/-a:Etec je lušten motor, vendar delikaten ko ena sitna baba. Čist vse, ampak res čist vse more bit top, da ne zajebava! Pri vsem skupaj me moti to, ko reklamirajo te motorje kot nekako hvaležne, simple za vzdrževat, malo sestavnih delov, kao delovanje "tudi po enem cilindru" in "do polovice v vodi"... Pa sploh ni res! Novodobnih elektronskih delov je na tem motorju več, kot na primerljivem 4 taktniku. Je pa res, da je mehanskih delov krepko manj. Vendar mehanskih okvar že 20 ali pa 30 let NI VEČ.

Kako pa je e-tec v primerjavi z optimaxom? Mislim na V6 135 in 150 KM. Sprašujem zato, ker ga imam sam letos prvič in o teh motorjih je na tem forumu zelo malo mnenj, mene pa le malo zanima, kaj lahko pričakujem v bodoče, saj bi ga rad dolgo imel.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jun 16, 2015 20:07

Etec je lepa vendar malo sitna baba če se izrazim po adminovo. Optimax pa je prijazna in malo manj lepa baba s kakšno kilco preveč.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 16, 2015 20:15

Optimax je malo bolj zastarel od sodobnega e-teca, je bolj prva generacija teh motorjev, vendar pa še zdaleč to ne pomeni, da je slab. Motor je kot je rekel Kasaudio malo težji, kar na nekem povprečnem čolnu sploh ni pomembno, razen če je motor res na zgornji meji sposobnosti čolna...
Potem me delovanjem malo bolj pokadi, tudi posmrdi malo bolj, pokuri nekaj več olja in je predvsem precej bolj glasen, kot pa e-tec. Če gledaš sodobne motorje, potem je recimo e-tec res enakovreden tekmec najnovejšim 4-taktnikom, tako po porabi, kot po hrupu! Da je mogoče malenkost lažji mu je celo plus. Optimax žal ni tako uglajen, je pa super motor. Na dirkah so Optimaxi vedno zmagovali, za tja je bil tudi narejen, saj Mercury-ju nikoli ni bilo v velikem interesu to prodajat, saj so imeli 4T tehnologijo, če ne svojo, pa pod pokrovom Japonski Tohatsu... Pri Evinrude svojega niso imeli nič in potem je šel razvoj na polno v smeri odličnega 2T-nika...
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » To Jun 16, 2015 20:45

Ok, me veseli, če je le tako. Jaz sem zaenkrat preživel samo en vikend z njim na morju in kar sem uspel ugotoviti je, da bo poraba na nivoju navadne 2T Yamahe 70 KM in to na enkrat težjem gumenjaku. Imam 135 KM in na 3500 rpm gre 18 vozlov in pije 17,6 litra/h, na 4000 pa 22 vozlov in 22,5 lit/h (če je verjeti računalniku, ker na avtu (ford) mu ni). Bomo videli, kako bo kaj do konec sezone, pa tudi kaj napišem.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Jun 16, 2015 21:14

admin napisal/-a:Optimax je malo bolj zastarel od sodobnega e-teca, je bolj prva generacija teh motorjev, vendar pa še zdaleč to ne pomeni, da je slab. Motor je kot je rekel Kasaudio malo težji, kar na nekem povprečnem čolnu sploh ni pomembno, razen če je motor res na zgornji meji sposobnosti čolna...
Potem me delovanjem malo bolj pokadi, tudi posmrdi malo bolj, pokuri nekaj več olja in je predvsem precej bolj glasen, kot pa e-tec. Če gledaš sodobne motorje, potem je recimo e-tec res enakovreden tekmec najnovejšim 4-taktnikom, tako po porabi, kot po hrupu! Da je mogoče malenkost lažji mu je celo plus. Optimax žal ni tako uglajen, je pa super motor. Na dirkah so Optimaxi vedno zmagovali, za tja je bil tudi narejen, saj Mercury-ju nikoli ni bilo v velikem interesu to prodajat, saj so imeli 4T tehnologijo, če ne svojo, pa pod pokrovom Japonski Tohatsu... Pri Evinrude svojega niso imeli nič in potem je šel razvoj na polno v smeri odličnega 2T-nika...

se popolnoma strinjam
imel sem oba Optija 150, super motor ampak hudičevo robat in hudičevo glasen sploh nokol 3200 in potem nad 4000 vrt/min, nisi se mogel na čolnu normalno pogovarjat, da ne rečem muzke poslušat, je pa prednost ker babe ne slišiš sploh :)
etec je pa druga pesem, uglajen, dovolj močen z hipnim štartnim navorom, pojoč glas V6 ali V4 pa daje čar pri plovbi, glasnost nekej v mejah 4T motorja, tudi v prostem teku je ok, ni tako, da moraš gledat kontrolni curek ali je motor prižgan, se ga sliši ampak velikooo manj kot Optija.
Jaz sem itak zalubljen v nove etece tako, da jih bom zagovarjal vedno
poraba moje bivše 200tke in 4T 200tke je ap blizu in celo več krat enaka povprečje 1l/Nm, sedaj pri manjših konjažah se giblje okol 0,7-0,8l/Nm to tud kasaudio ve, ker se je lotil meritev po dolgem in počez :)
to glede filtrčka, ki si ga opisal @kasaudio v prejšnjem prispevku bom preveril jutri
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Jun 17, 2015 07:48

Imel in optimaxa in e-teca. Za optimaxa je tako da so na isti osnovi od 75KM pa tja do 125KM, zato so ti motorji pri manjši moči v povprečju težji od konkurence močnejši pa povsem v istem rangu kot ostali. Isto velja za močnejše modele. Same pohvale, poraba nizka, šlo kot raketa. Sedaj E-tec pa je res polno vsega gor obešenega. Ima pa res zajamčen vžig kot reklamirajo, tudi na ključ 13 je vžgal in na sidro in na šraufnciger. :lol: Kdor se je peljal z mojim je rekel da še tega ni doživel, kako gre in kakšen glas ima, res za prave adrenalinske navdušence. Lani je bila demonstracija na ruti.
Ima pa MareC prav, ko brni motor lahko baba brni kolko hoče. :lol: Smo recimo prejšnji teden naredili 160 milj v treh dneh pa smo se med sabo (štirje dedi) skoraj normalno pogovarjali, hitrost pa vedno nad 30, morje pa glaš.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov