Izgubljeno sidro

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matejofski
Viceadmiral

Izgubljeno sidro

OdgovorNapisal/-a matejofski » Pe Okt 10, 2014 21:55

Zdravo, danes ob dvigu iz vode z vincem se je v trenutku, ko se bi moralo postaviti v navpicno lego na nosilcu na premcu, element, ki povezuje sidro in verigo, odpovedal in sidro je padlo v morje. Globina pet metrov, lokacijo imam na MOB, tako da najti ga ne bo velik problem.

Slika

Prosim za info, ali je ta element mogoce menjati (se opravicujem za slabso sliko, slikano v temi), ali je to del sidra in sidra nima smisla dvigati iz dna?

Namrec da se ne matram in iscem potapljaca/opreme, ce bo potem itak treba kupiti novo sidro. :D

Je pa sreca, da je ob tem trenutku to popustilo in da ni med kaksno nocitvijo zunaj... :shock:

Hvala, LP
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » So Okt 11, 2014 07:24

Ce dno ni zarasceno z pol metersko travo ne rabis potapljaca.
Ce ti samemu ne lezi snorkljanje, ti to naredi bliznji 15 letni domacin za 2 pici...
Potopis se dol ga z spago zaveze/s in iz ladje dvigni, pol pa ocenjuj skodo.
Skoraj gotovo se ga bo dalo popravit.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Okt 11, 2014 08:57

To kar se ti je zlomilo ni del sidra, ampak sidrna spojka. Tvoja je bila vrtljiva, kar pa pri sidranju ni pomembno. Bolje je da uporabiš tako:
Slika.
Je precej manj možnosti, da se zlomi.
Imajo pa tukaj. http://www.navtikaceneje.si/Sidrna-spon ... a-M-6-7-8/
In v vsaki trgovini z nav. opremo.Pri nakupu samo poveš za kako kalibracijo verige gre.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » So Okt 11, 2014 09:25

Odlicno, torej gremo na iskalno akcijo.

Hvala vama!!!

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Okt 11, 2014 19:19

Meni se je pred leti zgodilo enako. Zato sem ta vrtljivi element vrgel v prvo kanto za smeti in sidro povezal z verigo z navadnim karabinom. Vijak sem za vsak slučaj zalepil z lepilom za vijačne zveze. Sicer moram včasih sidro pri dvigovanju obrnit v pravilni položaj, ampak je "trotl ziher" :idea:
Sicer pa se sidro ob dvigovanju vedno vrti in sedaj imam že tako naštudirano, da ga v pravem trenutku potegnem v ležišče, brez potrebnega obračanja. Vsi ti vmesni komadi so samo šibki člen.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Okt 11, 2014 19:32

Vedno se ti bo sidro obrnilo pravilno in tudi strgalo se no bo.5 let na skoraj 3 tone barki deluje bp.
http://www.gapex-marine.si/sidranje_pri ... _inox.html
mašinfirer
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » So Okt 11, 2014 20:13

Pri tako tankem inoxu nikoli ne veš kdaj bo počil. Bolj varen je pocinkan škopec s skritim vijakom.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Okt 11, 2014 20:16

Sem doživel enkrat na čarterju, da ko sem potegnil sidro iz vode, je bil za vijak odvit, a k sreči ni izskočil in je še vedno držal sidro. Sicer šlamparija njihova, da niso zalepili navoja, a vseeno..očitno je kar precej šibek člen tale zadeva.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Okt 11, 2014 20:34

Je pa priporočljivo vijake odviti in namazati z npr.Loctite proti odvijačenju.Ne vem zakaj ste eni tako skeptični.V 15-tih letih sem zamenjal 3 plovila,na vseh sem imel vinče s tem zglobom in nikoli problema,zato ne vidim razloga ,da si ga nebi še kdo drug nabavil.Meni špila,da potrkam,odločitev je pa stvar vsakega posameznika :wink: :D
mašinfirer
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Okt 11, 2014 20:36

zlatko83 napisal/-a:Meni se je pred leti zgodilo enako. Zato sem ta vrtljivi element vrgel v prvo kanto za smeti in sidro povezal z verigo z navadnim karabinom. Vijak sem za vsak slučaj zalepil z lepilom za vijačne zveze. Sicer moram včasih sidro pri dvigovanju obrnit v pravilni položaj, ampak je "trotl ziher" :idea:
Sicer pa se sidro ob dvigovanju vedno vrti in sedaj imam že tako naštudirano, da ga v pravem trenutku potegnem v ležišče, brez potrebnega obračanja. Vsi ti vmesni komadi so samo šibki člen.

Če imaš v celoti verigo, jo preko vinča malo spustiš v njen prostor. Pazi da se ne preobrne drugače, okrog svoje osi. Jo fiksiraš, potem pa pazljivo, brez obračanja verige spraviš v njen prostor. Zadnji kos, kak meter pustiš viset. Ko montiraš sidro, mora to lepo biti obrnjeno tako , da se lepo, brez obračanja, vsede v ležišče. Se bo vedno lepo usedlo kot prvič.

lp
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Ne Okt 12, 2014 23:26

Vrtjivi člen na koncu verige pred sidrom, ni za okras, še manj pa kar neki brez zveze. Namenjena je temu, da ko ti na sidru barko obrača okoli verige, da ti potem ko malo bolj zapiha ne izpuli sidra z obračanjem verige in posledično obračanjem sidra. Če pa sidrate samo za kakšno urico za kopanje, je pa najbrž tudi brez vrtjivega člena o.k.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Po Okt 13, 2014 09:29

Sem že videl kar nekaj poškodovanih plovil in slišal za izgubljena sidra zaradi zlomljenega vrtljivega dela.
Mogoče imaš prav, da če si dlje na sidru ampak, če si že celo noč pa še drug dan, koliko krat pa ti barko obrne okrog sidra. Koliko krat se mora menjat smer vetra in vodni tok ob plimovanju, da ti izkoplje sidro. Pa če ti že izkoplje, a se sidro ne zakoplje nazaj, kot pri spuščanju sidra-sidranju?

lp
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Po Okt 13, 2014 10:32

Ob močnejšem vetru se v zalivih radi delajo vrtinci, in te zavrti tudi 10x na uro. A si siguren da se bo sidro vkopalo nazaj? Preden boš nabasal barko za tabo?
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Po Okt 13, 2014 10:59

Glej , ni mi da bi iz tega naredili zopet nekaj strani debate. Vsak pač po svoje.
Če pa se premisli malo, pa pridemo do ugotovitve:
Če nas vrti okrog sidra, zaradi vetra, je sigurno veriga nategnjena in je sidro, katero se je zarilo v dno, ko smo z krmo bili obrnjeni, recimo, proti severu, izpulilo iz dna, ko nas je z krmo obrnilo proti jugu. Enako pri toku.
No ja, da bi me v eni uri zavrtelo deset krat, tega še v vsem mojem plovstvu nisem doživel.
Kako pa to potem izgleda. Kot pišeš v zalivu, če se bo vkopalo sidro nazaj, preden bom nabasal barko za mano ? Tukaj bi potem nastal že problem pri teži raznih plovil. Če so vsa enako težka, imajo enak upor, in imajo vsi vrtljivke na sidrih potem je v redu.Ali ? Vsi bi se enakomerno vrteli kot vrtiljaki in nobeden nobenemu ne bi bil v napoto. Kaj pa če bi jih samo polovica imela vrtljivke na sidrih. Katastrofa ? In kaj če bi bila plovila različna, tako po teži kot uporu. Še večja katastrofa ?
Če pa se držimo nekih pravil, norm sidranja, pa so taki primeri kot jih navajaš zanemarljivo redki. Da se razumemo. Mislim to, da brez vrtljivke na sidru povzročaš splošno nevarnost.

lp
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 13, 2014 15:13

Barke se kr tko vrtijo zarad toka in vrtincev v brezveterju,v močnem vetru so postavljene s premcem v veter in opletajo levo in desno za kakih 30 stopinj,odvisno od barke.Veliko več pripomore k udobnosti sidranja utež,kot pa vrtljivka.
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov