Elisa Tomos T4, T4.5

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Elisa Tomos T4, T4.5

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jul 12, 2014 12:09

Halo,

po obsežnem iskanju (več kot 3 ure prebiranja tem s pomočjo iskalnika) nisem prišel do ogovora, zanima me sledeče:

Imam dve tomos 4rici in eno 3.5 z vgrajenim tankom. Vse imajo dvokrako eliso, 140 koraka.

Ker mislim eno štirico vzeti letos s seboj na morje za pogon malega gumenjaka, sem podrl kapo in cilinder, ter odstružil dober milimeter glave, ker sem za toliko podložil cilinder, da malo bolje zadiha, zamenjal ALU podložko na sesalnem kolektorju (preventivno, da ne bi slučajno kuhal uplinjača), nove platine in kondenzator, novo svečko, vse lepo zloženo po tehničnih specifikacijah. Zakaj sem to naredil? Da bo motor sigurno delal, ne da bi glisiral po novem.

Pa da ne dolgovezim, zanima me, kako in če lahko sploh obrnem smer vrtenja elise, ker se mi valja še ena nova trokraka 140ica z obratno smerjo vrtenja. Vem da so obstajali motorji z eno in drugo smerjo vrtenja, zavoljo montaže dveh vzporednih izvenkrmnih motorjev, prečesal sem pa vse kar mi je znanega po internetu, ampak nikjer zasledil da bi se ali:

- motor vrtel obratno
- obstajal prenosnik, ki kontra vrti če se motor vrti v samo eno smer.

Ne sprašujem zato, ker mi bo sedaj nalepka od Motula na pokrovu motorja dala 30% več moči, ampak iz čiste radovednosti.

Če se komu sanja, bi lepo prosil za razlago na moje razvlečeno vprašanje.

Lp, David
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Jul 12, 2014 12:26

Noben Tomosov izvenkrmni motor ni obstajal z dvema smerema vrtenja. S tisto trokrako eliso ne bi dosegel nobenega omembe vrednega hitrostnega prirastka, kvečjemu se navadna štirica s tako eliso bolj muči, ker ima manj navora kot 4.8 zaradi manjše prostornine. Kontra smer vrtenja ima Tomos 4.8 in zadnji model TX 4.5 s 60 ccm, ki ima tudi kompleten menjalnik.

Ne vem kako se obrne smer vrtenja, verjertno s kompletno menjavo zobnikov in prenosa. Še enkrat, s tisto trikrako eliso ne bi nič pridobil, kvečjemu izgubil. T 4 ni bil predviden za take elise. V zadnji seriji motorjev z debelo nogo od T 4.8, sta se 4.5 in 4RN z vgrajenim tankom in lerom, s trikrako eliso pregrevala, ker sta s to eliso dosegala premalo obratov.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jul 12, 2014 12:35

Halo Piki,

mogoče ni bilo dovolj razvidno, ne zanima me montaža trikrake elise na T4ko. Dovoj sem globoko v motoroznanstvu da po mojih predvidevanjih ne bi nič drugega dosegel kot pregreval motor pri polnem plinu.

Iz radovednosti sem šel iskat odgovore, in dlje kot jih nisem našel, bolj me je žgal tisti zakaj in kako :)

Hvala za odgovor!
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » So Jul 12, 2014 19:47

Kontra se vrti zaradi drugege elektrike. S trokrako eliso od 4,8 ne boš pridobil nič razen že napisanega pregrevanja. Vozi in uživaj v tem kar ti ponuja seijski T4.

lp
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Jul 12, 2014 20:45

Premakni pred vžig za približno 20-25° in vžgi ga v drugo stran. :wink:
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

OdgovorNapisal/-a darkobmw » So Jul 12, 2014 20:59

Zdravo.

Tomos se lahko vrti v drugo smer prestaviti moraš predvžig to narediš z celo ploščo na kateri imaš platine in kondenzator nastaviti jo moraš tako,da bat potuje že nazaj takrat mora dati iskro moraš pa prestaviti tudi zagon motorja v drugo smer drugača ni nič se pa v tem primeru pregreva,ker vžig goriva ni na komresiskem delu zato ti to odsvetujem če želiš svojemu tomosu najbolje.Vem,ker sem prešraufal vse mogoče tomose in smo to poizkusili na apn kjer je možen poriv v prestavi vzvratno in je vžgal in peljal vzvratno.
Lp.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jul 12, 2014 21:42

laufa že ampak se zaplete že pri krivulji za odpiranje platin ker ima pri odpiranju bolj strm vzpon kot pri zapiranju, potem pa so še ostale reči ki niso namenjene nasprotnemu vrtenju...
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

OdgovorNapisal/-a darkobmw » So Jul 12, 2014 23:02

....kot rečeno mora se vrteti v pravo stran :D
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Avg 03, 2014 23:19

:)

situacija je bila sledeča, s 140 eliso in malce popra je zglisiral 3.6m gumico.

"zglisiral"

potem sem šel in kupil dve T10.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov