Lansko leto sem opazil, da se jadrnica preko noči napolni s kar precejšnjo količino vode. Puščala je že, ko sem jo dobil, a v precej manjši meri in sem takrat to še toleriral.
Možnosti, kje voda vdira, so po mojem mnenju tri in najbolj verjetno je, da pušča na vseh.
Prva je dotrajan čep na krmi, ki ga bom preventivno v celoti z vložkom vred zamenjal. Druga je za popravilo lahko dostopna poškodba na gredlju, kjer gredelj sloni na valju prikolice. Tudi to bom saniral. Tretja, najbolj komplicirana in nedostopna pa je razpoka nekje na stiku gredlja in odprtine za centerbord.
Poškodba se je še povečala, ko sem lesen centerbord polomil in sem ga zamenjal za rostfraj centerbord debeline 5mm. Odprtina je v vseh smereh malenkost večja, plus/minus 5mm v vseh smereh in zato centerbord ob nagibanju, zavijanju itd. "pleše". Sumim, da to po malem najeda in drobi steklovlakna v odprtini.
Vprašanje! Kako najlaže sanirati slednjo poškodbo, ne da bi razdrl pol jadrnice?
Najprej sem pomislil, da bi centerbord uporabil za kalup, okrog katerega bi oblikoval vložek, ki bi ga na nek načil vlepil v preveliko odprtino.
Druga možnost je, da bi centerbord oblepil v polivinil folijo, namazal z ločilcem in ga vstavil v odprtino ter špranjo zalil s poliestrom.
Pri teh variantah me skrbi, da se poliester v tej odprtini ne bi dobro prijel, saj je niti ne bi mogel dobro pripraviti, t.j. obrusiti, razmastiti ... in da bi se težava s časom ponovila.
Najboljša ideja, ki sem jo dobil je bila, da bi kot v drugi varianti centerbord oblepil v polivinil folijo, namazal z ločilcem in špranjo zapolnil s kentom. Pri tej varianti me najbolj skrbi, da centerborda ne bi več mogel izvleči. Prednost pa je, da bi dobil elastično in tesno prilegajočo odprtino, ki bi kljubovala vseh silam, ki se prenašajo prek centerborda na jadrnico.
Ali ima kdo kakšen boljši predlog? Se je že kdo ukvarjal s podobno težavo? Zavedam se, da bi bilo najbolje barčico odpreti in sanirati vse, a tu po mojem mnenju ni računice in je vsak vložek večji od 300€ že prevelik. V tem primeru bi poleg odprtine za centerbord saniral še krmno steno in celotno dno.
Hvala in lp.