Priprava plovila pred zimo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

Priprava plovila pred zimo

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Ne Avg 17, 2008 21:42

Pozdravljeni ljubitelji morja. Ker sem letos kupil malo večje plovilo (Bayliner 2052ls Capry z motorjem Mercruiser 4.3l), prej sem imel samo jet-ski-je bi prosil za kakšen nasvet kaj je potrebno postoriti pred zimo? Kdaj menjate olje v motorju in peti , zdaj pred zimo ali spomladi predno gre v vodo, s cim cistite usnje na sedezih, rad bi ga namrec ocistil pa mi nikakor ne uspe odstranit madezev ki so se zajedli na sedezih preko sezone? lp, Andraz
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Avg 17, 2008 22:25

Olje v peti se menja ponavadi po koncu sezone.Glede čiščenja usnja,pa mislim da se dobi čistilo.Ne vem če ga nisem videl celo na črpalki.Drugače pa auto trgovine ali pa mogoče tudi v navtičnih trgovinah.
Kaj več naj ti pa drugi povejo ki imajo iskušnje z čiščenjem usnja.

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 18, 2008 00:45

Za čiščenje česarkoli na barki ti priporočam kolekcijo StarBrite, ki je odlična. Od šampona, pa odstranjevalca madežev, do impregniranja skaja... Dobiš pa v navtičnih trgovinah, npr. Lotos Marin v LJ.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Avg 18, 2008 13:58

Poleg čiščenja umazanije in predvsem soli, moraš napravit tudi ustrezno konzervacijo motorja. Če nisi vešč tega opravila, ga raje prepusti strokovnjaku. Prav od pravilne in kvalitetne konzervacije bo odvisna življenska doba tvojega motorja. Verjetno imaš odprti sistem hlajenja in uplinjač. Na krako je postopek sledeč:
-Odviješ čepe na bloku in kolektorjih in izpustiš morsko vodo, čepe priviješ nazaj
-namestiš slušalke in motor dobro izpereš s sladko vodo, vsaj 20-30min, mora se ogret na delovno temperaturo (cca 90 C)
-v uplinjač brizgneš ustrezno količino konzervacijskega spreja; jaz osebno uporabim raje motorno olje (quicksilver), vendar moraš biti precej pazljiv, da vlivaš zelo tanek curek, sicer lahko poškoduješ ventile; to počneš tako dolgo, da začne motor dušit (cca 2-3 dcl olja), dokler ga dokončno ne zaduši in "crkne"
-spet ponoviš postopek izpuščanja vode iz motorja in kolektorjev
-snameš vodne cevi pri termostatu in vanje naliješ antifriz (cca 12-14l), dokler ne priteče pri nogi ven, cevi namestiš nazaj
-zaščitiš vse rjaveče dele na motorju (anticorosionguard spray) in pošpricaš motor z WD40
-odviješ čep za olje na nogi in preveriš, če ni kakšne vode v olju
-lahko zamenjaš olja ali pa napraviš pred novo sezono
Seveda so še druga opravila, ki so predpisana v servisnih intervalih (menjava impelerja, kontrola manšet, izpušnih kolektorjev,.....)

Če imaš prvič tak motor, priporočam, da najameš nekoga, ki se spozna na zadevo, ti pa malce špijuniraj za naslednjič :twisted:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 14:13

Ja, vse tole kar so že našteli, pa še nekaj;

Motor - priporočam, da ga najprej pustiš teči na sladki vodi. Vsaj 20 min, da se odstrani nekaj soli. Kupi si "slušalke" za nogo motorja - saj niso drage!
PARDON SEM SPREGLEDAL ZGORAJ!

Priporočam ti, da ga spoliraš. Zaradi boljše zaščite pred soncem.

In še tole - sedeži niso usnjeni pač pa iz skaja. Torej kupi Star Brite-ov Viniyl cleaner ali kaj podobnega. Vseh madežev pa ne odstrani nič - bo treba malo bolj pazit pri hoji v čevljih ali z umazanimi podplati.
Nazadnje spremenil Rok-11, dne Po Avg 18, 2008 16:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Po Avg 18, 2008 15:15

Kako pa kaj to počnete tisti z večjimi plovili, ki imate zaprt sistem hlajenja, torej z izmenjevalci toplote?

Ali je bolje da se gre motor vsake 14 dni malo zalaufat na delovno temperaturo oz. kako tisti, ki imate tak tip plovil, plovilo "prezimite"? (Ja kakšen krog bom verjetno tudi pozimi šel, ribolov)

Gre se pa za Volvo Penta TAMD40A turbodiesel motor, osovinski pogon.

No vsekakor, kakšen dober predlog bi potreboval :)

Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 18, 2008 19:36

Če je barka v vodi in jo občasno tudi uporabljaš, potem pozabi na konzervacijo. Tudi avtomobilov ne konzerviramo, ko gremo recimo za 10 dni smučat!!! Če boš tako priden, da boš vsake 2 do 3 tedne vžgal motorje in jih tudi segrel na delovno temperaturo, potem je to več kot odlično. No zunanjost motorja pa redno špricaj z WD-40, če pa stoji dlje časa, potem pa Krown.

LP
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Po Avg 18, 2008 20:01

Sicer sem pa v navodilih motorjev bral, če motorji več kot 1 mesec stojijo, da je dobro da se slano vodo iz sistema spusti ven, ter da se v sistem slane vode natoči mešanico sladke vode in posebne antikorozijske(Volvo) tekočine...da se ta zaščita lepo nanese na stene...in s tem zmanjša hitrost nastanka korozije. Se kdo tega poslužuje oz. kdo pozna ta način? (čisto tako iz firbca vprašam) :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 19, 2008 00:14

To imajo montirano gor bencinski motorji iz Volvo Ocean series, ki imajo tudi kompozitno Z nogo, ostali pa kot opcija. Ne vem, če je ravno revolucija, škodi pa pomoje ne...

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Sr Avg 27, 2008 12:24

Pozdravljeni

Imam namreč motor volvo penta 5.0 gxi.

Zanima me namreč ali je potrebno tudi tukaj v motor dodati antifriz.Namreč sam sem res vse temeljito splahnil preko volvotovega dodatka cevi za splakovanje cca 20 minut ter tudi preko slušalk.Nato sem tudi naredil kompleten draining (spustil vodo iz kolektorjev bloka itd..

Vse ostalo kar je potrebno sem sigurno naredil.Filtri, sveče ,vsa olja zamenjal naredil fogging ,vse prešprical.Vse pritegnil itd..

V navodilih pa namreč nikjer nisem zasledil ,da moramo dodati tudi antifriz.Piše samo res temeljito dobro sprati z vodo itd..Ter odviti določene cevi okoli motorja in pumpe ter res vse izprazniti + 2x na kratko zagnati motor brez vžiga seveda ,da se pumpa res izprazni.

Mislim ,da sem res vse naredil.Bega me samo ta antifriz.Ker na hr. obali naj ne bi bilo minusa zato me res zanima ali je to potrebno ali ne.

Hvala za odgovor.

OdgovorNapisal/-a mlaki » Sr Avg 27, 2008 12:34

Zanima me, s čim pa bi zaščitil cerado za pokrivanje čolna. Je že dlje časa na soncu in je postala bleda. Bojim se, da se bo začela trgati. Obstaja kakšen namenski premaz?
Uporabniški avatar
MIHOLD
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a MIHOLD » Sr Avg 27, 2008 13:44

Iz česa pa je narejena?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 27, 2008 14:17

Antifriz ni nujen, je pa koristen, ker preprečiš korozijo v bloku motorja. Najbolj problematična je na tesnilih, kjer se ne da nikoli dobro izprati soli, ob prisotnosti zraka pa čez zimo to dela ogromno škode. Antifriz ni notri zato, da ne zmrzne, temveč zato, da motor po domače ne rjavi!!!

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Sr Avg 27, 2008 14:53

Admin najlepša hvala za odgovor .Bom upošteval tvoj nasvet ga bom vseeno dodal v motor preventivno.

Samo še nakaj me matra na veliko se v forumu govori kako je potrebno ves motor posprejati npr.sprej crown.

Ne Vem sicer ali prov delam ampak ko sem kupil plovilo so mi rekli ,da je dovolj če ga redno špricam z sprejom Quicksilver Corrosion Guard.

To baje naredi film kateri odbija vlago in tako ščiti motor in je baje zelo dober sicer dražji od spreja ampak boljši.

Rekli so mi še obvezno ne šparaj z sprejem in posprejaj celi motor razen jermena seveda.

Ali je to ok.?? ali priporočaš bolje ,da se spreja z npr crown sprejom ko je konec sezone.

Hvala lepa za odgovor.

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 27, 2008 15:54

Quicksilver Corrosion Guard uporabljaj samo tam, kjer ti je rja že načela ohišje motorja, drugače bo WD40 dovolj. Jermenic ne špricaj z ničemer.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti