PROSIM POMOČ, VDOR VODE V ČOLN

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

PROSIM POMOČ, VDOR VODE V ČOLN

OdgovorNapisal/-a Kiky » Po Avg 18, 2008 13:42

Pozdravljeni morjeplovci,
sem svež morje plovec.Pred kratkim sem kupil rabljenega FISHERMANA 18 CC, predelanega l.2001. Kot neizkušen je čoln izgledal kar v redu. Med plovbo sem ugotovil da v čoln vdira voda v zelo ozkem curku vode..skoraj po kaplicah. Tudi kalužna črpalka se kar pogosto vžiga. Čoln je bil ojačan z steklenimi vlakni. Ker me je zanimalo iz kje voda vdira sem se spognil v trup čolna in videl da je nanešena ojačitev popustila in to cela plast debela par milimetrov.Pod to plastjo je vedno mokro in tega ne moreš izsušit.Se vedno nahaja voda, tako da sumim da voda prihaja od tam. Čol sem pogledal tudi pod vodo vendar dno ni poškodovano. Skrbi me kako se to da popravit oziroma če se to izplača, in kdo to izvaja.
Čoln je sedaj še vedno v vodi, in je tudi vozen vendar ga nameravam dat ven ker se mi ne zdi več varen.
VESEL BOM VSAKE POMOČI. Hvala vnaprej za nasvete.
Lep pozdrav
Kristjan
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 13:48

Čoln daj ven iz vode in ga poskusi ugotoviti kje je razpoka. To se da narediti z zunanje strani, vendar boš moral odstraniti barvo ne tistem območju.
Potem ga moraš pustit vsaj nekaj dni, da se posuši - lahko pa že odpreš poškodbo - se bo hitreje sušilo.
Sam sem to naredil kar z brusno ploščo na brusilniku + ročno (z zunanje strani sem izrezal ves počen/poškodovan material). Sledi laminiranje, brušenje, kitanje, barvanje - in po vsem tem, in kar nekaj časa, bo čoln kot nov (ali pa še boljši).

Kdo to dela ne vem, ko sem imel podoben problem sem naredil sam.
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Po Avg 18, 2008 14:01

Hvala za odgovor, vendar na zunanji strani se to ne vidi ker je dno na tem delu nepoškodovano. Mislil sem to nanovo odlepljeno plast odrezati in to nanovo plastificirati. Problem pa je v tem ker je na tem delu zelo težko dostopno. Do tega lahko prideš le z eno roko in je zelo nerodno.Se pa nahaja skoraj na sredini čolna. To se pravi ti predlagaš da kar iz zunanje strani nanesem nova vlakna in to zaplastificiram?
Hvala
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 14:20

Od zunaj se najbrž ne bo videlo nič - vsaj dokler ne odstraniš barve in ne začneš malo vrtat/praskat po trupu.

Odstranit moraš ves poškodovan material (zunaj in znotraj) in sicer tako, da pustiš dober prehod v zdrav material, da se plastika lepo veže. Potem pa plastificiraš z obeh strani. Če lahko. Če ne gre pač delaš samo z ene strani in upaš na najboljše.

Sam sem z zunanje strani trupa izbrusil ves poškodovan material, da je nastala luknja/vdolbina in to potem počasi zalaminiral z več zaporednimi križnimi plastmi (ne vse naenkrat!), dokler ni nastal mini hribček na trupu. Tega potem zbrusiš v ravnino, pokitaš (dokler ne zapreš vseh mehurčkov), zbrusiš in pobarvaš.

Pa veliko sreče pri delu!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Avg 18, 2008 15:53

Pozdravljen Kiky!
Pri tvojem problemu, ni nujno, da voda od zunaj na istem mestu pride v notranjost, kjer jo vidiš ti, da prihaja not. kot praviš, je notranja ojačitev odstopila od podlage in čisto možno je, da pride po "kanalih" do vidnega dela v notranjost. Tudi možnost nastanka kondenza med odstopljenimi plastmi, bi izključil, glede na veliko količino vdora vode. Priporočal bi ti, da najprej najdeš razpoko na zunanji strani, ker sigurno je nekje. Tudi možno na kobilici, če je podrsana.
Ko jo najdeš, jo izbrusi do zdravega. Pusti odprto. Nato odstrani odstopljeno ojačitev znotraj, tudi do zdravega. Če je na preveč nedostopnem mestu, se ne matraj brez veze. Pusti čim dlje sušit, tudi par tednov ne bo škodilo.
Predpostavljam, da tam kjer pride voda not, je tudi odstopilo od znotraj. Odstrani notranji del, ko bo čisto suho moraš področje popravila razmastit, najbolje z acetonom (cca. 3 € 1l ). Najprej obnoviš notranji del. Na luknjo zunaj daš polivinil in prelepiš z lepilnim trakom. Ko se poliester in predivo (stekleno, Mata ) strdi odstraniš zunanji polivinil in obdelaš še to luknjo.
Priporočam ti, da zunanjo luknjo obrusiš tako, da bo zunanja odprtina nekaj centimetrov večja od notranje, torej ene vrste konusna, ker pritisk prihaja od zunanje strani. Potem dva tri premaze temeljne (Light primer od Hempla, dvokomponentni epoksi premaz , cca 14 € piksna oz. dve ). Glavna barva in končano.
Sliši se komplicirano, pa ni tako hudo, samo navodila na reparaturnem setu in barvah preberi in se jih drži.
Nekaj dela te čaka, a boš na koncu zadovoljen, ker si sam porihtal plovilo.
LP
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Po Avg 18, 2008 17:36

Najlepša hvala za pomoč....upam da bo šlo ker s plastiko še nikoli nisem imel opravka. Znam z železom, betonom in lesom toda plastificiral pa še nisem. Ja Atilone in Rok zdi se zelo komplicirano tako da si bom mogel kar še parkrat prebrat preden začnem...aja kaj je bolje dat čoln čim prej ven al to še ni tako resna zadeva...glede na to da ima avgust še 2 tedna in bi jo rad še malo izkoristil....(voda pa vdira že od kar imam čoln se pravi 1 mesec in črpalka se vžiga cirka vsako uro če vozim in vrže vn nekje 3 dcl vode? Če barka miruje dela bolj poredko.
Kaj mi svetujete?
hvala.
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 17:52

Moje mnenje je, da če ni panike (in izgleda da je ni) pusti čoln še teh par tednov v vodi in se potem loti popravila.
Sploh če lahko zagotoviš, da ti bo črpalka redno delala in ne bo izpraznila akumulatorja.
Tu je redno preverjanje stanja pomembna reč!

Glede popravila pa takole - ne čakaj na preveč hladne dni! Sušiti se mora dolgo - par tednov je kar primeren čas in za plastificiranje potrebuješ zunanjo temperaturo vsaj okrog 20 stopinj - ne manj.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Avg 18, 2008 20:25

Se strinjam z Rok - 11.
Uživaj še avgust do konca. Delo z poliestrom ni noben bav bav, primerljivo z polaganjem tapete čez tapeto.
Uživaj, potem pa poišči luknjo in poročaj. Te bomo vodili skozi operacijo.
LP
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » To Avg 19, 2008 08:40

res hvala za pomoč.Se vam oglasim ko bom začel z deli.
Pa mirno morje obema.
LP Kiky

MORJE JE ZDRAVILO ZA DUŠO!!!!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Avg 19, 2008 15:19

Kiky.
Na www.boote-forum.de/showthread.php?t=54002 , sem našel nekaj kar te bo sigurno zanimalo. Predstavitev popravila luknje v živo. Na drugem prispevku (Youtube), klikneš na ta prvega in gledaš kako se dela . Nadaljevanje je na spodnjem naslovu. Komentator pa ti še ustno pojasnjuje, sicer v angleščini, ampak je že film dosti predstavljiv.
Toliko malo za segrevanje.
LP
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Avg 19, 2008 18:26

glede luknje na zunanji strani pa napolni čoln ko ga boš dal ven z malo vode pa boš priblino videl kje ti bo začel solziti.obvezno ga na poškodbi dobro speri z slatko vodo potem pa dobro posuši(kalorifer pečka).
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Sr Avg 20, 2008 09:39

Hvala fantje za nasvete.....zanima me še nekaj....glede brus papirja je zelo pomembno ne s katerim se kdaj brusi?jst samo upam da ne bom naredil še več škode:)...ne ne sej bo šlo..ko sem pogledal tisti filmček se ne zdi tako komlicirano, je pa res da moreš bit natančen 120%.
Kaj je to res da tam kjer je bla barka flikana bo vedno odstopala flika tako na zunanji kot na notranji strani...Tako govorijo okoli tisti ki sem jih vprašal.... in da je tako barko najbolje čim prej prodat?
LP Kiky

Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 20, 2008 10:54

Tole kar ti govorijo je po mojih izkušnjah en velik bla-bla.

Moja je bila po poravilu še boljša... In nihče od pametnjakovičev ni uspel z zunanje strani ugotoviti kje sem popravljal.
Flike se sploh ne vidi, niti ne čuti če greš z roko čez. Če dobro zbrusiš seveda in dobro zlaminiraš. Poliester se veže s starim v enoten material in trup je potem spet OK.
Seveda pa je vezava in nosilnost odvisna od luknje, ki jo narediš - ne sme biti prevelika (velikost dlani bi bila že kar max) in lepo konusno mora prehajati v star material.

P.S. V tvojem primeru bo verjetno čisto dovolj, če boš točko kjer trup pušča le izbrusil - najbrž žagati sploh ne bo treba...
In glej da mato (stekleno tkaknino) popolnoma prepojiš s poliestrom in iztisneš vse zračne mehurčke. To se da narediti s čopičem, le pazljiv je treba biti. Popolno prepojenost se vidi po tem, da prej bela tkanina postane prozorna.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 20, 2008 21:07

Zagotovo se ne vidi ne zunaj ne znotraj, če le dela tak, ki to zna. Kar se tiče trdnosti tudi ni problema.

Pred kratkim smo popolnoma novemu trupu 9m barke odrezali kompletno krmno steno cca. 10 cm od krmne stene naprej. Ta del smo prestavili za 50 cm bolj nazaj, vmes vstavili del trupa, ki se je v kalupu odlil naknadno, vse skupaj zlaminirali, gelcoat in poliranje. Enako je tudi znotraj, preko gredo ojačitve... Trupa je tako podaljšan za pol metra. Končni rezultat tudi največji strokovnjak ne loči od odlitega trupa v enem kosu, na spoju je celo gelcoat dvobarvni in se nič ne vidi. So pa delali res pravi strokovnjaki!

Predelava je bila testna glede na moj konstrukcijski nasvet, sedaj pa je že predelan kalup...

LP
Uporabniški avatar
Kiky
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Kiky » Če Avg 21, 2008 00:27

Ben ben če vi tako pravite pol bo držalo....

je pa imel moj kolega še pred leti elanovega mislim da 435 če se ne motim in ker so delali neumnosti je prelomil trup po širini in tam je začela pruhajati voda....to so kasneje zaflikali iz obeh strani...naslednjo sezono se mu je lih tam kjer je zaflikal vse skupaj odlimalo in voda je spet začela pritekat....pol so spet zaflikali...zdržalo je 3 sezone in glej ga zlomka spet se je odprlo na zaflikanem delu....pol je seveda to prodal ampak zanimivo vedno tam se je odlomlo....
Ka se pa tiče moje luknje..danes sem bil s čolnom na vodi in si dobro ogledal trup.... moj fischerman ima dno od elanove 18cc če gremo od premca po dnu do krme sem opazil kjer se začne širit dno in sicer to zgleda kot razširjen trup dna za boljšo stabilnost...upam da razumete...no točno na tem kotu ki se potem začne dvigat v bok čolna sem opazil da je bil čoln udarjen in da manjka kar precejšen del gelcoata cca.3 cm...pod tem je pa luknjica...in pol steklena volna.... mislim da voda prihaja od tam ker prej sicer je bla tam udarnina ma mislim da se je odlimal še en kos ker je to zdej vse skup še večje. Kaj za laminiranje 90 stopinjskih kotov je isti postopek v primeru da je to ta luknja na čolnu?
LP Kiky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov