Bojler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zonzi
Kapitan bojne ladje

Bojler

OdgovorNapisal/-a zonzi » Ne Jun 21, 2015 09:34

lep pozdrav vsem skupaj. Na čolnu imam težavo s pumpo za sladko vodo, vklaplja se mi na 30 sekund, čeprav ni nikjer odprta voda. Včeraj mi je v 2-3 urah nekam "zginilo" cca 50 litrov vode. Pregledal sem vso napeljavo in nikjer nisem našel, da bi kaj puščalo. Vse povsod je bilo suho. Potem sem odklopil dotok vode v bojler in pumpa se ni več vklapljala. Se pravi je nekaj narobe z bojlerjem. V bojler pride dotok vode iz rezervarja, potem je izhod vode in še dve napeljave, ki gresta na motor. Predvidevam, da voda uhaja skozi te, ki gresta na motor. Vprašanja so sledeča:

- ali lahko bojler demontiram in pustim cevi, ki gresta v motor proste in se vozim s čolnom?
- kaj bi bilo lahko narebo z bojlerjem, se da to popraviti, ali je bolje kupiti novega?

hvala in lep pozdrav,

Grega
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Ne Jun 21, 2015 12:08

A imaš na dovodu v bojler nepovratni varnostni ventil? Če ga imaš mogoče ne drži več in spušča topla voda nazaj v rezervar. Verjetno imaš pumpo nastavljeno na določen pritisk, da se ustavi, da ne fila bojlerja. Ko pade pritisk se to avtomatično ponavlja dokler pumpa ne doseže željeni pritisk. Pri zaprtem dovodu pa voda ne gre nazaj v rezervar in tudi pumpa se ne vklopi, ker ne pade pritisk.

lp.
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Ne Jun 21, 2015 12:20

Voda ne gre nazaj v rezervoar, ker mi je v 2 urah iz rezervoarja izginilo cca 50 litrov vode.
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Jun 21, 2015 13:43

pomoje je tudi ventil. pri meni je odvod speljan v kalužo.
tiste dve cevi na motor sta zaprt krog (hladilna tekočina) in (vsaj pri meni) nima veze s pitno vodo (vodo v bojlerju).
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Jun 22, 2015 08:36

Odvod je speljan v kalužo, samo tja mi nič ne teče ker je suho. Nazaj v rezervoar pa tudi ne, ker potem mi nebi zmanjkalo vode brez da bi jo uporabljal.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 22, 2015 09:58

Včasih je skrivnostni porabnik, tuš ročka (zunanja), ki ne preživi zime.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Jun 22, 2015 14:08

Če boš boiler demontiral, poveži cevi, ki grejeta vodo preko motorja skupaj, tako da ti antifriz oz. voda motorja še vedno kroži. Nimaš kej zaj.. :wink: :wink:

A pa si siguren, da ti bojler ni počil preko zime?? Pa tale Marchijeva pipa je res skrivnostna... kaj pa priklopi vodovodnih cevi v kopalnici, kuhinji??
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Jun 22, 2015 15:19

bojler ni počil preko zime, ker sem ga od maja naprej redno uporabljal. Pregledal sem celotno napeljavo, kopalnica, kuhinja zunanja pipa, zunanji tuš... in nikjer sledi vode. 2x po 50 litrov vode tudi ni tako malo, da je nebi videl :)

ali je možno, da mi sladka voda iz bojlerja uhaja v antifriz in posledično v morje?

lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 22, 2015 15:42

Antifriz ne uhaja v morje, je zaprt sistem, upam. :?
Kakšna mašina, kateri letnik?
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Jun 22, 2015 16:07

volvo penta 5,7 gxi, letnik 2008.

s tem sem mislil, da pušča bojler in sladka voda odteka v te cevi ki so povezane z motorjem in iz the cevi v morje.

ali ta vada, ki kroži iz mašine, v bojler se posrka iz morja in se potem zlije nazaj v morje?

lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 22, 2015 16:20

Ne ni iz morja.
Notranji hladilni sistem z antifrizom je zaprt sistem, ki je speljan, v tvojem primeru, tudi skozi bojler in tam posredno oddaja toploto, pitni vodi, ki je v bojleru.

Sistem bi moral puščati na dveh koncih, v bojlerju in v izmejevalcu, v mašini, da bi voda iz bojlerja, po tej poti prišla do izpuha in morja. Pa tudi kdo bi se že zastrupil s pitno vodo, če bi antifriz prišel v bojler.

Če pumpa dela vsakih 30 sekund, potem voda nekje lepo uhaja in je res čudež, da ne moreš odkriti kje in kako. Upaj, da ko se bo barka zazibala levo desno naprej nazaj, ne bo izgubljena voda pritekla iz kakšnega višjega stranskega prekata.
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Jun 22, 2015 16:34

preiskal sem celo barko in instalacijo, nikjer sledu o vodi. Ko pa sem odklopil dotok vode v bojler se pumpa ni več prižigala na 30 sekund...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 22, 2015 16:55

Samo, ko si odklopil bojler, si odklopil tudi vse porabnike vode iz bojlerja, ki bi lahko bili vzrok, tako da ni nujno, da je bojler. Se pravi, vzrok je verjetno v toplem vodokrogu ali pa v dovodu do bojlerja. Nimam več idej.
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Jun 22, 2015 17:40

mene še vedno matra, da voda uhaja po cevah, ki gredo v motor. Si prepričan, da je to zaprt hladilni sistem in da ne kroži morska voda?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 22, 2015 19:19

Takole zgleda sistem pri MD2030.
Slika

Tvoj motor je nekaj drugega, ampak logika je podobna. Bo še kdo, ki pozna tvoj motor kaj napisal ali pa pobrskaj po internetu, da vidiš diagram hlajenja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov