Vodilo sidra

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

Vodilo sidra

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Dec 29, 2014 21:53

Na premcu imam vodilo za verigo in sidro. Zadeva je v redu in funkcionira, vendar se zgodi, da takrat, ko hitreje dvigam sidro, veriga preskoči iz kolesa in vodila in pade mimo, ter jo moram potem ponovno nameščati nazaj kar pa pomeni čisto akrobacijo ....

kako izgleda? takole:

http://shrani.najdi.si/?19/UW/4JIBvuYg/imag0689.jpg

Vesel bom vsake ideje, ki bo rešila moj problem!! :wink:
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Po Dec 29, 2014 22:44

Preprosto si narediš in zmontiraš takle U-profil iz inoxa ali pa kupiš podobno vodilo.
Slika
LP Dani
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Dec 29, 2014 22:47

Zelo enostavno...

Tvoje vodilo je "preplitko" kjer je nameščen "kolešček" po katerem teče veriga na vodilo. Na vijak, ki drži ta kolešček in še sosednji, nemsti z vsake strani višja "ušesa" in ju zakrivi navzven. S tem bo vodilo na začetku višje in problema ne bo več.

Ko najdem kakšno sliko, prilimam, da si boš lažje predstavljal....
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Dec 30, 2014 01:20

Da še jaz pristavim lonček ... do začetka sezone moram naročiti izdelavo vodila za Rocna sidro, ki ga ima tudi A-lex.

Če torej prav razumem mora biti "žleb" dovolj globok. Spodaj en primer vodila z zelo globokim žlebom; s puščico označena stena tega žleba. Torej, v tem je najbrž hec, razumem prav?

Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Dec 30, 2014 14:13

Tu kjer je označeno s puščico,so malo naprej na koncu nosilca luknjice,ki so po vsej verjetnosti namenjene loku,ki preprečuje,da bi vriga preskočila.Tudi sam sem že imel tak problem in sem z lokom,ki ga sam narediš,to preprečil.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » To Dec 30, 2014 14:49

habibi Vll napisal/-a:Tu kjer je označeno s puščico,so malo naprej na koncu nosilca luknjice,ki so po vsej verjetnosti namenjene loku,ki preprečuje,da bi vriga preskočila.Tudi sam sem že imel tak problem in sem z lokom,ki ga sam narediš,to preprečil.

E prav ta lok sem imel v mislih.Da se upognit iz inox traka in pritrdit na vsaki strani z vijaki.
LP Dani
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Dec 30, 2014 16:10

habibi Vll napisal/-a:Tu kjer je označeno s puščico,so malo naprej na koncu nosilca luknjice,ki so po vsej verjetnosti namenjene loku,ki preprečuje,da bi vriga preskočila.Tudi sam sem že imel tak problem in sem z lokom,ki ga sam narediš,to preprečil.

V tisti luknji pride štift za blokirat sidro. Seveda se jih lahko uporabi za kaj drugega. Videl sem tudi vpetje za genaker. :wink:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Dec 30, 2014 17:28

A je to ta lok?

Slika
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Dec 30, 2014 21:51

5 točk :lol: :lol:
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Dec 31, 2014 08:21

ajaa lok je to,sem mislu de je spigan flahajzn :lol:
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Dec 31, 2014 09:18

Zanimivo :D meni tudi pada ketna dol in sem hotel prav nekaj takega naredit :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Dec 31, 2014 10:43

Prednji Valjček sem naredil alu.,ga povečal in naredu globji in v konus utor po karerem laufa veriga.Pbarval sem les temeljno za alu ina 4 leta bp.
mašinfirer
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Sr Dec 31, 2014 16:37

Sem najprej zmontiral tako, da je bilo obrnjeno navzgor.

http://shrani.najdi.si/?1G/tu/3lnoFMOu/novo-sidro.jpg

Potem pa sem ugotovil, da mi lok sidra prekrije pozicijsko luč in sem še enkrat obrnil zadevo navzdol. Uspešno, saj je piransko dno bogatejše samo za eno podložko.

Ugotavljam, da imam za rešitev problema dve varianti - lok (potrebno izmerit kolikšen je lahko, da mi ne pokrije luči oz. ne moti dvigovanja sidra) in dodatni ušesi na levi in desni strani, ki bosta povišali vodili. :roll: :roll: :roll:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Dec 31, 2014 17:09

Ker je nosilec sidra zelo plitev,nujno rabiš zaščitni lok.Probaj ,če se da luč dvignit do stopalke nad njo,če ne gre probaj poiskat kakšno drugo plitvejšo luč.Ker vidim,da je ograja privarjena na nosilec, je težje zamenjat nosilec sidra.Tako kot stoji sidro na sliki,naj bi bil lok le 1 cm nad sidrom,kar povsem zadostuje.Jaz bi se potrudil in dal dve lučki,zeleno in rdečo vsako na stebriček pod stopnico.Do sezone imaš čas se mal poigrat,boš pa sebi hvaležan,ko boš odpravil kar te žuli. :) To se da naredit brez varjenja nosilcec luči.Oblikuješ inox 1mm pločevino po lučki in jo priviješ z dvemi vijaki na ograjo,luči priklopiš na obstoječ kabel.
mašinfirer
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Jan 01, 2015 11:30

Habibi VII, mislim, da bo bolje dodati ob strani poviške (nasvet bladzo!!), da veriga ne bo mogla preskočiti iz vodila.
Tole je nosilec, predno sem ga malo podaljšal:

http://shrani.najdi.si/?1G/10f/102KowEl ... 091904.jpg

se vidi, da je ograja na nosilec privijačena.... s premikom luči bi bila sicer varianta, ampak bi si naredil več dela.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov