avtopilot
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
avtopilot
Pozdravljeni
mam avtopilot st 60 in mi po nekaj minutah začnejo stopinje skakat tudi +-10,20 stopinj.
glede na to avtopilot zaviaja kot zmešan, lovi stopinje.
a mi lakho kdo pove , kaj je narobe, in kako bi to popravil. hvala
mam avtopilot st 60 in mi po nekaj minutah začnejo stopinje skakat tudi +-10,20 stopinj.
glede na to avtopilot zaviaja kot zmešan, lovi stopinje.
a mi lakho kdo pove , kaj je narobe, in kako bi to popravil. hvala
-
Bouges Nina
- Admiral
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Avtopilot je sestavljen iz displeja, kompjuterja, kompas senzorja in ruder senzorja. Displej imaš verjetno ST6000, ST6001 ali ST6002, kajti ST60 avtopilot ne obstaja. V notranjosti barke pa imaš vgrajen še avtopilot kompjuter, ki je lahko CP100, CP300, S150, S300, S1, S2, S3, SPX... ne glede na to kateri avtopilot kompjuter imaš, vsak ima nanj priklopljen kompas senzor (COMPASS TRANSDUCER).
Okvara je kot je že Marchi ugotovil najverjetneje res na kompasu.
Kaj narediti oziroma kaj pogledati?
1. Preveri kontakte, kjer je kompas senzor priklopljen na avtopilot kompjuter.
2. Priporočam, da odcvikaš 3cm žičk in jih ponovno zvežeš na avopilot kompjuterju, kajti dostikrat se zaradi vibracij katera od žičk pri konektorju pretrga.
3. Možna okvara tuljavic kompasa. Zamenjati je potrebno aktivni kompasni element, ki se nahaja v ohišju, ki izgleda kot polkrogla črne barve s štirimi vijaki. PAZI ti vijaki morajo biti medeninasti, ponavadi so originalni črne barve.
Aktivni element ali cel kompas je možno dobiti pri meni in ga imam vedno na zalogi s seboj na barki. Trenutno sem na Lastovu.
4. Preveri tudi, da ni tik pred kompasom kovinski obešalnik, ki ponavadi na valovih niha in maha pred kompas senzorjem. Se je dostikrat primerilo da je bil to vzrok težav kot si jih opisal.
LP NT
Lastovo
Okvara je kot je že Marchi ugotovil najverjetneje res na kompasu.
Kaj narediti oziroma kaj pogledati?
1. Preveri kontakte, kjer je kompas senzor priklopljen na avtopilot kompjuter.
2. Priporočam, da odcvikaš 3cm žičk in jih ponovno zvežeš na avopilot kompjuterju, kajti dostikrat se zaradi vibracij katera od žičk pri konektorju pretrga.
3. Možna okvara tuljavic kompasa. Zamenjati je potrebno aktivni kompasni element, ki se nahaja v ohišju, ki izgleda kot polkrogla črne barve s štirimi vijaki. PAZI ti vijaki morajo biti medeninasti, ponavadi so originalni črne barve.
Aktivni element ali cel kompas je možno dobiti pri meni in ga imam vedno na zalogi s seboj na barki. Trenutno sem na Lastovu.
4. Preveri tudi, da ni tik pred kompasom kovinski obešalnik, ki ponavadi na valovih niha in maha pred kompas senzorjem. Se je dostikrat primerilo da je bil to vzrok težav kot si jih opisal.
LP NT
Lastovo
@nt, da izkoristim kar to temo, na jadrnici imam ST6002, ne vem pa katero centralo imam. Je bila ze vgrajena ko sem jo kupil, na zunanji strani pa ni nobene oznake. Sedajle pa jo ne bi odpiral..
Vprasanje pa je, ko vozim z jadri v veter, jadrnica precej zavija v obe strani od nastavljenega kurza, tudi po 20 stopinj. Jasno mi je, da ko je sunek zavije v veter, vendar po moje potem popravlja prepocasi, potem pa predolgo zavija in gre prevec od vetra. Response imam nastavljen na 2.
Kaj svetujes? Spremenim response na 3? Moram potem se popraviti nastavitev Autotrim? Na kaksno vrednost?
Hvala za nasvete.
Vprasanje pa je, ko vozim z jadri v veter, jadrnica precej zavija v obe strani od nastavljenega kurza, tudi po 20 stopinj. Jasno mi je, da ko je sunek zavije v veter, vendar po moje potem popravlja prepocasi, potem pa predolgo zavija in gre prevec od vetra. Response imam nastavljen na 2.
Kaj svetujes? Spremenim response na 3? Moram potem se popraviti nastavitev Autotrim? Na kaksno vrednost?
Hvala za nasvete.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Za držanje smeri je najpomembnejša občutljivost krmila oziroma RUDDER GAIN.
NA ST6000 seriji displejev do nastavitve prideš tako, da ISTOČASNO PRITISNEŠ IN DRŽIŠ tipki -1 in +1.
Ruder gain nastavi tako, da ob spremembi smeri za 30° barko obrne rahlo preko in jo nato postavi nazaj v smer. Previsok rudder gain .pa preveč obrne barko na začetku vendar se nato počasi po principu iznihanja vrne v smer- rudder gain previsok!
Ruder gain torej nastavi tako, da barko hitro obrne brez prevelikega prvega zavoja.
V kolikor ima barka tendenco zaradi velike teže ali majhne kobilice, da še vedno zavija tudi, če si dal krmilo že v nasprotno smer se le to nastavi v COUNTER RUDDER v DEALER SETUPu vendar o tem kasneje če to ne bo pomagalo.
Poskusi, nastavi in javi.
LP NT
NA ST6000 seriji displejev do nastavitve prideš tako, da ISTOČASNO PRITISNEŠ IN DRŽIŠ tipki -1 in +1.
Ruder gain nastavi tako, da ob spremembi smeri za 30° barko obrne rahlo preko in jo nato postavi nazaj v smer. Previsok rudder gain .pa preveč obrne barko na začetku vendar se nato počasi po principu iznihanja vrne v smer- rudder gain previsok!
Ruder gain torej nastavi tako, da barko hitro obrne brez prevelikega prvega zavoja.
V kolikor ima barka tendenco zaradi velike teže ali majhne kobilice, da še vedno zavija tudi, če si dal krmilo že v nasprotno smer se le to nastavi v COUNTER RUDDER v DEALER SETUPu vendar o tem kasneje če to ne bo pomagalo.
Poskusi, nastavi in javi.
LP NT
Moraš pa tudi upoštevat, da nastavitev odzivnosti krmila optimalno deluje pri "optimalni" plovbi. Npr. Ko pluješ z motorjem optimalno, kar pomeni da ne pretiravaš z močjo in hitrostjo, ima barka pod avtopilotom lepo, ravno brazdo. Če povečaš hitrost, bo začela vijugati. Nastavi občutljivost na 1 in pelji s 1500 - 2000 obrati v mirnem morju. Pod jadri bi morala delovati ista nastavitev. Če ima AP problem, potem so jadra npr. preveč zategnjena ipd.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
MAR-SOL napisal/-a:danes sem plul 7 ur, pa ni blo nobenga problema, tako da ga bom samo malo pregledal.
PAZI, ko boš plul v isto smer kot takrat, ko ti je nagajal, ZOPET NE BO DELOVAL!!!
Defektni magnetni sektorji smeri se ponavljajo na 90° !!! Ko pluješ v smeri, ki je OK AP celo deluje, vendar samo do momenta, ko te zanese v pokvarjen sektor smeri!!!
@andrejv, Ruder gain je nastavljen prenizko.
LP NT
Nikola T. napisal/-a:Kateri tip barke imaš?
Je kakšna posebnost krmila?
Koliko imaš nastavljen counter rudder?
LP NT
Evo, sem spet tam, kjer vlece net..
Imam Bavario Cruiser 34, letnik 2007. S krmilom je po moji ocen vse ok, rocno nimam nobenih tezav.
Danes sem spet vozil s pilotom in ko sem sel precej v veter, je spet slo sem in tja. In sem hotel popraviti ruder gain na visjo vrednost, pa sem ugotovil, da se je vrednost spet nastavila sama od sebe na 2. Moram to kako posebej shranit?
Counter ruder pa pogledam, ko bom spet na barki. Sedajle sem v taverni...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov