Čiščenje rezervoarja za nafto

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Čiščenje rezervoarja za nafto

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 07, 2014 01:23

V skladiščnem prostoru v kokpitu imam tank za nafto. Ker ni bil očiščen že 17 let, razmišljam, da po koncu sezone opravil to.

Sem malo prebral stare teme glede tega in če prav razumem so opcije naslednje:
1) stari tank dam ven, naredijo mi enakega iz inoxa, ki ga vgradim
2) najdem enega plastičnega čim bolj enakih dimenzij
3) naredim odprtino, sčistim tank, zavarim odprtino nazaj, po možnosti se vgradi še inšpekcijska luknja s pokrovom na navoj.

Kaj mi priporočate? Se mi zdi da bodo stroški rezanja / čiščenja / varjenja nazaj več ali manj enaki, kot če mi naredijo novega. Mi lahko kdo priporoči kakega mojstra za to na SLO obali?

Slika

PS. Me lahko še kdo prosim poduči, zakaj sta dve cevi za nafto iz tanka ven in ne samo ena. Thx.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 07, 2014 06:56

Po mojem sta dve cevi zato, ker je en povratni vod.
Guma je guma, zaenkrat.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Avg 07, 2014 08:26

Tako kot ti je janadino napisal.... ena za je v motor ena pa je povratni vod...

a se tegale tanka ne da odpret na teli loputi, ki je prišraufana, kjer je plovec za količino nafte?? zgleda dost velika da boš šel lahko z roko notr...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Če Avg 07, 2014 08:34

Ti kar odpri pokrov pri merilcu goriva in lepo vse očisti z vrha. Luknja je dovolj velika. Pomagaj si še z gibljivim podaljškom. Za čiščenje uporabi sprey za razmaščevanje,npr. od Kenta, potem lahko vse spereš še z bencinom. Krpe uporabljaj takšne,ki ne puščajo muck. Pozoren bodi na odtoke,kjer se rada nabere umazanija.
Veliko uspeha pri delu.
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Čiščenje rezervoarja za nafto

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 31, 2020 20:03

Imam "PVC" tank za dizel, ki pa ima tako majhne luknje, da mi ni jasno kako bi ga sčistil.
Skozi tisto večjo, zadaj na sliki, ne morem not z roko. Te manjše spredaj pa so premera mogoče 2-3 cm.
Ima kdo kakšno idejo? Najraje bi naredil to, kar Grega predlaga pod točko 3. večjo inspekcijsko odprtino, kjer bi lahko prišel not z roko in lepo s papirnato brisačo obrisal usedlino ipd.
Slika
androo81
Kapitan bojne ladje
Kraj: Begunje pri Cerknici

OdgovorNapisal/-a androo81 » Pe Jan 31, 2020 21:48

Jaz sem mel problem z smetmi ker je bil rezervoar triprekaten a le sredinski del je imel inspekcijsko loputo. Problem sem tedil tako da sem v stranska prekata vrezalnodprtino in naredil pokrove. Clovek ne more verjeti kaj vse se je nabralo noter. Obstaja pa se ena tekocina ki se je ne dobi prinas ki se zlije v prazen rezervoar in rastopi vsedline. Tako cisti rezervoarje en mehanik v italiji in je rekel da deluje potem pa posesa ven z sesalcem za mokro sesanje. Samo nevem kje imam sliko tiste tekocine ker sem pozabil kako se imenuje.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 31, 2020 22:38

Grega, odpri pokrov tanka, izčrpaj nafto v 20l kanistre. Z roko sezi v tank in s papirjem za brisanje rok kakršnega uporabljajo v delavnicah vse pobrišeš. Pomagaj si z razmaščevalcem meglio in do suhega obriši. Če imaš več prekatov se po grobem čiščenju našprica razmaščevalec kolikor pač gre, nato pa splakneš s curkom vode. Problem je le v tem, da te vode ne smeš spustit direktno v morje. Splakneš, da ven spereš usedlino. Nafta plava na vodi, zato lahko vodo najprej spustiš v bilge in po površini pobereš in popivnaš nafto. Na koncu po tej vodi v bilgu pošpricaj razmaščevalec in ko ne bo več sledi nafte jo lahko spustiš v morje. Govorim seveda za tanke ki imajo spodaj čistilno odprtino, česar pa na žalost nimajo vsi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 31, 2020 23:36

He he NT, Grega je zadevo verjetno že rešil. Njegovo vprašanje je iz 2014. Tega se zdaj lotevam jaz ampak imam premajhne luknje. Vprašanje ali narediti kakšno večjo inšpekcijsko luknjo ali kaj?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jan 31, 2020 23:40

Ne vem kako boš to večjo odprtino po tem zatesnil na plastičnem tanku. Bolj ne bo šlo to skozi.

Če lahko tank ven vzameš, ga daj ven in sčisti z vodo, močnimi čistili in wapom na čimvišji temperaturi skozi obstoječe odprtine, če pa ne gre ven bo pa bolj slaba..

Jaz tanke čistim relativno uspešno z wapom na 160°C in z veliko (10~15% mešanca z vodo) supermafrasola.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti