Popravilo aluminij

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

gapergaper
Višji vodnik

Popravilo aluminij

OdgovorNapisal/-a gapergaper » Pe Jan 15, 2016 11:24

Pozdravljeni,
imam počen blok motorja, pa me zanima ali je že kdo lepil s tekočo kovino kaj takega - in če, s katerim produktom.
Gre se za blok cross motorja, tako da ni čist povezano z morjeplovstvom, lahko pa se uporabi tudi za to. Če bo OK, bom potem zalepil nekaj tudi na Tomos 4...

Lep pozdrav
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jan 15, 2016 12:17

Pokliči Jermana iz Depale vasi. Je strokovnjak za aluminij, pa ga vprašaj.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Jan 15, 2016 12:28

:D :D :D
Če je blok počil v poštev pride samo varneje in odprava vzroka za kaj je do tega prišlo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jan 15, 2016 13:34

NOVI FOSIL napisal/-a::D :D :D

Kaj je pa smešno?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 15, 2016 13:35

H2O napisal/-a:

Kaj je pa smešno?

Včasih je dovolj, da je človek sam sebi zabaven!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Pe Jan 15, 2016 13:48

Temu takoj k se logera avtomatsko 3 smeške izriše...
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Jan 15, 2016 14:18

H2O napisal/-a:

Kaj je pa smešno?

To je zaradi lepšga. A so problematične tudi pike in vejice, da bom vedel za drugič :?:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jan 15, 2016 14:34

Da boš vedel za drugič: smeško pomeni, da je nekaj smešno... trije smeški pa, da je zelo smešno.

Če nekomu poči blok, ti pa prilimaš tri smeške izgleda, kot da se mu posmehuješ.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jan 15, 2016 16:10

ja ampak ,da bi nekdo blok zalepil,bi pa enga smeškota tud jaz prpopal,pa ne na njegovo okvaro,ampak na njegovo idejo.Tle je tolk temperaturnih sprememb in posledično napetosti v mat.da je še varjenje vprašljivo.Kak nepomemben nosilec se zalepi,ostalo pa žal ne.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jan 15, 2016 17:56

Če je tekmovalni krosar, ima blok iz litine z mnogo magnezija in preden to kvalitetno zavariš, boš rodil četverčke!

Če se lotiš varjenja nikakor ne zašalabajzaj, ker naknadno popravilo z ustreznim materialom ne bo več mogoče, le penilo se bo!

Zlepit ti verjetno res ne bo uspelo.
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Pe Jan 15, 2016 20:40

Saj ni res pa je.To sem tudi jaz nekoč kot mulc sanjal da bi to zalepil in povem ti sledeče.Imel sem Yamaho Yz 125 cros pri kateri mi je odtrgalo ojnico na pol in zabilo skozi blok motorja navpično navzdol(2 taktni motor).Naredilo je razpoko in luknjo.Delov takrat ni bilo-oziroma so bili zelo dragi.Tako sem motor razstavil.Kupil nove ojnične ležaje,novo ojnico,sornika,ležaje glavne gredi,semeringe in batne obročke.Lokalni drejar mi je ojnico na glavni gredi preprešal in glavno gred scentriral.Motor sem sestavil skupaj z počenim blokom in luknjo in naredil sledeče:

Agregat sem obrnil na glavo in naredil iz ohišja starega menjalnika avtomobila podobne oblike "fliko",katero sem položil na blok.Pri kemisu v jaršah sem kupil lepilo za aluminjaste zadeve.Spomnim se,da je bilo lepilo z lončkom A komponente in lončkom B komponente(črna in bela vsebina-ne vem imena).To "fliko" sem potem zamazal s tem.Drugi dan pa malo obrusil in zarezal še dve razpoki ,ki sta nastali pri lomu in vse skupaj še enkrat zamazal.Je bila pa luknja točno na sredi-tam kjer je tesnilo leve in desne polovice bloka-tako da sem dobesedno zalepil blok skupaj na spoju.

Rezultat? Bil sem precej skeptičen,ampak motor je normalno deloval in nikjer ni nič puščalo.Po dveh letih uporabe sem ga prodal v voznem stanju.Kako pa je naslednji delal generalno pa nisem nikoli izvedel-verjetno je moral zažagati blok. :shock:
McKenzy
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a McKenzy » Pe Jan 15, 2016 20:44

polanc napisal/-a:ja ampak ,da bi nekdo blok zalepil,bi pa enga smeškota tud jaz prpopal,pa ne na njegovo okvaro,ampak na njegovo idejo.Tle je tolk temperaturnih sprememb in posledično napetosti v mat.da je še varjenje vprašljivo.Kak nepomemben nosilec se zalepi,ostalo pa žal ne.

Šele zdaj vidim,da bom dobil smeškota.
Maty2510
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Maty2510 » To Feb 02, 2016 22:01

Bom še pa jaz povedel izkušnjo z varjenjem bloka motorja.

Razpoka je bila sicer na traktorju IMT, ker smo "pozabli" nalit antifriz.
Razpoka cca15cm

IN se je začela štorija.
Je varil en mojster---počilo
Jevaril drugi mojster....ponovno počilo. ne ne mestu varjenja temveč zraven
Moram povedet, da so varili mojstri, ki so imeli kilometre varjenja za sabo.
Uglavnem, kakorkoli smo varili, ni držalo.

Rešitev:

Vse stare vare zbrusit do gladke površine.
Nato sem vzel točkalo in naredil pikico pri pikici.
V bivšem merkurju v MB sem kupil neko tekočo kovino (mala flaška, ne spomnim se imena)
Zalepil in zadeva že sedaj cca 7 let tesni

Antifriz pa vseeno kontroliram.

No toliko o smejanju na idejo glede lepljenja blokov.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta