OdgovorNapisal/-a marenostrum » Po Okt 13, 2014 10:59
Glej , ni mi da bi iz tega naredili zopet nekaj strani debate. Vsak pač po svoje.
Če pa se premisli malo, pa pridemo do ugotovitve:
Če nas vrti okrog sidra, zaradi vetra, je sigurno veriga nategnjena in je sidro, katero se je zarilo v dno, ko smo z krmo bili obrnjeni, recimo, proti severu, izpulilo iz dna, ko nas je z krmo obrnilo proti jugu. Enako pri toku.
No ja, da bi me v eni uri zavrtelo deset krat, tega še v vsem mojem plovstvu nisem doživel.
Kako pa to potem izgleda. Kot pišeš v zalivu, če se bo vkopalo sidro nazaj, preden bom nabasal barko za mano ? Tukaj bi potem nastal že problem pri teži raznih plovil. Če so vsa enako težka, imajo enak upor, in imajo vsi vrtljivke na sidrih potem je v redu.Ali ? Vsi bi se enakomerno vrteli kot vrtiljaki in nobeden nobenemu ne bi bil v napoto. Kaj pa če bi jih samo polovica imela vrtljivke na sidrih. Katastrofa ? In kaj če bi bila plovila različna, tako po teži kot uporu. Še večja katastrofa ?
Če pa se držimo nekih pravil, norm sidranja, pa so taki primeri kot jih navajaš zanemarljivo redki. Da se razumemo. Mislim to, da brez vrtljivke na sidru povzročaš splošno nevarnost.
lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.