Sestavljanje Tomos 4.8

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

avion
Poročnik fregate

Sestavljanje Tomos 4.8

OdgovorNapisal/-a avion » Če Jul 23, 2015 12:39

Zdravo,
Sicer ne spada najbolj med gumenjake, vendar po drugi strani nisem vedel, kam uvrstiti.
Poleg gumenjaka sem dobil še en TOmos 4.8, ki naj bi sicer delal b.p., vendar pa naj bi imel težavo s tem, da naj ne bi menjalnik šel v rikverc. Posledično ga je prejšnji lastnik raztavljal. Pri poizkusu popravila je polomil zunanjo ročko za menjavo. Jaz sem potem to včeraj pogledal in imam sledeče vprašanja:

1. na notranji strani je menjalnik prikazan na spodnji strani. Kolikor sem poizkušal zgolj s potegom vrvi, če je v položaju, kot je sedaj, je v leru, saj se propeler ne zavrti. Naprej (kot sem razumel, to na zunanji ročki pomeni nazaj) se te notranje ročke sploh ne da dati. Verjetno je to ta težava, o kateri sem govoril. Če pa jo dam nazaj, pa se ob potegi zaganjača zavrti. Ali prav sklepam, da če recimo pozabim na menjalnik, ter dam ta zvzod na sliki nazaj (v levo), bo potem motor šel skoz naprej, tako kot T4?

2. Motor je v toliko raztavljen, da je dan dol frgazer, zračni filter in pa spodnji pokrov. Včeraj sem na hitro probal dati spodnji pokrov gor, vendar ga ne dobim. ALi je možno, da bom moral dati peto dol, da dobim gor spodnji pokrov? Je že kdo do dajal gor in dol? Sicer sem našel tudi navodila, vendar tem ne najdem tega podatka.

Slika
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Avg 18, 2015 12:50

Ali res nima nihče ideje, kako bi dobil ta spodnji pokrov nazaj gor?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Avg 18, 2015 14:27

A si snel ročico za prenašanje in sprednjo ploščo, kjer je gumb za ugašanje in gre skozi čok. Če to odmontiraš bi moral iti spodnji okrov gor. Kako si ga pa snel ?
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » Če Avg 27, 2015 22:45

Hey, ja sej tega nisem jaz snel. Tak motor sem že dobil, pa je bilo rečeno, da moram samo vse skupaj sestavit.
Danes sem še enkrat pogledal in zadaj je ročica za prenašanje omakdnjena...edino, kar se mi di, da bi lahko še "odmaknil" je aupuh ali kaj je tista enota z rebri?
Kakšna ideja?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 28, 2015 07:28

Pusti izpuh pri miru. Če imaš sneto ročico za prenašanje in sprednji pokrov, kjer gre skozi čok in stop gumb, ga samo nastaviš ob nogi in ga s tremi vijaki privijačiš na trikotno prirobnico.
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » Pe Avg 28, 2015 10:11

Živjo,
Joj pol jest res ne vem, kaj mene matra. Pa nisem lih nek levak, ponavadi stvari kar zrihtam ampak ta spodnji pokrov, kar ne gre gor. Nekako ni prostora. Za lažjo predstavo prilagam še eno sliko, kako izgleda zdele tale motor.

Slika
avion
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » To Sep 01, 2015 13:43

Zdravo,
Včeraj sem si končno vzel malo več časa in ja ste imeli prav. Samo malo se je bilo potrebno potruditi in sem dobil spodnji pokrov gor. Tudi ostale stvari sem sestavil in še kar ne morem verjet, priklopim bencin in motor je v prvo vžgal. Res sem bil tok presenečen. Res škoda, da ne delajo več Tomosov.
Imam pa malo težavo, da sta mi ostala dva dela, za katera ne vem, kaj je njuna funkcija.
Slika

Poleg tega je na frgazerju en vzvodek, ki ne spodnji sliki, za katerega ne vem, kaj je njegova funkcija. Bi moral kaj priklopit nanj.
Slika

Pa še vezava kablov: Iz motorja pride en dvojen kabel in pa tri žice, ki so vezane na blok. Nisem povsem prepričan, kam ti priklopit. Na levi strani je priključek za luč npr. Tam sta dva konektorja. Predvidevam, da je en minus (torej zemlja), ta drug je pa eden izmed unih, ki pride iz motorja. Ali je vseeno kater?

Ugašanje. Prejšnja Tomos 4 je imel en gum zraven zauga, ki si ga pritisnil in je ugasnil.
Tukaj pa ni povsem klasičen gum, pač pa en krogec (na tretji sliki), ki ima sicer luknjo v sredini, pa da se ga odšraufat in zašrufat. Kako se torej ugasne? Na drugi strani ima ta krogec tri konektorje? Kaj priklopim nanj? Verjetno eno maso, kaj pa na ostala dva?
Slika
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Sep 01, 2015 13:47

Prvi del (vijak) je če se ne motim za nastavitev trdote tečaja motorja. Drugi del je pa blokada, pride na fergazer, s tem delom določiš pri koliko gasa imaš blokado preklopa iz lera na naperj in nazaj.

LP
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Sep 01, 2015 15:09

Avion, poslal sem ti servisni priročnik, si ga dobil ? Glede na tvoje pisanje bi rekel, da ne, tam namreč vse to piše, pa tudi shema elektrike je noter za vse tipe elektronike. Meni kaže, da je bilo poslano...
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Sep 01, 2015 17:44

Tisti drugi del ni bistven, meni ga je serviser (tudi Pikijev serviser) snel, saj mi je nagajal pri šaltanju tudi brez gasa.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov