Zaščita pri brušenju antifoulinga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tom
Kapitan korvete

Zaščita pri brušenju antifoulinga

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Nov 14, 2008 08:13

Pozdravljeni!

Zanima me glede osebne zaščite pri brušenju starega antifoulinga in primerja?

Nekaj sem že zasledil pri iskanju po forumu. Prosil pa bi še vaša kratka mejna – izkušnje, da bo vse na enem mestu.

Brusiti nameravam kar na prikolici (4,5 m dolg čoln), saj imam možnost. Kolesa (ležaje) prikolice bo zaščitil. Kaj pa ostalo (masla, očala….???).

Hvala

LP
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Nov 14, 2008 08:26

In na kaj naj bom čim bolj pozoren pri brušenju.
To je zame prvič.

hvala.

lp
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Nov 14, 2008 08:59

Kakor verjetno ves, je ta barva zdravju skodljiva, ker vsebuje strupene sestavine, ki preprecujejo rast skoljk in alg na pobarvanem delu trupa.
OBVEZNO :
- Zasciti oci z dobrimi tesnimi ocali, (ne soncnimi)
- Uporabi dobro prilehajoco se masko( ce je gumijasta z filtri, ce ne lahko tudi papirno, vendar ta ni optimalna)
- Uporabi delovno obleko, ki bo po brusenju zelo umazana. Osebno sem preko nje vedno oblekel se papirnega pajaca z kapuco.
- Dobra praksa je tudi uporaba gumjastih rokavic

Ko sem se delal v Marini Portoroz smo imeli primer optimisticnega lastnika, ki je brusil jadrnico povsem brez zascitne opreme. Po nekaj urah dela je omedlel in je imel nato kar nekaj tezav z zdravjem.

Ce si kadilec in po brusenju prizges cigaret v ustih zacutis zelo sladek okus. To pomeni, da si vdihoval prah antifoulinga, ki tako reagira z nikotinom.

Sicer pa samo brusenje ob pravilni zasciti ni nevarno.
Ni potrebno plovilo popolnoma obrusiti do zivega gel-coata, temvec samo odstraniti povrsinski sloj.

Ce rabis se kaksno informacijo me poklici na 031-381-774
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Pe Nov 14, 2008 11:00

Hvala nemo.

Zdravje je na prvem mestu.
100% bom upošteval tvoje nasvete.

Čez vikend zbrusim. Po končanem delu se kaj javim, kako je šlo zame prvo brušenje.

LP
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » So Nov 15, 2008 21:07

Tom, jaz sem brusil kar v starem ibercugu in se mi ni zgodilo nič hudega, neodgovorno sicer, sem pa imel korito obrnjeno tako da ni letel prah po meni, se mi je pa zažrl dobro v beton garaže in sem ga kar težko spravil ven. Če boš pa ležal pod čolnom in brusil kot praviš na prikolici pa obvezno masko in očala pa kak star klobuk tudi ne bo škodil, Sicer pa veš kako pravijo ; za vsak slučaj ima še župnik kuharco :D
Pa ne obrusi preveč , samo gladko naj bo in brez alg pa trikrat z valjčkom poštrihaj.
cougar
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Po Nov 17, 2008 07:09

Pozdravljeni.

Nemo in cougar hvala za koristne nasvete o zaščiti.
Upošteval sem jih. Brez zaščitnih sredstev ne priporočam brusit.
Uporabil sem zaščitno obleko (papirnati kombinezon) 4 EUR, zaščitne maska z ventilom 2 EUR in silikonska očala-maska (tudi za brušenje), da se lepo oprime obraza.
Kljub vsej zaščiti sem imel nekaj malega prahu okoli oči.

Slaba stran te maske je le to, da ko sem se malo nadelal »spotil« se je rosila. Moral sem stalno brisati z notranje strani kondenz, z zunanje pa prah.

Tudi jaz priporočam vsem, ki bodo brusili in nanašali antifouling ta zaščitna sredstva – strošek je zanemarljiv.

Tako, čolnič je obrušen (no, še malenkostni ročni popravki) in pripravljen na barvanje – spomladi, preden gre v vodo. Najprej Hempel light primer nato pa Hempel hard racing.

LP
Poročnik fregate
Kraj: Piran

OdgovorNapisal/-a » Po Nov 17, 2008 09:20

Meni je poleg zaščitnih sredstev pri brušenju dobrodošla še burjica, da ne delam to v oblaku prahu.
Pozdrav,
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » To Nov 18, 2008 14:20

Pozdravljeni dragi morjeplovci.

Letos sem kupil rabljeno plovilo, na njem je sicer že neka zaščita, ki pa je stara nekje 2-3 leti. Glede na to da nameravam imeti plovilo naslednje leto kar v vodi, seveda če dobim privez, če bo sreca :), me zanima kaj priporočate? Bi bilo najbolje da spomladi predno gre v vodo naredimo novo zaščito in katero priporočate, no pa še to bi prosil če mi poveste kje so cene kolikor toliko normalne ker v kamm-u se mi zdi da so kar drage te zadeve.?

Za vse informacije se vam že vnaprej lepo zahvaljujem

lp,Andraž
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Nov 18, 2008 17:22

Pravilo pri antifoulingu je, da barva izgubi zascito, ce je barka vec kot 8 mesecev na suhem. Izplaca se di pred splovitvijo spomladi na hitro prebrusiti in na novo zascititi dno. Tako bos imel mir. Pozanimaj se, kaksen premaz si imel, rahlo pobrusi in namazi dve roki. Tako bos imel mir celo sezono. Kar se cene tice, pa je odvisno od materijala.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Nov 18, 2008 17:39

Sam sem se že prepričal,da če najdeš kakšno robo ki jo imajo v kamu kje drugje je velika verjetnost da je tam ceneje.Primer ko sem kupoval zapence za cerado sem bil v bauhausu in videl da so tam po 9e dva komada skup.Zdelo se mi je drago zato sem šel v kamm kjer pa odšteješ za komad malo manj kot 8e. :twisted:
Ure dnevi leta tečejo....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov