Ppravilo kajak vesla

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

supermico

Ppravilo kajak vesla

OdgovorNapisal/-a supermico » To Mar 10, 2015 10:47

Pozdravljeni,

Upam, da mi boste znali pomagati. Sicer ni ravno morjeplovstvo, spada pa v čolnarsko sekcijo. :D

Doma imam Prijonovo veslo za kajak iz karbon kevlarja, ki pa je potrebno popravila. List vesla je namreč počen po širini, tako kot je označeno z rdečo na sliki. Razpoka je vidna na obeh straneh. Veslo je namenjeno divjim vodam, zato prenaša kar nekaj zlorabljanja in je bilo enkrat že očitno popravljano. Ob robu na zadnji strani lista je ena plast začela odstopati, ob moji pomoči pa sem potegnil celo plast tkanine z vesla. Mislim, da je bila ta plast dodana naknadno (popravilo oz. ojačitev).

Slika

Mi lahko svetujete, kako naj se lotim popravila? Če razpoko samo napacam z epoksijem, verjetno ne bo držalo? Razmišljal sem, da bi razpoko utrdil s 5 cm trakom steklene tkanine počez na obeh straneh vesla, potem pa še čez to dal novo plast tkanine čez cel list na zadnji strani. Ali naj utrdim samo razpoko počez in dam še en trak vzdolž vesla, po sredinskem grebenu?
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » To Mar 10, 2015 13:52

Zdravo,
kot si že sam ugotovil, mazanje samo z epoksi smolo ne bo držalo. Priporočam ti, da daš na obeh strraneh preko razpoke tri ali štiri plasti karbonske tkanine cca 160 g/m2, katere laminiraš diagonalno, to pomeni, da vlakna na flikah potekajo pod kotom 45 st. glede na črto ki si jo zarisal.
Iz tkanine izreži flike oblike kara, vsaka manjša od prejšnje, ter jih laminiraj na poškodovan del od največje do najmanjše. Čez celo veslo ne bi več dajal ene plasti, pridobil ne boš nič, samo težo boš nabijal. Pomembno je, da mesto, kjer boš flikal pobrusiš.
Tak nekak, za lažjo predstavo. Postopek enak na obeh straneh, lahko delaš na enkrat.

Slika

Dobro je, da zadevo obtežiš. Veslo zavij v prozorno tanko folijo za gospodinjstvo - ta se, ko je epoksi suh brez problema loči- nato daj med cca 3cm debelo peno za boljši prileg po celi površini, vse skupaj položi na ravno podlago, ter obteži.
Evo, tak na hitro na kratko, če si kje blizu Maribora se oglasi z veslom in kakim pivom, pa bova hitro rešila.
Dobrodošel na forumu....
lpD.
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » To Mar 10, 2015 14:41

Dobro bi bilo,da daš preko karbona za finiš še 50 ali 80 g steklo ,da bo površina bolj gladka.Namesto folije bi pa sam uporabil cvetličarsko folijo,0,4
ki jo dobiš pri vsakem cvetličarju
damjanr
Kapitan

OdgovorNapisal/-a damjanr » To Mar 10, 2015 15:05

0,4 mm folija se ne bo niti po pomoti vlegla preko ojačitve na prednji strani, še na hrbtu bo problem, ker je 3D. Preizkušeno. Večkrat.
damjanr
Kapitan

OdgovorNapisal/-a damjanr » To Mar 10, 2015 16:07

Sem ravno včeraj nekaj pacal, tak je to, ko je folija pre kompaktna, pa se ne vleže kot bi rad...

Slika
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » To Mar 10, 2015 18:51

Kolk debelo folijo si pa imel.0,4 oz mislim da je cvetličarska celo 0,3 se prav lepo uleže.Na tvoji sliki imaš karbon precej velike gramature vsaj tako je videt na sliki in verjetno čez nisi dal stekla zato tudi površina ni lepa.Debel nanos smole ne drži nič bolj je zgolj prirastek na teži.Tudi če zadevo valjčkaš z penatim valjčkom je lahko triki ker pobereš preveč smole.
Tole je vse delano na enak način pokrito z folijo nekateri deli so stisnjeni med peno pa so ratali ka r ok.:)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

LPR
damjanr
Kapitan

OdgovorNapisal/-a damjanr » To Mar 10, 2015 22:09

Mmmm..... lepi izdelki. tisto na prvi fotki je vakumirano, ali?
Ja, res je, da bi lahko dal preko še 50 g tkanino, samo, če ne stisne, je isti k...c, če je ali pa ni, ker ostane v "luftu", pa je grdo. Tkanina niti ni tak težka, 160g je zunaj, vmes pa600 g UD. Slabo sem stisnil, pa se ni vleglo, kot je treba.... v glavnem upam, da sva možaku pomagala, da si bo veslo porihtal.
l.p.d.
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » Sr Mar 11, 2015 21:09

Na prvi fotki ni vakumirano.karbon ,steklo,cvetličarska folija vse skupaj pa sem stisnil z belo peno ne vem kako se ji reče,dobimo jo v embalaži pri raznih elektronskih stvareh in pustil čez noč.zelo dobro izpade če smolo še malo pogreješ.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov