Izris vodne linije

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

atilone
Admiral

Izris vodne linije

OdgovorNapisal/-a atilone » To Nov 11, 2008 20:34

Gregor.n, me je povprašal po izrisu vodne linije in kako sem jo določil.
Torej, En podatek sem imel, in to,na premcu. Od čisto sprednjega dela kobilice torej konec kobilice, vertikalno proti premcu je bila dana mera 21 cm. Torej osnova je bila. Že nekaj časa nazaj, za podobne primere, sem si kupil laser z vgrajenima vodnima tehnicama, z stojalom v BUX ni stalo dosti. Tale priprava je predvsem dobra zato , ker ima nastavek spredaj na izhodu svetlobe nastavek za črto. Torej ti nakaže tudi črto , ne samo piko.
Za glavno stojalo sem vzel spodnji del marele za sonce.Laser sem montiral na 1 m dolgo navojno palici, na katero sem prej dal matico in veliko podloško. S tem sem lahko določil točno višino, ker teren kjer delam barko ni raven. Prvi snop sem naravnal na izhodiščno točko na premcu, katero sem z določenih 21 cm spremenil na 24cm. Torej VL sem dvignil za 3 cm.
Snop svetlobe ( seveda sem moral počakat na temo ), je od sprednje točke dosegel polovici barke, ker tam kjer se je začela ožit je bila senca. Mojo "aparaturo" sem preselil na krmo, zopet določil višino, naravnal obe vodni tehnici (naprej-nazaj, levo-desno)in poiskal konec prejšne z svinčnikom ob svetlobi določene črte. In tako nadaljeval vse okrog barke. Na premcu, torej izhodišču je prišel žarek na milimeter na izhodiščnega. Poizkušal sem ne več enostavnejših načinov , ampak bolj ravne linije od žarka laserja ni. In precej potrplenja, še posebej če to delaš v soboto proti večeru in ti zmanjka baterij :twisted: .Hitro v avto in na pot do MB in nazaj do Lenarta sem jih dobil na petrolu v Lenartu. Sem šel melo pač na srehod v MB.
Uspelo pa je proti pričakovanju, dobro. Je pa uporabna metoda za kasneje, pri recimo , sanaciji in obnovi zunanjega dela
LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Nov 14, 2008 09:19

Drugi sistem je, da izmerimo visino znane tocke na podlozenem plovilu na suhem (npr. spoja med palubo in tupom) in ugotovimo razliko med levo in desno stranjo. Nato to razliko upostevamo pri zarisu vodne linije. Pozor, nekatere barke bodo vsled nepravilne razporeditve dodatne opreme in tovora imele razlicno visino vodne linije na levem in desnem boku. V kanalu za portorosko marino je treba tudi upostevati, da lahko alge vsled plinovanja zrasejo visje od vodne linije na eni strani plovila,, ker tok, ki polni kanal ustvarja valcek na bok ladje. To je zanimiv pojav, ker voda dosti hitreje doteka v kanal, kakor pa odteka iz njega.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Nov 14, 2008 11:55

Vsekakor dobra ideja. Kot vedno.
Za uporabo le te , sta bila v mojem primeru dva problema.
Prvič; barka še je bila obrnjena, torej z kobilico gor.
Drugič; teren okrog barke ni raven. Gradbišče sem postavil kar na parceli, na travnati površini, katera na štirih metrih , visi za cca. 12 do 15 cm.
V Marini pa sem opazil ta pojav. Pri polnjenju marine. Izgledalo je kakor , da opazujem pretok Drave. Plima se resnično zelo opazi. Do oseke pa žal nisem imel časa počakat.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov