Tomos 4.8 se da kaj narediti da bo šel malo bolje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

avion
Poročnik fregate

Tomos 4.8 se da kaj narediti da bo šel malo bolje

OdgovorNapisal/-a avion » Po Sep 21, 2015 08:37

Pozdravljeni,
To poletje sem se vozil z navadnim Tomos 4 (še eden prvih belo rdeč) in se mi zdi, da je šel res dobro. Če sem bil sam na gumenjaku je celo glisiral. No ta vikend sem pa se peljal s Tomosom 4.8, ki je kar nekoliko novejši, servisiran, malo rabljen. Res je, da smo bili trije na čolnu in smo se peljali po reki, vendar je bil občutek povsem drugačen. Motor se mi je zdel nekako bolj "zamorjen". To se je še najbolj kazalo v tem, da smo se tudi pri polnem gasu lahko normalno pogovarjali na čolnu, medtem ko je pri starem T4 bil kar glasen. Nasplošno se mi zdi, da se ne zvrti dovolj. Zdej možnost je seveda tudi v tem, da ker smo bili trije na čolnu in se potem ni zvrtel, ampak vseeno me zanima, če obstajajo kakšne možnosti, da se da 4.8-ko kej "sfrizirati", da bo malo bolj zadihala? Morda večja diza, kakšna blokada?
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Sep 21, 2015 10:04

A ni fajn, da lohka debatirate, pa kaksno pivo spijete pa se mate fajn? :D
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Sep 21, 2015 10:12

Baje se ga da, če ga priklopiš na tester in sfriziraš elektroniko, navit na 5KS 8)
https://medisken.si
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Sep 21, 2015 11:01

da ne bo samo zajebancije s tomosi, kot je običaj na tem forumu. sicer se tex še nič ni oglasil..

predlagam ti, da kaj preveč ne šeriš po motorju, ker zna biti samo slabše.
če bi se sam odločal za predelavo, bi izvedel samo rahle popravke...torej zamenjal bat s tistim, ki ima L obročke, mogoče za kake pol mm do 1 mm znižat glavo. S tema dvema posegoma se dobi več kompresije, torej več moči in navora.
sledi mogoče samo še poliranje sesalnega in izpušnega kolektorja ter prelivnih kanalov.
Bata sam ne bi pilil, edino pri kanalilh, bi mogoče za kak mm razširil prelivne kanale. sesalni in izpušni bi v glavnem samo spoliral.
Uplinjač bi pustil pri miru.
Ti posegi bi zagotavljali rahlo lažje dihanje motorja in večji navor in moč.
Glavnino pribitka se pri dvotaktnikih daa pridobiti z izpuhom, kar pa je pri izvenkrmnih zelo težko.

S posegi, ki sem jih opisal, bi se nekaj poznalo, seveda pa ne moreš pričakovati, da boš s tremi osebami glisiral...

karse tiče predelav imaš na netu o predelavah tomosov morje informacij, forumov, video posnetkov itd...

predlagam tudi da niti ne poskušaš s predelavami uplinjača ali celo menjavo le tega in tudi kakimi drastičnimi posegi v piljenje in brušenje, ker boš motor pripravil do tega, da ne bo držal prostega teka, da ga bo zalivalo, da bo težje vžgal itd....kar pa so vse zelo negativne lastnosti, ko si na vodi.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Sep 21, 2015 17:08

Kakšen propeler je gor, sta uplinjač in bencinska pumpa čista, si kaj čistil izpušni kanal, teme bata, glavo in izpušno koleno ? T 4.8 dosega nižje obrate kot T 4, ima pa rahlo večjo moč, okoli 0.5 konja...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Sep 21, 2015 18:22

Enkrat sem privil na maestral 9 še tomosa od kolega zraven, torej dva. Čoln je letel kot zmešan. :D
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a avion » Po Sep 21, 2015 21:13

Gor je trokraki propeler. To, da dosega nižje obrate, je nekako logično glede na videno. Se pravi bom moral do drugega leta počakat, ko se bom enkrat sam peljal in bom tudi z GPS-om zmeril hitrost.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Sep 21, 2015 21:17

Vem, da je trokraki, vprašal sem po vzponu, če je 160, potem duši motor in ne more razviti obratov.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Po Sep 21, 2015 21:18

Priročnik za friziranje tomosovih motorjev, sicer cestnih, ampak mislim da lahko vseno prav pride.
Pa veselo obujanje spominov na mlada leta.
http://www.pyrotherm-sr.co.rs/tuned/boo ... _mario.pdf
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 22, 2015 00:47

Tomos 4.8 najbolje "sfriziraš" tako, da kupiš Tomos 20, bolje ne gre !

Sedaj pa nehajte bedarije pisat, pa ja človek ne bo šel menjata bata in pilit kanalov...
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Sep 22, 2015 09:20

Kaj pa downsizing? Prilimaš gor št. 2 (Hp), in za dvojko bo šel ko hudič :D :D
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » To Sep 22, 2015 10:50

Menjaj eliso z drugim korakom. Bo več obratov in bo lepše opravljal svojo nalogo.

Lp, Luka
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Sep 22, 2015 12:07

Po mojih izkušnjah je z motorjem na meji moči zelo velika razlika ali želiš glisirati po reki ali morju. Se razlika v gostoti vode zelo pozna.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 22, 2015 17:53

Tex napisal/-a:Tomos 4.8 najbolje "sfriziraš" tako, da kupiš Tomos 20, bolje ne gre !

Sedaj pa nehajte bedarije pisat, pa ja človek ne bo šel menjata bata in pilit kanalov...
:roll:

@avion
    Nikola T. je z gumenjakom dobil Parsuna, ki je imel malo premalo moči. Pokazalo se je, da je bil del razlogov za to v tem, da je bil močno zanemarjen, del pa v malo premalo natančni obdelavi, ko so naredili novega.

Nameraval ga je prodati in kupiti močnejši in novejši motor - mislim da Yamaho - potem pa se je spravil na tega in ga - odlično - poštimal. V temi na povezavi zgoraj je opis postopka in izida s fotkami vred.

Ni bilo enostavno in lahko presega to, kar te zanima, lahko boš ugotovil, da se ti ne splača - ampak ko boš to pogledal, boš vedel bolje, o čem se odločaš.

Tole je admin-ov odziv na NT-jev postopek in njegov opis.
admin napisal/-a:Pišuka Nikola, ti si pa čist za vse. Tako kot se jaz "vtikam" v štromarijo, tako se ti na polno v mehaniko! Bravo! :D

NT je napisal, da je po taki 'generalki' tudi on lahko glisiral z njim, ne le njegova hči.
    Slika
    Slika

@Tex
    Tex, ti malo nehaj 'bedarije pisat'. Tvoj tokratni 'nasvet' ni vreden nič.

Vem, da ti gredo Tomos-i na živce. Če bi napisal, da se verjetno obnova ne bo splačala, bi bilo tudi OK. Ampak da napišeš, da je nekaj bedarija, ne da bi napisal zakaj, je v resnici popolnoma nič vredno.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 22, 2015 18:38

MT, enako kot cel tvoj post ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov