vodna črpalka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

gnioco
Poročnik fregate

vodna črpalka

OdgovorNapisal/-a gnioco » Pe Okt 31, 2008 22:48

pri rabljenem motorju ki ga kupujem sem opazil, da ne šprica vode ven, vendar samo kaplja. Kaj bi bilo narobe-je samo zamašeno ali možno da tudi ne dela pumpa?

lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Okt 31, 2008 23:37

Bo treba pogledat impeler , v kakšnem stanju je. Verjetno manjka že kar nekaj" lopatic".
LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » So Nov 01, 2008 10:55

če je kdo vozil ta motor s slabim pretokom hlajenja je vprašanje, če ni motor že poškodovan.
LP
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » So Nov 01, 2008 11:01

Najprej poglej, če je zamašen izhod(najverjetneje ima plastični čep, katerega snameš in pogledaš če je luknjica zamašena in jo očistiš), če luknjica ni zamašaneje je problem verjetno v impelerju. Zamenjava impelerja ni velik storšek, VENDAR PAZI KER VOŽNJA Z SLABIM IMPELERJEM POMENI PREGREVANJE MOTORJA. Se pravi, če se je lastnik vozil s takim motorjem obstaja velika možnost, da se je motor pregreval in od takega motorja pojdi stran, kajti stroški takega popravila so lahko kar veliki(bat, obročki, cilinder...)
gnioco
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gnioco » So Nov 01, 2008 12:47

Prejšnji lastnik je rabil motor na svojem pomožnem čolnu, pravi da se je le parkrat peljal okoli svoje 14m jahte...izgleda odlično,užge v prvo, pa čeprav je stal nekaj let...
In verjetno se je res kaksen pajek zaredil v cevki...no verjetno ni z motorjem hujega..

hvala za nasvete.
lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Nov 03, 2008 08:20

Vsekakor, če imaš kontakt vprašaj lastnika kdaj, če sploh kdaj je menjal impeler. In potem se loti naprej. Če reče, da je menjal lani in mu zaupaš potem v redu, če se ne spomni, ga menjaj ti! Pa še nekaj rezervni motorji so ponavadi v slabšem stanju kot pogonski( ker samo stojijo , pa so vseeno izpostavljeni vlagi in soli). Če pa si prepričan da je pajek, daj motor v sod, ga vži in pojdi ta čas na pivo in ko se vrneš bo že vse urejeno! Al bo generalka al pa pajek zunaj! :lol:
Uporabniški avatar
El Barto
Poročnik korvete
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a El Barto » Sr Nov 05, 2008 22:10

Naj še jaz pristavim svoj piskerček.

Yamaha 60 letnik nekje med 88 in 95, najprej teče zelo simbolično, ko se pa ogreje in odpre termostat (sem ga preiskusil in vse skupaj očistil - tudi vode) pa voda teče z močnim curkom.
Če sem zagnal zadevo brez termostata in pokrovčka, je voda lila v potpkih iz odprtine.
Motor med delovanjem v prostem teku doseže tistih svojih 50°C (kakor je tudi na termostatu napisano) in tam ostane.
Rezultat je bil isti, ali je stvar v sodu ali s slušalkami (isto je bilo tudi če sem močno stiskal slušalke in vodo odprl na polno).

Ali je to kakšna fora Yamahe?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Nov 05, 2008 22:44

El Barto napisal/-a:Naj še jaz pristavim svoj piskerček.

Yamaha 60 letnik nekje med 88 in 95, najprej teče zelo simbolično, ko se pa ogreje in odpre termostat (sem ga preiskusil in vse skupaj očistil - tudi vode) pa voda teče z močnim curkom.
Če sem zagnal zadevo brez termostata in pokrovčka, je voda lila v potpkih iz odprtine.
Motor med delovanjem v prostem teku doseže tistih svojih 50°C (kakor je tudi na termostatu napisano) in tam ostane.
Rezultat je bil isti, ali je stvar v sodu ali s slušalkami (isto je bilo tudi če sem močno stiskal slušalke in vodo odprl na polno).

Ali je to kakšna fora Yamahe?

Rad bi te samo opozoril, da ni dobro, da z slušalkami testiraš motor in da je voda odprta na polno. Odpri pipo glih toliko , da voda pri slušalkah rahlo curlja mimo. Lahko pride do vdora vode po izpušnem sistemu v cilindre, če se že ni to zgodilo.
LP
Uporabniški avatar
El Barto
Poročnik korvete
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a El Barto » Sr Nov 05, 2008 22:47

Hvala za opozorilo, a to je bil samo prvi test, sledil je pa tisti v sodu brez slušalk.
gumenjak
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gumenjak » Pe Nov 07, 2008 18:36

Na koliko časa je pa priporočljivo menjati vodno črpalko?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Nov 07, 2008 20:31

Odvisno od ur vožnje, proizvajalec v navodila napiše vsako leto da se malo zavaruje, vendar ponavadi je dovolj vsaki dve leti, za rekreacijske čolne seveda.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Nov 11, 2008 16:07

V bistvu je tako kot je napisal Gregor, še vedno pa je dobro biti pozoren na izstopni curek na motorju, ki ti kaže v kakšnem stanju je rotorček črpalke. Sploh če je kopija in ne original.
gumenjak
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gumenjak » To Nov 11, 2008 16:49

Kaj pa če uporabljaš čoln za en teden ali dva letno? Govori se o tohatsu 5KM. Je tu tudi potrebno menjati črpalko vsako leto?
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » To Nov 11, 2008 18:41

če motor uporabljaš le dva do tri tedne na leto, ti impeler služi tri leta brez skrbi tudi več a je bolja da ga zaradi "mirnega spanca" zamenjaš. Tudi ni velik strošek pa še sam se boš prepričal, da je impeler po treh letih uporabe videti kot nov.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Nov 12, 2008 14:49

ta strošek ne predstavlja več kot 20 do 30 EUR in je mali glede na možne posledice.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov