vrvi skozi jambor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

vrvi skozi jambor

OdgovorNapisal/-a j.k. » Po Maj 04, 2015 13:11

Imam težavo. Strgala se je dvižnica glavnega jadra in sedaj je vrv nemogoče napeljati skozi jambor. Poskusi z laksom in utezmi z vrha niso obradili sadov. Prav tako skozi ne najde poti "kabel" za napeljavo elektricne instalacije.
Kot vse kaže se zadeva ustavi kjer je na jambor pritrjen križ in priponi. Ima kdo idejo, kako to rešiti?
Je pa še ena zadeva? Ali je možno, da so vrvi v notranjosti prepletene, ker ne tecejo gladko, ampak je potrebna precejšna sila, da se katerakoli vrv premakne. Koleščki tecejo bp.
Oziroma ali je lahko preozko grlo, kar zadevo štopa in ustavlja?
Morda ideja? nasvet? Tanjše vrvi?
Gre pa za manjšo jadrnico, 7,2m. Samogradnja.

jk
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 04, 2015 20:17

Kaj pa če potegneš ven vse vrvi, na zadnjo pa privežeš 3mm vrvico vsaj dvojne dolžine jambora. To potem zavozlaš v zanko, s katero povlečeš skozi ostale vrvi eno po eno ali pa več skupaj.
Z vrvmi v jamboru sicer nisem tega počel, zato ne vzemi nasveta kot suho zlato, sem pa s kabli in žicami v zaščitnih ceveh.
Pred časom sem pri Zupanu kupoval vrvi. 10mm polipropilenska drži eno tono, enako debela poliestrska pa tri tone. Mogoče tanjše poliestrske vrvi?
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 04, 2015 21:08

Mislim, da ta nasvet žal ne bo pomagal...

Prav bi prišla kakšna skica jambora in jadrovja.
    Dvižnica glavnega jadra je na zadnji strani, dvižnica sprednjega (in špinakerja/genakerja, če to ima, itn.) na sprednji strani.

Zelo često ima izhod na različni višini (za flok nižje kot za špinaker...) in praviloma zgoraj pri izstopu iz jambora kolesce. Tako je vsako od teh treba napeljati točno tja, kamor spada.

Jambore, s katerimi imam najpogosteje opravka (le 5 m dolge) snamemo z jadrnice, preden s 'foršpanom' nazaj napeljemo izvlečene dvižnice. Kadar načrtno menjamo, pa vedno (zelo temeljito) pritrdimo novo na staro tako, da ko izvlečeš staro, hkrati na njeno mesto potegneš novo.

Kako bi bilo najbolje tu? Premalo podatkov (višina jambora, ali bi ga bilo komplicirano sneti...).

Tukaj so sicer po opisu sodeč vsaj kolesca OK.

Poliester mogoče ni optimalen za dvižnice jader
    Za dvižnice - in še kaj pri nastavitvah jader - so nas učili, da rabimo vrvi, ki se ne raztezajo veliko, tako da jadro lahko natančno nastaviš in obdrži obliko tudi, če se precej spremeni pritisk nanj. Doslej - pri načinih, kot sem dosedaj uporabljal in ravnal jadra - je naučeno veljalo.

Dvižnice so torej najpogosteje Dynema/Spectra (UHDPE, polietilen zelo visoke gostote oziroma zelo velike molekularne mase). Tak se le malo razteza pod obremenitvijo, zato včasih lahko z njim nadomestimo tudi kake žične vrvi.

Poliester (recimo Dacron) pa se ob sunkih podaja precej bolj - in pri dvižnicah tega praviloma ne želimo in zato ni prva izbira za ta namen.

Nekaj primerjav med različnimi materiali vrvi na povezavi pod sliko
    Tale grafikon kaže popuščanje (razteg) pod silo
    Slika

Vrv iz polipropilena pa uporabljamo tam, kjer rabimo vrv, ki plava na gladini.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 04, 2015 21:54

Jambor podri,na taki barki ga štirje na roke brez nevarnosti dajo dol,potem pa vse poštimaš,dodaš antene,vindeks,kar pač rabiš,zamenjaš siderno luč,morda dodaš reflektorček ki osvetljuje palubo ali vsaj kabel napelješ in hop nazaj gor.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Maj 04, 2015 22:08

Tudi meni se je lani strgala dvižnica. Z električarskim plastičnim kablom za vlečenje žic skozi cevi sem se na jamboru neuspešno mučil eno uro, dokler mi ni posodil bližnji sosed s pomola kovinski upogljiv (podoben pletenici, le zelo fleksibilen) kabel z bunkico na koncu. S tem je šlo po par poskusih preboja med vrvmi v notranjosti jambora brez problema. Če se še spomnim, je rekel, da ga je nabavil v Bauhausu ali podobni trgovini v LJ. Tudi on je bil prej na svoji barki neuspešen s standardnim plastičnim, zato si je nabavil tega. Je pa res, da ga ima v barki v gavonu in je ves lepo rjav od rje, zato sem bil po končanem delu tudi sam umazan od rje, vendar se je splačalo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Maj 05, 2015 08:55

ups, malo sem usekal mimo. :oops:

lp

motorni
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a j.k. » To Maj 05, 2015 20:17

hvala vsem za nasvete/ideje

@Marjan Tomki
jambor je visok 6,5 metra, nekih skic pa žal ne znam ravno risati :? 8)
Spodaj šest odprtin/koleščkov, na vrhu dve nazaj in štiri naprej. Jadrnica zaenkrat brez špinakerja/genakerja... :)

@Leut
bom poiskusil srečo še s tem. hvala

@polanc
podiranje jambora, je tudi v nekem dolgoročnem planu, zaradi barvanja, menjave sidrne luči ter puščice za veter, ampak, ker še nikoli nisem bil zraven, ko bi se to počelo imam malo zavore. In tu je še zadeva, da ne vidim bistvene prednosti, če je jambor v horizontali. Še vedno se je na nek način potrebno prebiti skozi.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Maj 05, 2015 21:07

mogoče pa ne bi bilo neumno, da si sposodiš pri kakem vodovodarju kamero na žici, ki je za kanalizacijo čistit pa malo pogledaš pri odprtini noter...

Tako sem jaz naredil, pa je jambor 18m visok.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 05, 2015 21:18

j.k. napisal/-a:hvala vsem za nasvete/ideje

@Marjan Tomki
jambor je visok 6,5 metra, nekih skic pa žal ne znam ravno risati :? 8)
Spodaj šest odprtin/koleščkov, na vrhu dve nazaj in štiri naprej. Jadrnica zaenkrat brez špinakerja/genakerja... :)

6.5 m je dovolj kratko in najbrž tudi lahko, da je mogoče sneti tako zlahka, kot je napisal Polanc, ampak o tem nižje.

Na vrhu dve vrvi nazaj - verjetno dvižnica glavnega jadra in 'gondoljer', torej vrv, ki dviga bum, da ne zadaj leže na krov ali v 'kokpit'.

Kako in kje pa izstopajo tiste štiri naprej?

Vprašanje - zato sem tudi spraševal za sliko - je bilo, ali je sprednja pripona na vrhu jambora ali nižje... Iz tega bi si predstavljal, kje in kako izidejo vrvi na vrhu jambora, in iz tega morda še malo bolje, kako potekajo v jamboru.

Dve pogostejši razporeditvi:

Sprednja pripona na vrhu jambora
Slika
Pri tem razporedu najbrže ne bi potreboval štirih odprtin za dvižnice ipd., obrnjene naprej.

Sprednja pripona pod vrhom jambora
Slika
Pri takem razporedu je verjetno ena dvižnica pri pritrdišču sprednje pripone na jambor (dviga flok ali genovo, torej osnovna sprednja jadra), druga dviga zgornji rogelj genakerja, špinakerja ali podobnega jadra in je na vrhu jambora, tretja bi lahko dvigala tangun - v tem primeru bi bilo kolesce nekje pod prvo pripono...

Torej, če ne moreš narisati,
prosim opiši, kje je kateri izhod na/pri vrhu jambora.

j.k. napisal/-a:@Leut
bom poiskusil srečo še s tem. hvala

Kako tečejo ostale vrvi? Lepo ali se kaj zatika? Če lepo, potem je trenutno problem samo napeljati dvižnico glavnega jadra.

Ampak če se je odtrgala ta in so ostale podobne starosti, bi bilo dobro temeljito pogledati še ostale, sicer je naslednji kandidat za odtrganje tista, ki je bila podobno obremenjena, torej dvižnica sprednjega jadra.

In ker velik del 'bremena' staranja na vrveh pomeni izpostavljenost UV svetlobi, vse vrvi, ki so večino časa na soncu, torej zlasti gondoljer, vrv ki dviga zadnji konec buma (če to imaš).

Če se meni kje strga katera od vrvi, ki so približno enako stare, vsaj temeljito pogledam vse, če že preventivno ne menjam.

j.k. napisal/-a:@polanc
podiranje jambora, je tudi v nekem dolgoročnem planu, zaradi barvanja, menjave sidrne luči ter puščice za veter, ampak, ker še nikoli nisem bil zraven, ko bi se to počelo imam malo zavore. In tu je še zadeva, da ne vidim bistvene prednosti, če je jambor v horizontali. Še vedno se je na nek način potrebno prebiti skozi.

6,5 m jambor ne bi smel biti posebej težak - in če si kje polancu ob poti, bi ti on veliko bolj enostavno pokazal, kako se to sname, kot pa jaz to opisal.

Kar zadeva prednost, de je jambor v horizontali... ne gre za horizontalo. Gre za to, da je prednost v tem, da obrneš jambor veliko lažje, kot barko z jamborom vred. In če obrneš, se lahko kaka vrv obrne in jo teža od kod umakne in kaka reč, ki je prej kaj držala ali ovirala, to spusti.

Naši jambori so 5 m (jadrnice za eno osebo) in imajo le dve dvižnici, ampak če kdo izvleče kako od dvižnic, vedno snamemo jambor, ko jo napeljujemo nazaj. Vaš jambor je le 1,5 m daljši in, kot je napisal polanc, ne bi smel biti problem.

In če imaš v jamboru vrvje močno zaštrikano, bi mogoče bilo smotrno izvleči vse vrvi iz jambora (in na mesto vseh, ki so zdaj še na mestu, potegniti vrvice, s katerimi lahko potem potegneš nazaj) - če se je pri izvlečenju odštrikalo - bodisi iste, bodisi nove vrvi (če se izkaže, da je katera od starih poškodovana ali dotrajana).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a j.k. » Če Maj 21, 2015 13:47

@Marjan Tomki
Kako tečejo ostale vrvi? Lepo ali se kaj zatika? Če lepo, potem je trenutno problem samo napeljati dvižnico glavnega jadra.

Ampak če se je odtrgala ta in so ostale podobne starosti, bi bilo dobro temeljito pogledati še ostale, sicer je naslednji kandidat za odtrganje tista, ki je bila podobno obremenjena, torej dvižnica sprednjega jadra.

In ker velik del 'bremena' staranja na vrveh pomeni izpostavljenost UV svetlobi, vse vrvi, ki so večino časa na soncu, torej zlasti gondoljer, vrv ki dviga zadnji konec buma (če to imaš).

Če se meni kje strga katera od vrvi, ki so približno enako stare, vsaj temeljito pogledam vse, če že preventivno ne menjam.

Dvižnica prednjega jadra je menjana in praktično še ni služila svojemu namenu. Gondoljer je druga zgodba in je defenitivno potreben menjave. Nove vrvi so že nabavljene, čaka samo še menjava.

@Marjan Tomki
Na vrhu dve vrvi nazaj - verjetno dvižnica glavnega jadra in 'gondoljer', torej vrv, ki dviga bum, da ne zadaj leže na krov ali v 'kokpit'.

Kako in kje pa izstopajo tiste štiri naprej?

Vprašanje - zato sem tudi spraševal za sliko - je bilo, ali je sprednja pripona na vrhu jambora ali nižje... Iz tega bi si predstavljal, kje in kako izidejo vrvi na vrhu jambora, in iz tega morda še malo bolje, kako potekajo v jamboru.

Nazaj gondoljer in dvižnica glavnega, naprej gredo štirje, vse na vrhu. (upam, da ne prodajam bučk in so res štirje) Spodaj imam šest vhodov, z vsake strani tri. Vse pripone (naprej,nazaj) so nad izhodi, v vrhu jambora.

@Marjan Tomki
Kar zadeva prednost, de je jambor v horizontali... ne gre za horizontalo. Gre za to, da je prednost v tem, da obrneš jambor veliko lažje, kot barko z jamborom vred. In če obrneš, se lahko kaka vrv obrne in jo teža od kod umakne in kaka reč, ki je prej kaj držala ali ovirala, to spusti.

OK. razumem in sem se pustil prepričati o smotrnosti.

@Marjan Tomki
In če imaš v jamboru vrvje močno zaštrikano, bi mogoče bilo smotrno izvleči vse vrvi iz jambora (in na mesto vseh, ki so zdaj še na mestu, potegniti vrvice, s katerimi lahko potem potegneš nazaj) - če se je pri izvlečenju odštrikalo - bodisi iste, bodisi nove vrvi (če se izkaže, da je katera od starih poškodovana ali dotrajana).

zaenkrat (najprej) bom poizkusil s tem.

@DR.E
mogoče pa ne bi bilo neumno, da si sposodiš pri kakem vodovodarju kamero na žici, ki je za kanalizacijo čistit pa malo pogledaš pri odprtini noter...

obljublja sodelovec, ampak zaenkrat le obljublja :?

lp, jk

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov