Obremenitev razsmernika
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Obremenitev razsmernika
Na barki imam razsmernik STECA 1010, max obremenitev 10 A. Za proizvodnjo elektrike imam dve sončne celice; 4,4 A in 5,5 A.
Celice ne proizvajajo vedno optimalno količino elektrike zaradi položaja sonca, osenčenosti etc. Vprašanje; ali lahko priključim na razsmernik še eno sončno celico z 4,4 A? Vem, da bom teoretično presegel maksimalno obremenitev razsmernika vendar je nekaj teorija, drugo pa praksa...
Komentarji in izkušnje?
P.S. Poskusim z vprašanjem še v tej temi, v prejšnji ni bilo veliko odziva....
Celice ne proizvajajo vedno optimalno količino elektrike zaradi položaja sonca, osenčenosti etc. Vprašanje; ali lahko priključim na razsmernik še eno sončno celico z 4,4 A? Vem, da bom teoretično presegel maksimalno obremenitev razsmernika vendar je nekaj teorija, drugo pa praksa...
Komentarji in izkušnje?
P.S. Poskusim z vprašanjem še v tej temi, v prejšnji ni bilo veliko odziva....
Običajno postavimo med sončne celice in razsmernik še akumulator. Tvoja vezava bi načelno šla, ampak bi delovala dobro samo ob optimalni osvetlitvi celic, kar pa ni vedmo slučaj. Predlagam Ti torej da kupiš še en večji akumulator (ne štartni) in si tako zagotoviš boljši izkoristek poceni sončne energije.
Evo jaz imam isto od Stece 10A regulator. Sicer ne vem kako imate vi priklopljeno ampak pri meni grejo celice direktno na vhod Stece, nato pa imam na njej dva izhoda in sicer eden gre na akumulator, drugi pa gre na porabnike. V mojem primeru imam popolno kontrolo nad porabniki vključno z nadzorom porabe toka.
Glede priklopa 3 celic ki imajo skupni tok 14.3A pa bi jaz rajši zamenjal regulator. Ker 10A mislim, da bi znalo potegnit. Raje zamenjaj pa kupi 20A tega pa prodaj.
lp Andrej
Glede priklopa 3 celic ki imajo skupni tok 14.3A pa bi jaz rajši zamenjal regulator. Ker 10A mislim, da bi znalo potegnit. Raje zamenjaj pa kupi 20A tega pa prodaj.
lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh 
dragoa napisal/-a:Običajno postavimo med sončne celice in razsmernik še akumulator. Tvoja vezava bi načelno šla, ampak bi delovala dobro samo ob optimalni osvetlitvi celic, kar pa ni vedmo slučaj. Predlagam Ti torej da kupiš še en večji akumulator (ne štartni) in si tako zagotoviš boljši izkoristek poceni sončne energije.
To mi pa ni čisto jasno!! Ali pa nisem razumel
Med sončnimi celicami in regulatorjem (NE razsmernikom) so samo žice in ne akumulator. Evovii je napisal pravilni priklop.
Zamenjaj regulator, vse skupaj bo na meji!! Celico pa lahko priklopiš na obstoječe, razen če boš novo imel montirano nekje drugje.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tudi meni ni bilo jasno - in sem vprašal (na ZS, da tu ne izgubite živcev, ko je bilo na doooolgo
- s povezavami na izdelke Steca z 1010 in razsmernike.).
In NIL je pogledal...
V bistvu je bil torej prav že prvi, kratki Polančev nasvet
Če bo novi polnilec MPPT (PR 1010 je PWM), bi morali biti tudi dosedanji celici bolje izkoriščeni kot doslej in bo že iz njih več toka.
In NIL je pogledal...
NIL napisal/-a:Moja napaka; ni inverter temveč solarni regulator ( STECA PR 1010 ). Vidim pa, da bo potrebno kupiti drugega, močnejšega...
V bistvu je bil torej prav že prvi, kratki Polančev nasvet
polanc napisal/-a:Jaz imam 30 A polnilec do sedaj sem imel max polnjenje 12,4 A.Zamenjaj raje polnilec
Če bo novi polnilec MPPT (PR 1010 je PWM), bi morali biti tudi dosedanji celici bolje izkoriščeni kot doslej in bo že iz njih več toka.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Sem se sedaj spomnil.Galebi so mi celice na debelo posrali,kar ni ne lepo,še manj dobro za celice.V vogale sem v višino cca 10 cm nalepil ušesa,skozi pa okoli celice in po diagonalah napel laks,bolj tanek.Sedaj imam lepe celice.Morda ideja komu prav pride.Mora pa biti tanek laks ne vrvica zaradi senc in s tem zmanjšanja toka polnjenja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov