Zamasene WC cevi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

Zamasene WC cevi

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Okt 07, 2014 20:49

Ta vikend sem cistil 4leta stare odtocne cevi WCja. A mogoce kdo uporablja kako cistilo ki ima ucinek in ni prestrupeno za okolje. WC iskljucno uporabljamo za tamalo potrebo po 4 sezonah je bila cev fi 40mm samo se 10-15mm. ko se zacnejo lomit kosi kamna mogoce soli? se cev zamasi. Trenutno sem cevi odmontiral in ven stolkel velik kup kamna in cevi ponovno namontiral. :evil: Kako to delate drugi?

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 07, 2014 20:51

Pišamo preko ograde u more i ne prljamo cjevi :lol:
Pa če mal z varikino pošpricaš not cevi tud ne bo tolk škode da bi te zeleni pojedli.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 07, 2014 21:35

Mogoče bi pa s taveliko potrebo sproti "pucali" cevi od soli oz. kamna :mrgreen:
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Okt 07, 2014 21:49

solna kislina
al

OdgovorNapisal/-a al » To Okt 07, 2014 22:48

To je t.i. urinski kamen. Nadloga vseh pisoarjev (po lokalih).
Preventiva je, da se spusti pri splakovanju dovolj (več) vode.
Kurativa je nekaj takega: http://www.kimi.si/sanit_cist.html

A najprej je treba zamenjati cevi...
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Okt 08, 2014 06:13

Cevi sem spucal in so čiste kot nove (znotraj). Ok da je to urinski kamen bi verjel sam toliko v tako kratkem času. Res je da ponoči ne ropotamo z mlinčkom in prelivamo manj vode čez potrebo. Ali je možno da kamen (usedline) potencira še morska voda?

Frik
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Okt 08, 2014 07:45

frikmusic napisal/-a:Res je da ponoči ne ropotamo z mlinčkom in prelivamo manj vode čez potrebo.

Napaka. Čim več je treba prelivat. Mislim da je Matejc enkrat štopal, da potrebuje voda za splakovanje cca 10 sekund od začetka do konca cevi, torej mora mlinček vsaj toliko časa prelivat, da splakne celotno cev. Če ga vključiš samo za par sekund, nisi nič naredil.
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Sr Okt 08, 2014 08:17

frikmusic,a si predstavljaš kaj je šele v tvoji cevi za uriniranje!? :shock: :D :D :D
Pozdrav iz Srca Slovenije!
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 08, 2014 08:55

frikmusic napisal/-a:Cevi sem spucal in so čiste kot nove (znotraj). Ok da je to urinski kamen bi verjel sam toliko v tako kratkem času. Res je da ponoči ne ropotamo z mlinčkom in prelivamo manj vode čez potrebo. Ali je možno da kamen (usedline) potencira še morska voda?

Frik

Cevi ti predlagam, da menjaš vsake toliko časa, ker se usmradijo, če se že ne zabašejo. Pa še bolj varno je, kot pa brkljanje z "drekom". Boš še kakšno sepso fasal (jaz kadar "šraufam skret" delam to v vileda rokavicah).
Morska voda definitivno doda usedline, saj tak problem se že pri motorju pojavi.
Če imaš fekalni tank ti predlagam, da spustiš v wc tisto modro tekočino za kemične wc-je. Malo pomaga...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Okt 08, 2014 09:26

Vidim, da si ti tudi doktoriral iz sekreta na barki Al :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Okt 08, 2014 09:55

Res je.
Sicer sem znan po tem, da serjem v morju (a ne Tex?) a mlinček, ventili, feklac...se kar domače počutim.
Najlepše je bilo kakih pet let nazaj v marinu na Žutu. Lepo jutro, kristalna voda, kava na mizi, jaz pa na krmi tunkam cev v vodo...
Niso me imel radi sosedje:)
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Okt 08, 2014 21:54

Wc imamo samo za scanje in sredi noci res ne morem 10-15 sek splahovat sej bom celo marino u luft vrgu, moj mlincek se ze od novega dere ko norc. Tisti ki ste ze probali z raznimi cistili in kislinami ali kej skoduje mlincku in cevem?

Frik
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Okt 09, 2014 07:47

Pravite, da so glasni mlinčki. Matr a je tak problem imeti en "ajmar na špago" navezan in splaknit Wc z njim.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Okt 09, 2014 08:50

Cevi so vedno problem, ja... Jaz jih ob vzdrževanju - ko imam odmontirano - vsakič "pretepem s pomolom" kar jih skoraj do čistega očisti kamna...

Torej... jih butam ob rob pomola, kar v notranjosti zdrobi kamen. Po kakšnih 15 min take obdelave je notranji premer spet kot pri novih.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Okt 09, 2014 08:59

kocka napisal/-a:Pravite, da so glasni mlinčki. Matr a je tak problem imeti en "ajmar na špago" navezan in splaknit Wc z njim.

Kako to misliš :shock: in potem še en manjši da ven iz školke pozajbraš al kako?

btw: tud jaz imam vse zgoraj naštete izkušnje
fekalmajstr :wink:
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov