Glavno stikalo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Glavno stikalo

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Apr 02, 2015 11:05

Lani sem predelal elektriko na plovilu in tako sem zamenjal tudi glavno stikalo. Stikalo sem kupil pri nas v Kamm-u.

Trenutno imam preko glavnega stikala vezano popolnoma vse. Kalužne nimam, ker je gumenjak. Se pravi, tudi startni tok gre preko stikala.

Lani sem imel kar nekaj nepojasnjenih težav z vžiganjem motorja. Akumulator nov, 75Ah hibridna AGM izvedba.

Sem se včeraj spravil malo čoln preluftat in sem tudi preveril akumulator. Ob koncu 3 urnega praznenja z 10A je bila napetost 12.25V kar je OK. Akumulator je sicer ves čas na vzdrževalnem polnilcu.

Med tem ko sem praznil aku, sem se z roko zadel v glavno stikalo, in žarnica je fino žmrknila, pravzaprav je za trenutek ugasnila. Sem v stikalo že podvomil, ob koncu sezone sem ga tudi odprl in preveril. Nič ni izgledalo slabega, je pa očitno da gre za cenen izdelek. Očitno zadeva ne špila povsem dobro.

Za sodobne motorje se vedno poudarja "no wing nuts on battery" oz. da morajo biti kabli zelo dobro pritrjeni na akumulator da ne pride do kakega iskrenja in s tem povezane odpovedi elektronike oz. eksplozije plinov zaradi polnenja.

Zdaj pa ne vem...

Ali dati motor mimo stikala ali menjati stikalo? In če menjati, kakšnega? Motor ima samo en kabel, preko katerega starta in tudi polni.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Apr 02, 2015 11:28

Jaz ti ne bom rekel kaj naredi, vendar jaz sem imel iste tezave. Prektično novo stikalo. Ob ugasnjenem je svetila sidrna luč(edina led). Motor je startal katastrofalno, nazadnje sem moral sredi vode podreti stikalo in prevezati vse na en "pin" da sem prišel z vode.

Jaz sem potem dal glavni kabel mimo stikala.
Morda obstaja stikalo, ki je res waterproof. Tile cenejsi to niso.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Apr 03, 2015 09:09

Ma problem je s temi stikali. Jaz sem ga menjal na dve leti, pa mi je še vmes nagajal. Sol pride zraven, tukaj nimaš kaj. Sedaj ga ne uporabljam več in imam mir. Ko me ni na čolnu, pa z akumulatorja odklopim maso.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Glavno stikalo

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 03, 2015 14:20

kasaudio napisal/-a:...

Za sodobne motorje se vedno poudarja "no wing nuts on battery" oz. da morajo biti kabli zelo dobro pritrjeni na akumulator da ne pride do kakega iskrenja in s tem povezane odpovedi elektronike oz. eksplozije plinov zaradi polnenja.

...

Idealen bi bil spoj, ki je trden in zanesljiv, s čim manj možnosti iskrenja, ki pa bi se še dal hitro sprostiti - če se da, tudi brez orodja...

Za en avto, ki se včasih več tednov ni uporabljal in v tem času izpraznil aku, je bilo nabavljeno nekaj takega (trenutno tam piše ok €14):

SlikaSlika

Ga pa še nismo kaj intenzivno gnjavili (recimo, da bi snemali klemo namesto da ugasnemo glavno stikalo), tako da o trajnosti še ne morem nič reči. Ampak za to ceno se mogoče splača poskusiti tudi, kako bi se obneslo v navtiki.

Povezava zgoraj je pa na navtično trgovino :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Apr 03, 2015 15:49

Jaz sem imel težavo s poceni stikalom tega tipa:
Slika

Na sedanjem čolnu ki ima 13 let pa je še vedno eno in isto stikalo tega tipa:
Slika
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Apr 03, 2015 19:35

No taka Quick stikala imam dva. Na barki sta od leta 1987 (en za motor in en za porabnike, izjema je memoria od radia) in delata brez problema. Vsaj nekaj, kar mi ni treba menjat. :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 06, 2015 19:00

Temu podobna stikala mislim sem uporabljal za navigacijsko mizico pri 'stikalni omarici' kabinske jadrnice, kjer nisem naletel na ta problem, zato nisem bil pozoren na znamko in izvedbo stikala. Ni nujno, da so bila stikala posebej kvalitetna, a tam ni bilo vlage in slanost le na naših rokah in morda od pršca - kar je bistveno različno od konzole gumenjaka ali podobnega.

Quick je torej odgovor, vidi se da je telo iz inox-a... Tudi plastika bi teoretično bila lahko dobra - če bi se kdo potrudil in dobro izbral material in izdelal...

Ampak kaže, da pri stikalih, s katerimi ste imeli opravka, ni tako.

Če se je še kaka druga znamka podobno dobro obnesla, kot quick, napišite.
Za tistega, ki je ukinil stikalo, pa zna priti prav tisti priključen na akumulator.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Apr 06, 2015 19:56

Hvala za res konkretne odgovore. Bom najprej probal kako je z vžiganjem, ko gre vse mimo stikala. Nekako mi je najbolj všeč taka varianta ker je v smislu kontakta seveda ziher.

Če naredim nekakšno varianto, da ob daljši odsotnosti odšraufam kabel dol z akumulatorja, kaj je bolje: odšraufat - ali + ali je popolnoma vseeno? Osebno bi nekak raj + odšraufal. Če se na morju moker 12V plusa pipneš čutiš nekaj, če se pipneš minusa pa 0.

LP
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Apr 07, 2015 09:03

Jaz že vrsto let odstranim maso (imam pritrjeno z metulčkom), pa je preverjeno dobro.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Apr 07, 2015 20:16

kasaudio napisal/-a:
Če naredim nekakšno varianto, da ob daljši odsotnosti odšraufam kabel dol z akumulatorja, kaj je bolje: odšraufat - ali + ali je popolnoma vseeno? Osebno bi nekak raj + odšraufal. Če se na morju moker 12V plusa pipneš čutiš nekaj, če se pipneš minusa pa 0.

LP

+ je bolje sneti, ker je manj možnosti da bi naredil kakšen stik. Pri veliko napravah je plus kar dobro zaščiten, minus pa je na ohišju. Tudi pri motorju - zato pa čutiš, čeprav moraš biti za 12V zelo občutljiv. Če bi snel - iz AKU-ja, ne bi nič čutil če bi se dotaknil +. Enako je v obratnem primeru.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov