Strojnik pomoč!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Strojnik pomoč!

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Sep 14, 2015 13:04

Za vez med prirobnico menjalnika in prirobnico osi potrebujem posebne vijake. Inox ne velja, ker lahko poči (tresljaji, obremenitve,...). Torej potrebuem nasvet kakšno jeklo vzeti za idelavo takšnih vijakov oz. kakšne vijake in jih ustrezno prilagoditi? DIN? Trdota? A2? A4? Se mi ne sanja. Hvala za pomoč.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 14, 2015 15:12

:D Inox ne bo počil, če bo ustrezne kvalitete in boš ustrezno vijačil z moment ključem. Lahko vzameš črne vijake 10.9 ali več in ustrezne matice, nato pa vse skupaj izoliraš z neko dobro barvo.
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Sep 15, 2015 08:51

inox je najprimernejši za "cigumigu" spoje........ker je neverjetno žilav ni pa predtrd in ne poči. Črn vijak kvalitete recimo 12.9 bo počil kot keks, rečemo da "preleti" saj je njegova trdnost prevelika za upogibe in morebitne strižne napetosti.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 15, 2015 09:17

ELAN666 napisal/-a:inox je najprimernejši za "cigumigu" spoje........ker je neverjetno žilav ni pa predtrd in ne poči. Črn vijak kvalitete recimo 12.9 bo počil kot keks, rečemo da "preleti" saj je njegova trdnost prevelika za upogibe in morebitne strižne napetosti.

No, no, mar smo v mizarstvu?

12.9 vijak prenese 5,4 krat večje napetosti kot recimo vijak 5.4. Že res, da poči, če usekaš z kladivom po njem, ampak vijačni spoji, še posebno prirobnice ne prenašajo torzijskih sil preko vijakov. Vijaki le stisnejo prirobnici skupaj, potem se pa sile prenašajo zaradi trenja med dvema prirobnicama. Pazit moraš, da vijake pravilno pritegneš z moment ključem in ne bo nobenih neželjenih sil zaradi tresljajev, opletanja in kaj vem česa še, saj bo spoj trdno sestavljen, vijaki pa obremenjeni kot se reče.
Tudi v kolikor bi bili prirobnici obremenjeni na natezno ali kako drugo obremenitev, bi vijačna zveza z 12.9 vijaki prenesla 5,4 krat večje sile od take z vijaki kvalitete 5,4 ne glede na to ali je obremenitev I, II, ali III.

In v kolikor bi bila gornja trditev pravilna bi bakreni moznik prenesel večje sile kot tak iz vzmetnega jekla. Žebelj bi v neki zatični zvezi prenesel večjo torzijo kot vzmetni zatič. Ne se hecat! :D

Morda te moti to, da slabši kovinski materiali navadno prenesejo precej večjo plastično deformacijo od trših, ampak ko v vijačnem spoju pride do plastične deformacije je itak igre konec in porušitev je le še vprašanje časa.
ELAN666
Kontraadmiral

ed

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Sep 15, 2015 11:19

sr sem prepričan, da vse kar si povedal v teoriji in po knjigah drži kot pribito in ja na šlosarskem faxu so nam to ropotali non stop. vendar pa sem jaz iz izkušenj povedal da, ko imam lom vijakov kje v proizvodnji in vidim prestrižen črn vijak z 12.9 oznako ga kot iz topa zamenjam z inox in težav ni več. Mogoče se moram strinjat s tabo, da je velikokrat razlog za lom oz prelom vijaka napačno izbran moment zatezanja (dokler komolc ne preskoči)

sicer pa naj bi imela vsaka vez (sklopka, flančna, vijačna zveza........) predpisano kateri vijakigredo poleg, ti pa imajo standardne tabele koliko zategovat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 15, 2015 11:43

toplo vodo boste odkrili, na koncu bomo pa izvedeli, da je motor 50hp z 20nm navora, prirobnica pa preseka 100mm z luknjami za vijake 6x 10mm...
...in ugotovili bomo, da so lahko skoraj leseni pa bo držalo...
SR 290
Admiral

Re: ed

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Sep 15, 2015 11:52

ELAN666 napisal/-a:sr sem prepričan, da vse kar si povedal v teoriji in po knjigah drži kot pribito in ja na šlosarskem faxu so nam to ropotali non stop.

Tudi v praksi je tako, če razumeš teorijo in se ravnaš po njej. :wink:

Vijačna zveza, ki dopušča striženje vijakov je napačna. Če zamenjava vijaka z šibkejšim in plastičnim reši ta problem, potem je bila napačna montaža, saj montažerji niso vedeli z kakim momentom in kako morajo pritegovati vijake, oziroma tega znanja niso upoštevali. Možno tudi, da je bilo izbrano napačno varovanje proti odvitju.

Tudi pri nas se je že zgodilo, da so vijaki odleteli in je privijačen strojni del odpadel. Ob iskanju napake smo vedno soglasno z delavcem ugotovili, da je vijačil prez moment ključa in preveč zategnil vijake, ki jih prej ni namazal. :D

@Tex;
Bo držalo. :oops:
ELAN666
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ELAN666 » To Sep 15, 2015 12:28

se strinjam.......želel sem le povedati da pri nas ko nam nenehno striže vijake jih nadomestimo z inox in imamo mir.

je pa res da jih privijemo potem z momentom oz moment ključem ..........
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » To Sep 15, 2015 12:59

Hvala za odgovore. Da povzamem:
Prirobnica 100 mm
Vijaki 4 x 10 mm
Motor 13 kW
Slika
Slika

Vijake sem dal narediti iz Inox-a (A2). 22 mm bo privito v Vetus (+ Loctite za vijačne spoje), 10 mm stebla (tukaj bo prirobnica menjalnika) in nato še 15 mm vijaka za podložke in matice. Malo bo samo problem z zategovanjem matic, ker ni dovolj prostora za moment ključ. Bo tako OK? Hvala za odgovore.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 15, 2015 13:22

vedno sem si želel biti strojnik pa tega nisem dojel.
potem sem šel pa na ekonomijo. kako tele....
pardon ker izletavam iz teme...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 15, 2015 13:35

al napisal/-a:potem sem šel pa na ekonomijo.

Hvala enako :wink:

Ampak meni ni žal 8)
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 15, 2015 14:19

sem bil pa skoraj prepričan, da imaš filozofsko.... :shock:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 15, 2015 14:22

Jaz pa zate :wink:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Sep 15, 2015 14:23

Men zgledata kot komunalna inženirja
:lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » To Sep 15, 2015 14:27

LOL. Saj smo vsi računalničarji, ekonomisti, filozofi, družboslovci, predstavniki višje maglovite in nižje uzaludne... na terenu, ki nam je tuje. Dva stojnika si pa "lomita" roke. Hvala še enkrat. :-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov