Popravilo rje na prikolici
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Popravilo rje na prikolici
Zanima me, če se splača obnovit prikolico (letnik 2002), ki je povsem zarjavela, pa mislim da ni samo zunaj, temveč tudi v ceveh. Sam sem jo zunaj pobrusil in nanesel temeljno barvo ter nato še pobarval v sivo barvo. Po končanem postopku je res videti prikolica navzven skoraj kot nova. Vendar imam pomisleke glede same notranjosti, saj jo je rja že kar dobro načela. Je bolje da kupim novo prikolico, se da notranjost (v ceveh) še kaj postoriti, da nebi ta rja se širila? Žal prikolica ni pocinkana, če bi bila bi bil drugačen efekt? Sicer pa mislim da se novo prikolico pocinka, to staro pa mislim da nima vec smisla. prosil bi vas za nasvet
Enako se je zgodilo meni, s tem da je prikolica totalno zarjavela že po prvi sezoni. Peljal sem jo v Pocinkovalnico Celje, kjer so mi jo najprej speskali da so odstranili vso barvo, rjo so odstranili z potopitvijo v kislino in pocinkali. Ne spomnim se točno stroškov ampak ni bilo drago. Da pa nisem imel stroškov z prevozi sem jo enostavno kompletno zapeljal v Pocinkovalnico, jo tam razstavil, luči in os shranil pri njih in jo potem pocinkano sestavil in peljal domov. Sicer pa je edino zdravilo proti rji pocinkanje, barvanje je zelo kratkoročna rešitev.
lpg
lpg
https://medisken.si
Tudi inox postane rjast-pikast, skratka grd na pogled, tako da večne rešitve skorajda ni. Sicer ni več tako drag, vendar če bi jo naredil sam imaš potem probleme z homologacijo, če ti jo naredijo drugi te bo spet preveč koštalo. Sicer je pa tako; lahko jo vsako leto pobarvaš, še bolje jo je pocinkati in bo držalo par let, še bolje jo je narediti iz inoxa, vendar je vprašanje stroškov. Verjetno pa ne boš imel te prikolice in čolna do konca življenja, torej se ne sekiraj pretirano. Zdržala bo, pa naj bo barvana ali iz inoxa, pri prodaji pa se ti bo poznalo mogoče kakšnih 100 eur v korist inoxa. Mislim da se ti ne splača. Pomembno je da bo ob prodaji izgledala dobro na oko, ker prodal boš čoln, prikolica bo pač zraven.
lpg
lpg
https://medisken.si
Zdravo!
Kot prvo se 100% strinjam z gregorjem.
Drugače pa bi ti jaz predlagal dve opciji:
1. staro prikolico prodaš in kupiš novo. Ta za 1.100 eur je verjetno od Vilija Šuštaršiča in ti rečem da je čisto v redu. Jaz jo imam že tretje leto in je kot nova.
2. zamenjaš prerjavene dele in jo pocinkaš, čeprav dvomim da imaš že po osmih letih prerjaveno prikolico. Glede cinkanja se pozanimaj pri http://www.pocinkovalnica.si/ imajo tudi urejen transport po Sloveniji.
LP Klemen
Kot prvo se 100% strinjam z gregorjem.
Drugače pa bi ti jaz predlagal dve opciji:
1. staro prikolico prodaš in kupiš novo. Ta za 1.100 eur je verjetno od Vilija Šuštaršiča in ti rečem da je čisto v redu. Jaz jo imam že tretje leto in je kot nova.
2. zamenjaš prerjavene dele in jo pocinkaš, čeprav dvomim da imaš že po osmih letih prerjaveno prikolico. Glede cinkanja se pozanimaj pri http://www.pocinkovalnica.si/ imajo tudi urejen transport po Sloveniji.
LP Klemen
.
Moja izkušnja s prikolicami je pa takšna.
Leta 1985 sem kupil pasaro na prikolici, ki se je po drči spuščala v morje.
Enostavno, toda prikolica prerjavi od znotraj ven, pa zunaj na znotraj, pa od leve na desno, pa desne na levo, pa od vrha............................
Skratka štala, ker preko zime v mirovanju in gledanju od daleč ne izgleda kriza. Spomladi sem se pa tresel, če bo prikolica zdržala do pomola, cca 800m. Hvala bogu je zdržala. Ne mislit, da je nisem pral s sladko vodo, šprical z WD-jem itd.
Takoj zatem v nabavo novih cevi in varjenja po modelu stare prikolice.
Po nasvetu kaj vem koga že, sem jo pobarval z dvokomponentno barvo in rešil zadevo za dolgo časa. Tako sem mislil. Dvokomponentna barva postane kar plastični ovoj, ki preprečuje pogledom, da bi videli kako veselo rjavi po njo. Se pravi tudi to ni rešitev!
Po posvetovanju z ljudmi, ki se spoznajo na materjale se je pokazalo, da bi moral vzeti cevi oz. materjale, ki so po kvaliteti in obdelavi boljše kvalitete (tudi dražje). Pohištvene, vodovodne cevi in podobno niso primeren materjal za tako uporabo.
Še to:
Sosed je odpeljal svojo barko s parcele proti pomolu in pri prehodu na pomol se mu odlomi cca 30 cm za mehanizmom s katerim je pripeta prikolica za avto. Diagnoza je prerjavenje. Pa ni bilo na zunaj nič resnega videt. Pred 14timi dnevi jo je kupil pri Mariboru in po avtocesti v Istro. Kakšna sreča pri vsem tem, da se je to zgodilo na pomolu in ne v rednem prometu. Poškodovan je bil malo avto zadaj in razbita luč, ker je pač avto vse skupaj ustavil.
Najboljša rešitev je, da se prikolica kupi pri izdelovalcu le teh, da je pocinkana, da ima še malo nosilnosti v rezervi, da nikoli ne vidi slane vode, da se redno podmaže gibljive dele itd.
Ko sem kupil drugo barko je imela vse našteto in vam rečem, da, ko sem po sedmih letih prodal zadevo ni bilo rje za pokazat kaj šele da bi se delala škoda.
Morjeplovci s tem se ni za igrat. Zaradi nekaj privarčevanih cekinov lahko naredite štalo na cesti, da ne omenjam kakšnih tragičnih posledic.
Če bi vam naredil cirkus nekdo z home-made prikolico kako bi odreagirali?
LP
Moja izkušnja s prikolicami je pa takšna.
Leta 1985 sem kupil pasaro na prikolici, ki se je po drči spuščala v morje.
Enostavno, toda prikolica prerjavi od znotraj ven, pa zunaj na znotraj, pa od leve na desno, pa desne na levo, pa od vrha............................
Skratka štala, ker preko zime v mirovanju in gledanju od daleč ne izgleda kriza. Spomladi sem se pa tresel, če bo prikolica zdržala do pomola, cca 800m. Hvala bogu je zdržala. Ne mislit, da je nisem pral s sladko vodo, šprical z WD-jem itd.
Takoj zatem v nabavo novih cevi in varjenja po modelu stare prikolice.
Po nasvetu kaj vem koga že, sem jo pobarval z dvokomponentno barvo in rešil zadevo za dolgo časa. Tako sem mislil. Dvokomponentna barva postane kar plastični ovoj, ki preprečuje pogledom, da bi videli kako veselo rjavi po njo. Se pravi tudi to ni rešitev!
Po posvetovanju z ljudmi, ki se spoznajo na materjale se je pokazalo, da bi moral vzeti cevi oz. materjale, ki so po kvaliteti in obdelavi boljše kvalitete (tudi dražje). Pohištvene, vodovodne cevi in podobno niso primeren materjal za tako uporabo.
Še to:
Sosed je odpeljal svojo barko s parcele proti pomolu in pri prehodu na pomol se mu odlomi cca 30 cm za mehanizmom s katerim je pripeta prikolica za avto. Diagnoza je prerjavenje. Pa ni bilo na zunaj nič resnega videt. Pred 14timi dnevi jo je kupil pri Mariboru in po avtocesti v Istro. Kakšna sreča pri vsem tem, da se je to zgodilo na pomolu in ne v rednem prometu. Poškodovan je bil malo avto zadaj in razbita luč, ker je pač avto vse skupaj ustavil.
Najboljša rešitev je, da se prikolica kupi pri izdelovalcu le teh, da je pocinkana, da ima še malo nosilnosti v rezervi, da nikoli ne vidi slane vode, da se redno podmaže gibljive dele itd.
Ko sem kupil drugo barko je imela vse našteto in vam rečem, da, ko sem po sedmih letih prodal zadevo ni bilo rje za pokazat kaj šele da bi se delala škoda.
Morjeplovci s tem se ni za igrat. Zaradi nekaj privarčevanih cekinov lahko naredite štalo na cesti, da ne omenjam kakšnih tragičnih posledic.
Če bi vam naredil cirkus nekdo z home-made prikolico kako bi odreagirali?
LP
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov