Priklop hladilnika kasneje tudi el.sidrni winch

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bostjanbe
Poročnik fregate

Priklop hladilnika kasneje tudi el.sidrni winch

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Pe Jan 01, 2016 18:57

Zdravo!

Ker sem opazil da na forumu sodeluje kar nekaj strokovnjakov me zanima sledeče:

- na barki sta dva akumulatorja in eden služi samo kot zagonski notranjega motorja (jadrnica)
- drugi pa za električni wc ter vso razsvetljavo ki je vsa vključno z navigacijskimi lučmi v led tehnologiji, tv, radio...

Slika

Slika

Ali je kakšen od teh akumulatorjev sposoben imeti nase vezan tudi hladilnik in kasneje celo eletrični winch?

Kako je s solarnimi celicami ki jih sedaj ni...do danes se jih ni pogrešalo, kaj pa ko bi enkrat bili priklopljeni večji porabniki?

Če se na te akumulatorje ki so že vgrajeni ne da priklopiti nič več je potrebno razmisliti o prodaji le teh in nabavi močnejših?

Hvala za vaše odgovore že v naprej!

LPB
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Pe Jan 01, 2016 19:10

Kar se vinča zadeva, ni problema. Običajno ga uporabiš itak, ko motor deluje.
Hladilnik bo tudi brez problema "gnal", le zelo dolgo ne, ko motor ne bo deloval.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Pe Jan 01, 2016 19:18

Kaj to pomeni v urah cca za hladilnik. Da mi po 2h urah hladilnik izklopi je vseeno premalo. Sej hladilniki imajo tisto varovalko da se izklopi preden izprazni akumulator da tiste meje ko je že škodljivo za njega?

Da kar tukaj vprašam da ne odpiram nove teme:

Nikjer ni zapisanega podatka o teži jadrnice...kako in kje bi jo lahko stehtal...da bi lahko sploh vedel kaksen sidro,koliko verige, katere debeline in moč el.winch bi bil primeren glede na težo?

Lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 01, 2016 19:45

Oba akumulatorja sta startna, kar je že v osnovi napačno.
Predvidevam, da gre za manjše plovilo vendar če želiš prave odgovore potem moraš navesti vse podatke, ki vplivajo na izbiro akumulatorjev. Katero plovilo je to, ali si omejen s prostorom za akumulatorje, koliko ga imaš na razpolago, način uporabe plovila (pravzaprav je to najvažneje)... Osnove o akumulatorjih in njihovo vezavo imaš opisano na tej strani...

Na manjših plovilih lahko električno sidrno vitlo napajaš kar s startnega akumulatorja, le ne pozabi vgraditi termičnega odklopnika - varovalke pri akumulatorju.

Sidro in veriga se izbira glede na težo, velikost in tip plovila. Ker nisi navedel osnovnih podatkov ti zopet nihče ne more svetovati (pametno). Težo se lahko tudi oceni, če bi povedal za katero plovilo gre.
LP NT
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Pe Jan 01, 2016 20:23

Gre se za takšno jadrnico:

Slika

Nikola T. in kaj se mi potem svetuje popolna rošada in zamenjava akumulatorjev ali kaj bi bilo najbolj optimalno?

Prostor načeloma ni omejen kar so akumulatorji na levi strani pod krmo kjer je bila včasih postelja sedaj pa je to shramba za več stvari in tudi prostor kjer sta oba akumulatorja shranjena. Plovilo se uporablja za vikend jadranja in pa glavni dopust ki je mešanica sidranja, boje in tudi malenkostno marine...

El. sidrni winch me mika zato ker je z njim dvigovanje in upravljanje veliko lažje kot sedaj na roke vleči vrv ter na koncu nekaj metrov ketne ter sidro, hladilnika trenutno ni smo si pomagali z zmrznjenimi pingvini, kupljenim ledom na pumpah itd vendar bi hladilnik bil pravi luksuz :) VEČ DNI NEBI BILO POTREBNO NA OBALO!

LPB
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » Pe Jan 01, 2016 21:47

Na 7,7 m dolgem plovilu rabiš električni vinč? No tudi sam sem tako mislil, že celo prinesel vinč, da bi ga namontiral, pa mi je prejšnji lastnik barke dejal, da tega nikar naj ne naredim. No svetoval mi je samo sidrno roko.

Kaj sem naredil? Namontiral sem najdaljšo sidrno roko, kot sem jo dobil v štacuni. Dvigovanje sidra je postalo otroško lahko, kljub 10 metru 8mm verige in če bi se še enkrat odločeval glede tega, bi naredil enako.

Glede hladilnika pa ti naj drugi svetujejo, jaz zdržim več dni brez njega na morju, brez odhoda na obalo 8)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 01, 2016 22:31

Osebno bi ne glede na velikost plovila montiral električno sidrno vitlo. Ko pride do situacije, ko ga zares potrebuješ so poplačani vsi stroški in trud. Vzemi sidrno vitlo, ki sprejme vrv in verigo. Napajaš ga lahko is startnega akumulatorja kot sem opisal.

Startni akumulator 75-90Ah in pri tem bi gledal predvsem na težo. Nobene potrebe ni, da na tako majhnem plovilu vgradiš 100Ah startni akumulator kot ga imaš sedaj.

Servisni akumulator: Izberi glede na dimenzijo katerega še lahko vgradiš. Če imaš po višini dovolj prostora vgradi tubular 120T ali 145T. Pazi na ravnotežje plovila.

Ker je izdelava dobrega vgrajenega hladilnika zelo zahtevna in tudi draga, bi verjetno izbral raje prenosni kompresorski hladilniki Vaeco CFX. Tu ne šparaj in kupi raje enega iz te serije, ker boš z njim res zadovoljen saj je njegova poraba glede na volumen najnižja.
LP NT
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Pe Jan 01, 2016 22:54

Mogoče samo podvprašanje: če že imam štartni akumulator tak kot je ga bom obdržal...škoda da ga prodajam in kupujem drugega..pa še el.sidrni winch se bo nanj priklopilo pa bo..
Imam prav ane?!
Prostora mislim da bo dovolj za tubilar 145T tako da to ne bo problem.
Kaj bi potem rabil še kakšno solarno celico da ne uničim prehitro akmumulatorja?

Do teže jadrnice pa ne bomo prišli ane, ker zdej je sidro 10m ketne potem pa vrv...no če že 6 let vse lepo služi potem je vrjetno ok?!
LpB
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » Pe Jan 01, 2016 23:17

Ker je tole moj znanec me zanima Nikola T. če je kakšen akmulator tudi iz tukaj ok za servisnega: http://www.akumulator.si/katalog/177/ci ... ng#!page=2

LpB
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 02, 2016 11:15

Barka ima okol 3 tone,100 kil tu ni pomembno.Vprašaj pa dvigalista ko jo boš dajal ven kolk tehta.Daš pa lahko tud ročni vinč.Stane 10krat manj ,ne rabiš el in tudi je funkcionalen.Mi smo ga imeli ma 8 in kasneje neki časa na 11 m barki.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jan 02, 2016 12:52

Nikola T. napisal/-a:

Ker je izdelava dobrega vgrajenega hladilnika zelo zahtevna in tudi draga, bi verjetno izbral raje prenosni kompresorski hladilniki Vaeco CFX. Tu ne šparaj in kupi raje enega iz te serije, ker boš z njim res zadovoljen saj je njegova poraba glede na volumen najnižja.
LP NT

Sem bom ušunjal z vprašanjem...

Ti waecoti. Kako so občutljivi na vodo. Recimo dež ali pa da je na palubi in butne val? Ali pa celo, da ga imač zadaj na platformi?
Gre to?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 02, 2016 14:39

vse bo rjasto,po moje je predrag da ga morje pere
silba
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a silba » To Jan 05, 2016 21:40

Kaj pa ce bi zacel barko najprej uporabljat,potem pa pocasi vidis kaj se rabis :D ,akumulatorji so pa ok,ker na gelski akumulator ne mores zagnati motorja,ce ti startni odpove :shock:
Bostjanbe
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Bostjanbe » To Jan 05, 2016 22:01

To so vse priprave če mi boljša polovica kej pojamra da bom imel rešitev že na dlani, da ne začnem šele ob nastanku problema tukaj spraševat ;)
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » To Jan 05, 2016 23:49

Nikola T. napisal/-a:Servisni akumulator: Izberi glede na dimenzijo katerega še lahko vgradiš. Če imaš po višini dovolj prostora vgradi tubular 120T ali 145T. Pazi na ravnotežje plovila.

LP NT

Če pogledamo tega po specifikaciji dobimo 5 st. C, 40 l za kar potroši cca 20 Ah dnevno. Se pravi ob zgornjem 140 Ah aku-ju bi to moralo držati >3 dni, brez dopolnjevanja, pa še 50% ni spraznjeno. Pa izgleda čisti "plug and play" s priključkoma za 220 in 12 V.

Je v praksi to res tako dober hladilnik, že kdo uporablja? Ker drag je pa ko da bi bil zlat - 760 EUR na SVB.

Na SVB ponujajo poleg linije CFX tudi starejšo linijo CF, ki je pri zgornjem 40 l cca 200 EUR cenejši. Razlike, ki sem jih našel (vse se nanaša na CFX vs CF)
- bolj robustni
- cca 10% manjša poraba
- naj bi imel boljši izkoristek prostora

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta