izdelava zračnega stekla

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Mariachi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana

izdelava zračnega stekla

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Pe Okt 03, 2008 09:58

Pozdravljeni morjeplovci.

Sem lastnikmotorne barke in imam en (zame) velik problem , ki ga bomo upam, da rešili skupaj.

Moja barka ima velik salon z eno samo veliko napako. stranski oken se ne odbira in posledično zaradi tega ni mogoče prezračevanje. Pri preizkuševanju na vse mogoče načine prezračevanja. a žal neuspešnega, smo prišli do samo enega zaključka kako to rešit. Bočna okna, ki sta steklena in zelo velika bi bilo potrebno na mestu izrezat odprtino in vgradit neki mehanizem (ročni) za odpiranje in zapiranje del okna. Kakšne oblike (okrogle, kvadratne ali pravokotne ali trikotne) ni pomembno, pomembno je samo to da bi se dalo prezračevati.

Ali ima kdo kakšno idejo in pozna kakšnega strokovnjaka, ki bi to lahko strokovno izvedel.

Za vso Vašo pomoč se Vam najlepše zahvaljujem.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Okt 03, 2008 11:21

Najprej dobrodošel na Morjeplovcu!
Jaz pri moji samogradnji, se igram z mislijo, da bi na vsaki strani, poleg fiksnih oken, montiral nekaj podobnega kot so šipe na avtomobilih.
Stranske letve (šine) bi naredil iz trdega lesa, utor(vodilo stekla) bi poglobil z rezkarjem in vanj nalepil tesnila. Za odpiranje bi uporabil mehanizem kateri je v vratih avtomobila. Obliko oken, pa lahko kombiniraš po svojem okusu. Ali ravno steklo, če imaš ravna okna, ali spredaj polkrožno, pač po okusu. Če je okvir lepo narejen, je tudi za oko lahko lepo. Mehanizem, pa lahko uporabiš ročnega ali el. pomik stekel. Na avto odpadih dobiš to za male denarce.
To je zaenkrat samo moje razmišljanje v katerega se še nisem poglobil (še nisem tako daleč). Je pa poceni in uporabna varianta, katero si, če si vsaj malo rokodelca, narediš sam, brez večjega posega v plovilo samo.
LP
ps; tema je za rubriko Popravila, gradnja, obnova plovil. Bo že verjetno Admin naredil tako , da bo prav.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Okt 03, 2008 19:38

sam sem na mojem gliserju improviziral podobne stvari,problem pa nastane pri tesnenju oken .plastika ni tako stabilna kot plocevina in nastanejo vibracije.razen ce stranice ojacas.ali komplet nova okna in v njih okno.
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Ne Okt 05, 2008 09:37

če lahko to okno režeš, potem greš v motomarine in kupiš manjše okno za odpirat, izrežeš luknjo po novem oknu v staro in zmontiraš okno, se pravi okno v oknu.
lp
Mariachi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Po Okt 06, 2008 10:02

Hvala vsem za odgovor!

Ja nekako okno v oknu bi potreboval imet a je zadeva malce komplicirana.

Barka je sicer stara eno leto in so okna lepljena. V notranjosto okrog oken je prostora veliko a vseeno kakšen mehanizem električni ali ročni bi preveč spremenil videz, zato bi najrajši, če je mogoče narediti okno v oknu kot imajo to narejeno na MY AZIMUT v velikem oknu malo okroglo okno katerega ročno odpiraš. Želel bi najti kakšnega mostra, ki se ukvarja s takšnimi stvarmi. Vem da bo težko a upanje ostaja. :D
:D Kar si srce želi, na morju vidi :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Okt 06, 2008 23:12

V najdi.si išči kaljeno steklo in pokliči nekaj steklarjev, skoraj vsi imajo dobavitelje, ki znajo narediti ker rabiš.
poskusi npr. tu:
http://www.kristal.si/slo/kristal.htm
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mariachi » Sr Okt 08, 2008 15:12

Hvala za nasvet motorni.

:wink:
:D Kar si srce želi, na morju vidi :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov