Yamaha f40 BED problemi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Alenka89
Naddesetnik

Yamaha f40 BED problemi

OdgovorNapisal/-a Alenka89 » To Jun 23, 2015 10:17

Lep pozdrav,

Lastim si Yamaho f40 BED, 4T, pri kateri sem včeraj opazil nekaj težav. Naj še omenim, da je bil motor popolnoma potopljen in sem ga sam, skoraj brez izkušenj razstavil, vsega očistil, podmazal in sestavil nazaj. Hvalabogu motor dela.
Do včeraj sem imel samo nekaj težav z minimumom, motor se mi je ugašal, vendar sem to uredil. Včeraj pa so se pojavile druge težave. Motor na isti stopnji gasa, kar sam prehaja iz majhnih obratov, na višje, pa spet nazaj, brez da bi jaz naredil karkoli. Motor tudi občutno trese pri nizkih obratih. Ko sem hotel dodati gas, je motor ugasnil. To se je zgodilo večkrat zaporedoma, potem pa je kar naenkrat delal normalno. Pri višji hitrosti nisem opazil nobenih težav, motor dela normalno.
Po forumih sem bral, da bi bilo verjetno potrebno ponastaviti uplinjače, bo to rešilo te probleme, ali mislite, da je lahko narobe kaj drugega?

Drugi problem pa je ta, da sem opazil da motor zadaj (poleg luknje za izmet vode sta še dve luknjici, ki pa nevem točno čemu služita), poleg luknje za vodo iz ostalih dveh meče občasno vodo, občasno pa mešanico bencina in vode? To se mi dogaja prvič in res nevem kaj bi lahko bilo narobe. Ima kdo kakšen dober nasvet, kaj naj naredim? Že vnaprej hvala za odgovore.

Lp
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jun 23, 2015 12:16

Uplinjači.. ja..
če se ti je potopil in če jih nisi razstavil potem naredi najprej to..
Razstavi, očisti s carb cleanerjem.. očisti dize...
Sestavi in nastavi karburatorje.. (sem glih pred kratkim napisal kako)..

en primer:
https://www.youtube.com/watch?v=iPcwFREbUPE

Tiste luknje so kompenzator izpušne cevi.. Če je motor na minimumu in je potopljen v morje nima dovolj moči, da bi plin šel iz noge v morje in bi ti crknil motor.. tako, da gre del plinov tam ven kjer omenjaš ti..
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jun 23, 2015 13:45

Če so bili uplinjači pod vodo, jih je treba temeljito očistiti. Ne samo pri šalčki spodaj, ampak tudi zgoraj, pa pri iglici, nato pa vse še prepihati. Očisti tudi cel bencinski system.
Alenka89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Alenka89 » To Jun 23, 2015 19:11

Karborator sem razstavil, očistil, spihal in nazaj sestavil, vendar vijakov ki uravnavajo( sklepam da )tlak nisem tikal. Mislim, da so uplinjači še vedno nastavljeni tovarniško, saj je položaj vijakov označen z barvo. Bi bilo vseeno dobro to ponovno nastaviti? Imate mogoče kontakt koga iz Obale, ki bi imel potrebne inštrumente za to opraviti?

Najbolj me skrbi da motor meče ven gorivo, je možno, da bi z ponastavitvijo uplinjačev to odpravil ali težava leži drugje?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jun 23, 2015 20:07

podret je treba uplinjače do konca kolker gre. In brez kompresorja in temeljitega prepihanja ne gre! Jaz malo sumim da ni slučajno z elektriko kaka težava da ti en cilinder ne dela na trenutke (ko praviš da trese) Ko pa zvišaš obrate pa je ravno tolk več elektrike da nek slab stik še prebije in vrže iskro. Bo treba preverit če je iskra na obeh cilindrih ekzaktna. Za začetek je najlažje z stroboskopom če ga imaš.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jun 23, 2015 20:57

Alenka89 napisal/-a:Karborator sem razstavil, očistil, spihal in nazaj sestavil, vendar vijakov ki uravnavajo( sklepam da )tlak nisem tikal. Mislim, da so uplinjači še vedno nastavljeni tovarniško, saj je položaj vijakov označen z barvo. Bi bilo vseeno dobro to ponovno nastaviti? Imate mogoče kontakt koga iz Obale, ki bi imel potrebne inštrumente za to opraviti?

Najbolj me skrbi da motor meče ven gorivo, je možno, da bi z ponastavitvijo uplinjačev to odpravil ali težava leži drugje?

Zmeraj ko uplinjače čistiš, jih moraš nato sinhronizirati. Tovarniška nastavitev sigurno ni več dobra. Kar se pa bencina tiče, lahko ven teče, če ti preliva. Preglej še bencinsko črpalko.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Jun 24, 2015 08:17

Lahko izmeriš tudi tuljave iz katerih gredo kabli na svečke:

Slika
Slika
Alenka89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Alenka89 » So Jun 27, 2015 02:04

Zanima me ali so lahko kakšne posledice oz. poškodbe motorja, če ga uporabljam v takšnem stanju kot je sedaj ?
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne Jun 28, 2015 09:43

To je podobno kot če te kdo vpraša če greš plavat ko si bolan.. :)
Lahko narediš več škode kot koristi ampak ok.. če je težava samo tresenje na nizkih obratih in je to povezano s karburatorji potem ni panike...
Bolj pomembno je, da je vse drugo delujoče(nivo olja, pumpa goriva, olje v peti, impeler, termostat...)...

Jaz sem se kar nekaj časa vozil z razštelanim potem pa sem ga nastavil.. zdaj je mir.. no zdaj sem videl, da mi je na trimu šel posnemalec... tako, da z barko in motorji ni nikoli dolgčas...
Alenka89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Alenka89 » Po Jun 29, 2015 09:28

Hvala za vaše odgovore.
Zanima me še ena stvar. Glavna težava, ki se trenutno pojavlja je:
Motor vžge normalno, dela na minimumu, pri pri prestavljanju naprej ali nazaj motor še vedno deluje, ko pa dodam plin zvišam gas motor crkne.
kaj bi bil lahko vzrok za omenjeno težavo ?

Lp
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jun 29, 2015 15:38

Nekaj ga zaduši. Preveri dovod goriva.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov