dodatek za gorivo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

dodatek za gorivo

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Maj 25, 2015 18:47

Zraven rabljenega plovila, ki sem ga kupil in na katerem je montiran 2 taktni optimax, sem dobil tudi eno plastenko tega sredstva, za katerega pojma nimam, kaj je, kako se uporablja in ali je sploh smiselno ga uporabljati? Predvidevam, in nekje na nekem forumu sem zasledil, da naj bi se to dodajalo v gorivo pri 2T dfi motorjih. Kako je s tem prosim?

slika:
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 25, 2015 18:59

http://www.quicksilver-products.com/wat ... el-system/

Odvisno od dodatkov v gorivu se gorivo stara (zlasti, če je dodan etanol, gorivo priteza vlago iz zraka in v to se še posebej zlahka znajo naseliti alge, potem pa gošča na dnu, mašenje filtrov in tako naprej).

To je en od izdelkov, ki obljublja, da bo preprečeval take reči. Koliko je pri nas 'bio-goriva', ki bi bil na to posebej občutljiv, pa ne vem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Maj 25, 2015 21:44

Razlaga MT bo kar držala. Je pa res, da je ta embalaža stara že kar nekaj let in je vsebina lahko morda že vprašljiva.

Sam že leta uporabljam ta dodatek (tretji na povezavi MT, trenutna cena cca. 16,5 EUR) in sicer pri vsakem tankanju, po nasvetu mojega serviserja, na vgrajenem motorju Mercruiser 4,3l MPI. Ob vsakem tankanju dodam tudi majhno količino olja za dvotaktne motorje. Motor teče brez problema, dočim je bilo prej, ko tega še nisem uporabljal, na prejšnjem enakem motorju, kar nekaj težav s črpalkami goriva.
Na Hrvaških morskih črpalkah je gorivo še vedno marsikje precej slabo.

Lp
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 26, 2015 00:18

Tudi jaz uporabljam podoben dodatek, bolj na začetku sezone, da stari bencin iz tanka malo izboljšam. Tega starega pa raje ne bi uporabil, če ne veš koliko je star.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 26, 2015 09:55

Po moji kemijski logiki je še bolje naliti dodatek prej, preden nekaj časa ne uporabljaš čolna (recimo jeseni ko konzerviraš motor, ali po dopustu...). Tako do 'staranja' goriva pride težje oziroma v manjši meri, kar je po mojem lažje, kot 'pomladiti' 'postarano' gorivo.

Za alge in goščo zaradi njih sem prepričan, da je lažje preprečiti, za ostale plati staranja pa le domnevam.

Ali je še uporaben stari dodatek: Treba bi bilo najti njegov 'safety sheet', kjer je običajno kaj o tem, iz česa je, in iz tega bi vedeli več, ali/kako se dodatek stara.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » To Maj 26, 2015 12:53

Hvala za odgovore. No saj jaz nimam namena uporabljati tega dodatka, ki sem ga dal na sliko. če je takšen dodatek nujen (glede na to da čez zimo izpraznem rezervoar), bom kupil novo dozo. Ampak iz vaših odgovorov še vedno nisem uspel ugotoviti ali je to nujen dodatek in zakaj to sploh koristi v bencinu?
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Maj 26, 2015 12:59

BLISS napisal/-a:Hvala za odgovore. No saj jaz nimam namena uporabljati tega dodatka, ki sem ga dal na sliko. če je takšen dodatek nujen (glede na to da čez zimo izpraznem rezervoar), bom kupil novo dozo. Ampak iz vaših odgovorov še vedno nisem uspel ugotoviti ali je to nujen dodatek in zakaj to sploh koristi v bencinu?

KORISTI MOGOČE ŠKODI PA TUDI NE .............kot kvazi čistila za PD avtomobilske motorje. :D
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Maj 26, 2015 13:16

Meni je mehanik rekel, da ne priporoča nobenoh dodatkov v goriu, ker le ta veže vodo in svinjarijo nase in se to vleže na dno rezervarja. Ko je rezervar bolj prazen in grdo morje, pa lahko to nesnago potegne v motor.....
On je pristaš dobrega separatorja in ostalih filtrov goriva, ki se redno menjajo
mirno morje
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 26, 2015 16:36

Se strinjam da je separator skoraj nujen. Samo mora pa biti prozorna šalčka, da vidiš kaj je notri in da ima spodaj za izpust vode.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 26, 2015 17:43

O aditivih za gorivo je sicer že bila dobra tema.

@Koristi mogoče škodi pa tudi ne
    Ne strinjam se... Po mojem je veliko različnih dodatkov, ki imajo različne učinke in znajo biti za kake okoliščine potrebni, za druge odveč, za kakšne - ali kakšni dodatki - pa mogoče lahko tudi škodljivi.

Če je kak problem in ga dodatek rešuje, OK, ampak dodatki kar tako brez dobrega razloga... tudi jaz raje ne.

Spomnimo se samo idej, da je več olja v mešanici vedno boljše - pa v resnici ni; preveč lahko tudi škodi.

Za tisti dodatek sem pač napisal, za kaj piše, da naj bi bil namenjen.

@BLISS
    2 taktni motor sam po sebi ne rabi nobenega takega dodatka. Rabi le olje za dvotaktne motorje - starejši v mešanici z gorivom, novejši pa sami dozirajo potrebno količino.

Če se ti ne pojavljajo alge in podobna gošča (mislim da 'naš' bencin ne slovi po tem, morda je drugače za 'bio-goriva' z dodanim etanolom), ne rabiš takega dodatka.

Če tudi izprazniš tank za čas, ko je motor konzerviran za zimo, sploh ne rabiš takega dodatka, ker se ti gorivo nima kdaj 'postarati'.

Lahko pa daš ta dodatek komu, ki že ima težave z goščo, ki mu maši vsis v tanku za gorivo in/ali filter, če mu kaj pomaga - mogoče bo še deloval.

Če je kdo imel težave...
    Če je kak tip motorja imel težave in jih z sedanjimi dodatki nima, mehanik ki jih je predlagal po vsem sodeč ve, kaj dela.

Dober separator vode in filter za gorivo
    To popolnoma nič ne moti tudi, tudi če je gorivo vedno čisto, in presneto pride prav, če vseeno kje naletiš na nečisto gorivo ali se ti v tanku nabere gošča, pa ti tega ne veš, pa ti nemirno morje to dvigne in bi delalo težave motorju ravno, ko je kak vremenski 'kažin'.

Amak če separator vode že imaš, ga je po mojem treba tudi redno pregledovati, da če se voda v njem nabere, to izpustiš, sicer ga nima nobenega smisla imeti.

Če ne menjaš filtra in je zamašen, je slabši pretok, ne dobiš pa 'svinjarije' v motor.

V separatorju pa se voda nabira na dnu in če bi je bil separator poln, ker nihče ne pogleda, bi jo črpalka pač potegnila v motor, pa karkoli že to naredi motorju.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Maj 26, 2015 18:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Maj 26, 2015 18:03

Marjan že ve, poslušte ga. Je vse to sprobal na piciklu. :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 26, 2015 18:27

Zakaj ti nisi odgovoril bolje
    Vem, ti imaš avtoservis, prodajaš in menjaš gume, prodajaš akumulatorje... in kolikor vem, dobro.

Saj sem najprej počakal, pa tvojega odgovora ni in ni hotelo biti. Ni se ti recimo dalo odgovoriti na vprašanje, ali bliss to rabi...

Le smešno ti je, če kdo drug odgovori.

In čeprav mislim da se razumeš na to in bi morebitne napake moral prepoznati, tudi nisi napisal, da je kaj od tega, kar sem jaz napisal, narobe, netočno...

In seveda veš - čeprav se tole nanaša na nafto, ne pa na bencin in dvotaktni motor.

kr en napisal/-a:
Matejc napisal/-a:no zdej ste pa še mene zj..al!!!! No sm mislu da je najbolš nalit do fula ( nisem mislu tko kt admin prav s kantico nalivat k bo na klocnih) pa zdej vidm da so spet nove finte v igri...
prej k je bil bencin sem pustil čimbolj prazen tank in nikoli nisem imel problema, zdaj ko je pa naftaš pr bajti je pa zgleda tole cela znanost...

Matejc, ne se sekirat. Tud, če boš ti delu vse po P.S. ti nau nč pomagal. Zakaj? Ker se jaz pred tem nisem striktno držal navodil in je verjetn že vse polno alg v kestlnu :P :P :P
Pred vsako sezono, na zelo prazen tank nalijte MOTUL-ov aditiv, ki veže vodo in svinjarijo v neškodljivo emulzijo, ki jo nato motor pokuri.

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 26, 2015 19:18

No, če že imaš separator ga je kar fino redno pregledovati, najboljše po vsakem tankanju goriva, da vidiš, če nisi dobil vode notri. Jaz sem enkrat tankal 50 litrski rezervoar in dobil zraven kar nekaj vode. Je bil separator takoj poln. Če ga ne bi takoj izpraznil, bi jo dobil v motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov