Puščanje jadrnice Elan 430

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Žare
Višji praporščak

Puščanje jadrnice Elan 430

OdgovorNapisal/-a Žare » Po Mar 02, 2015 21:00

Pozdrav!

Lansko leto sem opazil, da se jadrnica preko noči napolni s kar precejšnjo količino vode. Puščala je že, ko sem jo dobil, a v precej manjši meri in sem takrat to še toleriral.

Možnosti, kje voda vdira, so po mojem mnenju tri in najbolj verjetno je, da pušča na vseh.
Prva je dotrajan čep na krmi, ki ga bom preventivno v celoti z vložkom vred zamenjal. Druga je za popravilo lahko dostopna poškodba na gredlju, kjer gredelj sloni na valju prikolice. Tudi to bom saniral. Tretja, najbolj komplicirana in nedostopna pa je razpoka nekje na stiku gredlja in odprtine za centerbord.

Slika

Poškodba se je še povečala, ko sem lesen centerbord polomil in sem ga zamenjal za rostfraj centerbord debeline 5mm. Odprtina je v vseh smereh malenkost večja, plus/minus 5mm v vseh smereh in zato centerbord ob nagibanju, zavijanju itd. "pleše". Sumim, da to po malem najeda in drobi steklovlakna v odprtini.

Vprašanje! Kako najlaže sanirati slednjo poškodbo, ne da bi razdrl pol jadrnice?

Najprej sem pomislil, da bi centerbord uporabil za kalup, okrog katerega bi oblikoval vložek, ki bi ga na nek načil vlepil v preveliko odprtino.
Druga možnost je, da bi centerbord oblepil v polivinil folijo, namazal z ločilcem in ga vstavil v odprtino ter špranjo zalil s poliestrom.
Pri teh variantah me skrbi, da se poliester v tej odprtini ne bi dobro prijel, saj je niti ne bi mogel dobro pripraviti, t.j. obrusiti, razmastiti ... in da bi se težava s časom ponovila.

Najboljša ideja, ki sem jo dobil je bila, da bi kot v drugi varianti centerbord oblepil v polivinil folijo, namazal z ločilcem in špranjo zapolnil s kentom. Pri tej varianti me najbolj skrbi, da centerborda ne bi več mogel izvleči. Prednost pa je, da bi dobil elastično in tesno prilegajočo odprtino, ki bi kljubovala vseh silam, ki se prenašajo prek centerborda na jadrnico.

Ali ima kdo kakšen boljši predlog? Se je že kdo ukvarjal s podobno težavo? Zavedam se, da bi bilo najbolje barčico odpreti in sanirati vse, a tu po mojem mnenju ni računice in je vsak vložek večji od 300€ že prevelik. V tem primeru bi poleg odprtine za centerbord saniral še krmno steno in celotno dno.

Hvala in lp.
marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » Po Mar 02, 2015 21:44

Tudi moja je lani ob prvi splovitvi po nakupu puščala vodo.Verjetno je nekje na zunanji lupini prihajala voda v trup in potem je "izviralo" na palubi pri vijakih.Ena luknjica je bila pod sedežem na krmi in sem jo zalimal z eno kuno namazano z kentom.Potem sem okrog vseh vijakov namazal z kentom.Verjetno voda prihaja not nekje v odprtini kobilice.Je pa bil hec ko sem jadrnico po sezoni parkiral in jo nagnil čisto nazaj.Voda je cel teden "izvirala"iz nje.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 03, 2015 07:53

Voda je izvirala iz pene, ki je v notranjosti in se napije vode, potem pa jo počasi oddaja.

Če nisi siguren od kod vdira voda poskusi z kontra načinom in nalij vodo skozi čep na krmni, potem pa opazuj kje kaplja ven. Kar pa se tiče rf kobilice, naredi lesen ali gumi vložek z režo debeline rf kobilice, katerega nabiješ od spodaj v odprtino, pa jo ne bo premikalo.
Slika
Drugače pa dvomim, da bi puščalo pri spodnji odprtini za kobilico, ker je tam najbolj ojačano. sem namreč enkrat v mraku po neumnosti premalo izvlekel kobilo in poskusil vleči na prikolico, dokler ni počila pletenica na vinču. :shock:(jadrnica nazaj v vodo, jaz jo lovim, atrakcija za vse mimoidoče :oops: ), pa vseeno ni nikoli puščala tam. :D
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » To Mar 03, 2015 08:49

Po koncu sezone, ko jo zvlečem na prikolico je v njej vedno voda, itak. Večino jo takoj izcedim skozi čep na krmi. Naslednji dan, ko je dno na zunaj že suho pa se točno vidi kje voda kaplja iz nje. Na tak način sem sploh ugotovil, da je problem po vsej verjetnosti ravno pri odprtini za centerbord.

Jadrnica je letnik 1976 in se mi zdi, da je material v tej odprtini doživel že kar precej obremenitev. Tudi na pogled je že kar zdrobljen, sploh v kotičkih, ki sem jih označil z rdečo. Lahko, da je luknja kjer pušča vodo tik nad gredljem v notranjosti centerbord kostna.

Kocka, da bi preprečil "plesanje" kobilice je še najmanjši problem; hkrati bi rad še permanentno zatesnil vse možne (če ne dejanske) luknje, kjer jadrnica pušča vodo. Kajla na vrhu, bi problem plesanja rešila zelo enostavno in verjetno tudi zelo uspešno, ne bi pa s tem storil nič v smeri tesnjenja.

Katera od prej naštetih možnosti popravila bi bila najboljša? Prosil bi vas za čim več idej. Nobena ni neumna :D

Hvala in lp.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 03, 2015 09:42

Saj se da popravit tudi brez razdiranja sploh če je na označenih mestih problem. Edino malo ginekologa moraš bit. 8) Jadrnico obrni okoli zbrusi z brusilko do zdravega in potem z mato in smolo popravi, ter premaži mesta s temeljno in barvo.

Če nimaš materiala in izkušenj z smolo, raje kontaktiraj našega člana Pale, bo strokovno in ceneje popravljeno.

V vednost, na forumu se tikamo. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov