Glasen ležaj

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

damys
Kapitan korvete

Glasen ležaj

OdgovorNapisal/-a damys » Po Okt 13, 2014 23:02

Pozdrav,

Ob veliki pomoči soforumašev sem se odločil in kupil motorni čoln.
Po začetnih težavah z motorjem (yamaha 30; 3 cilindri, letnik 90) sem zopet ob pomoči soforumašev zadevo rešil in z družino smo preživeli par čudovitih uric na jesenskem morju.

Motor lepo prede, ko pa ga poslušam od bliže, brez pokrova šlišim šum ležajev. Ker sem ljubiteljsko obudil v življenje že marsikateri starodobni 2 taktnik (sicer cestni in ne morjeplovski) mimo šuma ležaja-ev ne morem ravnodušno. Zanima me ali so na splošno 3 ciliderske yamahe podvržene temu šumu oz morebitni poškodbi ležaja. Upam, da šumita le zgornji in spodnji ležaj na gredi in ne ojnični ležaji. Zanima me če ima kdo izkušnjo s podobno težavo in kolikšen je strošek menjave obeh ležajev ter osnih tesnil.
Ali se motorno gred da obnoviti v primeru, da so načeti tudi ojnični ležaji?

Hvala in lep pozdrav vsem.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Okt 14, 2014 06:02

Preden boš šel podirat preveri delovanje autolube in drenaž olje.
Lahko imaš le suhe ležaje (no, če si si dalj časa vozil s suhimi ali presuhimi, teha tudi od odpravi nepravilnosti ne bodo pozabili).
Ojničnih ležajev ne moreš klasično menjat. Menda je ne serviser iz mislim da Zagreba, ki obnavlja glavne gredi Yamahe (vse razpreša, novi "bolcni"' iglice in ojnice, spreša in scentrira). Nova je ohoho, če jo naročiš prek spleta pa ohoho/2.
Ležaja - glavna in semeringe lahko kupiš posebej in napram glavni gredi nistadivje draga, vseeno pa predlagam uporabo spleta.
Za zamenjavo boš pa potreboval demontirati agregat, kar pomeni menjavo par tesnil. Ta so zopet toliko in toliko €.

Predlagam, da uporabiš tehnični stetoskop in določih izvor šuma in njegovo stalnost.
Stalen - glavni ležaj, vezan na obrat glavne gredi ojnični.

Tile autolube so kar smotani (sklepam, da imaš autolube - tega letnika je le ena varianta 30 brez autolube) in ti uničijo motor ob pomanjklivem delovanju.
Potem je pa tu še klasična zadrega, če ti če en cilinder ne spravi dovolj zraka skozi, tudi mazanje izostane (semeringi, lopute,....) in se motor uniči sam.

Torej, ustrezna diagnoza na podlagi delovanja bo na mestu!
Iz lastnih izkušenj ti povem, da serviserji niso kaj zainteresirani, da bi reševali te "muzejske" motorje, ker strank ne morejo preveč obrit. Če si vešč orodja se tega poloti sam. Youtube je poln posnetkov, kako se preveri autolube in ostale specifike Yamahe, ostalo je pa mehanika dvotaktnika. Časa do naslednje sezone je pa še na pretek.

Aja, mislim da sta na bolha ali mornarju dva v refuzi (res da sta 40-ki, amap sta mehansko enaka).
https://vodovod-rh.si/
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 07:59

Hvala za detaljni odgovor.
Motor je autolube, sistem mazanja sem že pred objavo posta preveril in deluje kot mora, kompresija na vseh treh cilindrih je tudi enaka (+-2 Bara).
Šum je konstanten. Od prvega vžiga dalje je tudi v rezervoarju 1% mešanica, saj raznim 100% zanesljivim sistemom podmazovanja podzavestno ne zaupam.

Preko spleta mislite na razne e-baye ali predlagate kakšen konkreten naslov?

LP
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Okt 14, 2014 09:51

Vozi se in ne kompliciraj... obnova tako stare yamahe ni ravno smotrna in je tudi vprašanje, če je potrebna. Poslušaj podobno Yamaho, kot jo imaš sam in se potem odločaj.
Investiraj v ročno VHF postajo(v primeru, da ti kdaj kaj odpove) in uživaj...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 14, 2014 20:53

Pred par leti sem popravljal Yamaho(25 2 cil.)s podobnimi težavami.zrabljena sta bila oba ležaja(zgornji-spodnji)in ojnični.Ležaja kupil v Kotalu-Vič,ojnični pa pri Yamahi.Yamahina gred se razpreša in gred se kupi po delih,tako,da ni treba kupiti cele gredi.Razprešat in sestavit pa sem jo nesel v Ljubljanski Viator,kjer so mi jo zrihtal u nulo in že 4 leta dela bp.Lahko pa,da ti poje zgornji ležaj,ki po navadi prvi crkne.Spodnji pa v glavnem,če spusti spodnji semering in prične rosit slana voda v ležaj in začne rjavet.Sicer je pa najbolje podret(če je preglasno),če ne sedaj ,pa naslednjo sezono sigurno,kajti,če sedaj poje,bo drugo sezono žvižgal in s tem boš le obremenjeval gred in ji povečeval zračnost na ojničnih ležajih.Saj veš,ta spodni pravjo-bolje sprečit nego lečit.Slej ko prej jo bo treba odpret in to se dela pozimi,poleti se vozi :wink:
mašinfirer
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 21:09

Hvala za podatke.
V Viatorju so ti gred tudi nazaj zaprešali in scentrirali?
Kje na Yamahi pa si dobil dele gredi? Klical sem Rožeja in pravi, da je možna dobava le kompletne gredi. Si menjal le ojnične ležaje ali je bila načeta tudi ojnica?

Zelo bi me zanimala tudi okvirna cena ležajev, oz vsega materiala katerega si porabil za poseg.

Še enkrat hvala.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Okt 14, 2014 21:15

Če ti je obnova v veselje se ga ne boj. Bodi pa pripravljen na nepričakovane zaplete(trganje vijakov ipd) Tot je že zgoraj napisano, na bolje ne bo šlo in če g maš namen vozit to poštimaj ker yamaha ima metrične ležaje in tesnila tak da jih dobiš v večini specializiranih prodajaln s to robo. In kolkr vem ima yamaha 1% mešanco po defaultu tak da če voziš na autolube plus da še sam mešaš je to potrata olja, brezpredmetno onesnaževanje in tud motorju bolj škodiš kot koristiš. Če se bojiš autolube-a ga Eliminiraj in sam delaj mašanco kot mora bit pa bo use kot je treba in sigurno :wink:
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 21:18

Eliminacija avtolube sistema = mostičenje nivojskega stikala olja?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Okt 14, 2014 21:21

Nevem kakšn sistem ima yamaha ampak u mislih sem imel da ga demontiraš in urediš da motor ne bo javljal kakšne napake in da urediš mehanske reči da delujejo brezhibno tudi brez autolube-a
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 21:25

Bom preveril, hvala za nasvet.
Ima kdo točen naslov od Viatorja, google mi projecira le Viator Vektor, družba v stečaju.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 14, 2014 21:29

Točno,gred so razprešali in sestavili.Del gredi z ojnico,se pravi gred se razpreša in dobiš zgornji del ki nosi gl.ležaj,pol vstrajnika z bolcnem in ojnico.Enako se dobi tudi spodnji del.Sicer sem to nabavil pri Rožeju,kako je z trocilindersko gredjo nevem,bi si pa upal reči,da ni ravno iz enega kosa in se da razprešat.Zato Rožeju nebi verjel,da moraš kupit kar celo gred,zanj je to bolje,ker več zasluži,zato ti svetujem,da se pozanimaš na Delta team Krško,boš dobil najbolj konkreten odgovor.Trzinčan je namazan z vsemi žaubami :?
mašinfirer
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 21:37

Po tel pogovoru mi je bilo jasno, da je možakar iz Trzina soliden trgovec. Bom poklical v Krško, oz se bom jutri kar pri njih oglasil. Še info glede Viatorja, naslov in okvirna cena (raz)prešanja + centriranja bi bila dobrodošla.

Hvala
Nazadnje spremenil damys, dne To Okt 14, 2014 21:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 14, 2014 21:37

Uporabljaj Yamalube,ne dodajaj olja še v gorivo,pusti avtolube,da opravlja svojo funkcijo.Sigurno nismo mi pametnejši od konstruktorjev Yamahinih motorjev.
mašinfirer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Okt 14, 2014 21:39

Ker sem v bližini, bom javil tel.št.in točen naslov.Jutri.
mašinfirer
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » To Okt 14, 2014 21:44

Najlepša hvala za pomoč. Jutri gre motor na delovni pult.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov