Vodna pumpa

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kariera
Viceadmiral

Vodna pumpa

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 09:42

Na motorju ( Lombardini 1003 ) mi je šla vodna pumpa, oz gred v pumpi je semering porajsal do te mere, da mi kaplja voda ven pri odtočni luknjici. Ker sem se odločil, da zamenjam celo pumpo me zanima če se jo da npr. dobit pri Motomarine ceneje kot v Sloveniji. V Extreme v Lj je 280€.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Avg 14, 2015 10:05

kontaktiraj habibija mislim da ti jo lahko obnovi
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 10:16

pale napisal/-a:kontaktiraj habibija mislim da ti jo lahko obnovi

Hvala! Samo kaj pa vem. Ne vem če se mi splača za 100+-€ prihranka obnavljat. Glede na to, da je motor star 10 let in ima 900 ur, sem rekel da raje zamenjam vse pa bo nekaj cajta mir...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Avg 14, 2015 10:19

Zamenjaš semering za 5 eur in spet bo 900 ur mir :wink:
https://medisken.si
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 10:25

gregor.n napisal/-a:Zamenjaš semering za 5 eur in spet bo 900 ur mir :wink:

Ne, semering niti nov ne dihta več pri osi, ker ima os vtor zaradi drgnjenja in pri tem vtoru gre voda mimo semeringa....Eventuelno bi moral zamenjati samo osovino, ki jo pa posebej ne prodajajo. Za 100€ mi jo lahko verjetno lahko kdo sfabricira, samo potem imam občutek kot da sem dal nove vezalke na čevlje s čist zguncanim podplatom...:)

Aja pa semeringa sta 30€..:) Sem že kupil...:)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Avg 14, 2015 10:30

A da bi pa dal semering druge debeline da bi nalegal na neobnucano os pa ne gre? Za novo os sem jaz kovinostrugarju dal 40 eur. Tako sem obnovil pumpo za 60 eur z komplet novimi ležaji in semeringi, za rezervo pa sem kupil še novo, ki jo imam že 2 leti v rezervi :wink:

Semeringa 30 eur, ja hudiča, a sta zlata :shock: edino če si jih kupil v navtični trgovini, ker v MM intercom nista več kot 5 eur :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Avg 14, 2015 10:47

gregor.n napisal/-a:Semeringa 30 eur, ja hudiča, a sta zlata :shock: edino če si jih kupil v navtični trgovini

Pred časom sem prodajalca v navtični trgovini vprašal, zakaj je nek izdelek (ne spomnim se več točno kateri) tako drag, pa mi je odvrnil: a ne vidiš, da je na embalaži narisana barka :twisted:
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 11:04

gregor.n napisal/-a:A da bi pa dal semering druge debeline da bi nalegal na neobnucano os pa ne gre? Za novo os sem jaz kovinostrugarju dal 40 eur. Tako sem obnovil pumpo za 60 eur z komplet novimi ležaji in semeringi, za rezervo pa sem kupil še novo, ki jo imam že 2 leti v rezervi :wink:

Semeringa 30 eur, ja hudiča, a sta zlata :shock: edino če si jih kupil v navtični trgovini, ker v MM intercom nista več kot 5 eur :wink:

Semeringa sta seveda kupljena v navtični trgovini...:) Sicer pri uvozniku, pa vseeno...Mogoče bom šel po obratni poti, pa kupil in montiral novo pumpo, hkrati pa dal naredit še rezervno os...:)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 14, 2015 12:01

Hudič so aftermarket semeringi. Ce hoces z inox vzmetjo je skoraj praviloma vitonski. Kar je sicer super saj je skoraj neunicljiv, vendar rad pozira osovino.
Resitve so dve. Ali kupiti silikon in viton pa menjati vzmeti ali pa na silikonskem zamenjati vzmet z O ringom. Oboje ze probal in oboje je drzalo. Ceprav z oringom sem vedno premisljeval ali bo popustil...

Ali pa kar pustis vitonskega :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 12:23

mamaMicka napisal/-a:Hudič so aftermarket semeringi. Ce hoces z inox vzmetjo je skoraj praviloma vitonski. Kar je sicer super saj je skoraj neunicljiv, vendar rad pozira osovino.
Resitve so dve. Ali kupiti silikon in viton pa menjati vzmeti ali pa na silikonskem zamenjati vzmet z O ringom. Oboje ze probal in oboje je drzalo. Ceprav z oringom sem vedno premisljeval ali bo popustil...

Ali pa kar pustis vitonskega :)

Baje da je imel že prejšnji lastnik podobne rešitve, je pa os kar dobro pobrana oz. postružena. Utor po obodu ima za nekje debelino nohta, sicer sem čisti analfabet pri mehaniki, ampak dvomim da bo držalo...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 14:12

Ok, pumpa je kupljena. Cena Motomarine je 350€ z davkom, Extreme d.o.o., 281€ z davkom...:)

Na tem mestu bi izjemno pohvalil prodajalko/svetovalko Sabino v Extremu, ki o motorjih ter njih problemih ve verjetno več kot večina morjeplovcev...vsekakor pa več kot jaz. Profesionalna, vzame si čas, če je le možno v škatlah najde še kakšen potrošni material za povrh, vedno najde kontakte strokovnjakov za to in ono, pokaže shematike delov motorja, gre skozi postopke menjave...v glavnem če/ko bom menjal barko mi bo prav žal če ne bo motor Lombardini...:)

Aja, prejšnja pumpa je bila menjana 2012, bolj kot razmišljam, bolj ugotavljam da sem jo po lastni neumnosti sam pokvaril....prvi plov sploh z našo jadrnico lansko leto, sem seveda pozabil odpreti ventil...delal je verjetno 3-4 min, preden je zapiskalo in sem ugasnil motor ter vezal na pomol v marini...pač neizkušenost. Je pa blo verjetno dovolj, da je ''skurilo'' impeler ter tudi semering, ker sta bila oba boga...po 100+ urah pa je osovino v pumpi toliko zbrusilo, da je začelo puščat...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Avg 14, 2015 15:53

Aja pa hvala vsem za nasvete...na žalost ali pa veselje, mi v življenju primanjkuje samo ene stvari, t.j. časa....:) Tako da mi je bilo v tem trenutku, tudi zavoljo nekaj €, lažje it v trgovino, kot se dogovarjat za morebitna popravila in iskat potrebne dele in strokovnjake...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Avg 14, 2015 18:24

Tudi sam imam Lombardini 60 Km.Slabe ima osovinice na pumpi,to tudi pri Extreme priznajo.Osovine so iz inox 316,ki je bolj za vijake.Treba je le imeti pravi material za osovinico,2 ležaja 2 semeringa in stvar funkcionira kot se šika.
mašinfirer
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » So Avg 15, 2015 22:09

habibi Vll napisal/-a:Tudi sam imam Lombardini 60 Km.Slabe ima osovinice na pumpi,to tudi pri Extreme priznajo.Osovine so iz inox 316,ki je bolj za vijake.Treba je le imeti pravi material za osovinico,2 ležaja 2 semeringa in stvar funkcionira kot se šika.

No evo, pa se vsak dan kaj novega naucim...a pa ta utor na osovinici nastane ker je npr. semering slab in drajsa z vzmetjo ali osovini iz boljsega inoxa tudi slab semering ne more do zivega oz. vsaj pozneje?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 16, 2015 08:31

Habibi; Imam naslov mojstrov, ki povarijo inox os in jo nato zbrusijo in spolirajo nazaj na dimenzijo za tesnenje semeringov.
Našel sem tudi naslov v Lj., kjer izdelajo semering po naročilu.

Inox 316 je sila mehak material. Že samo normalno trenje na naleganju semeringa že pusti sledi na osi. Semering veliko prej odpove kot, da bi vzmet drgnila po osovini.
Slika

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov