Popravilo cilindra motorja Farymann

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bouton
Admiral

Popravilo cilindra motorja Farymann

OdgovorNapisal/-a bouton » So Jan 16, 2016 09:43

Kupil sem čoln s starejšim enocilindričnim diesel motorjem Farymann (letnik 1978 - model K34 - serijska številka 32K34M07671). Motor ima direktno vodno hlajenje (morska voda). Motor je bil nekaj let v neuporabi. Pri servisu motorja pa smo ugotovili, da je problem s cilindrom. Pri cilindru motorja je del, skozi katerega gre navojna palica (na sliki je to označeno z rdečo barvo) morje delno razžrlo. Material cilindra je gus.
Pravzaprav imam dva enaka motorja, ki imata oba zanič cilindra.
Ker za omenjen motor cilindra ni več moč dobiti, me zanima ali ima kdo kakšno idejo, kdo in kako bi mi lahko omenjen cilinder popravil/obnovil?

Sicer je problem razžrtega dela v tem, da skozi luknje, kjer gredo navojne palice na katere se pričvrsti glava motorja uhaja morje. Razmišljam ali bi se dalo na mesta za navojne palice navarit cevke. Ne vem pa ali se da rjavi gus od slane vode sploh dovolj očistiti, da lahko nanj variš? Skrbi me tudi, da bi varjenje zvilo cilinder. Morda bi bila še najboljša varianta izdelava novega cilindra, samo ne vem kdo bi to delal in koliko bi to stalo?
Na Njuškalu sem sicer našel en tak motor, a se bojim, da ima lahko cilinder tudi v podobnem stanju, za eksperimet se mi zdi pa vseeno malo drag.

Skratka, vesel bom vsakega mnenja in ideje morjeplovcev!

Še slike:

Cilinder iz prvega motorja:

Slika

Cilinder iz drugega motorja:

Slika

Načrt cilindra iz servisnega priročnika:

Slika

Načrt cilindra iz kosovnice:

Slika
Nazadnje spremenil bouton, dne Ne Jan 17, 2016 09:53, skupaj popravljeno 1 krat.
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Jan 16, 2016 14:01

Jaz bi postružil celo srajčko od spodnjega o rinka do zgornjega stran vse , na ta del ki je potem zdrav bi porinil identično novo narejeno srajčko...nebi prešal skupaj ampak bi porinil cilinder v dušik , srajčko bi pa pogrel. Zveza ni več razstavljiva.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jan 16, 2016 14:09

Čuje se konkretno zamišljeno kot je opisano. Nimam glih šole iz te teme, me pa precej interesira. Pri tej zvezi s hladnim in toplim kosom. Ali ne obstaja možnost za zunanji del poči pri delujočem motorju potem ko se bo puša segrela in še dodatno raztegnila?
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jan 16, 2016 14:29

gus mu bo odletel tako ali drugače če bo tiščal tole v dušik.

Podrejat, naredit primerno pušo z izvrtinami (2delno) pa privijačit skupaj. Seveda po tolerancah za tesno naleganje, ne neki K11 in podobne.
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Jan 16, 2016 18:22

Predvidevam da je glede na starost motorja tudi litina kvalitetna in primerno temprana. Majhni odlitki tudi zlepa ne počijo.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jan 16, 2016 18:43

Tu te podpiram, na žalost nima veliko poizkusov. drugače po drugi strani, če ni cilinder strašno velik, naj da delat novega - bo hitreje izstružen in zvrtan kot stari popravljen.

Vprašanje je samo koliko bi avtor teme vložil v to. Ne ena, ne druga varianta ne bo cenejša od 500EUR
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » So Jan 16, 2016 18:46

Premer bata je 75mm.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jan 16, 2016 18:49

Gus,hladno-toplo odpade,ker gus nima razteska kot železo in ostale kovine.Probal bi najti kakega starega livarja,ki bi tiga na grobo ulil.potem moraš gus postarati,da se material umiri in stabilizira,to delajo tudi umetno.Potem pa struženje in reskanje.Varjenje je rizično.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jan 16, 2016 18:54

Čist tak laično... Kaj pa če bi zaunaj dal aluminij? Veliko cilindrov je aluminijastih z železno pušo. pa bi uporabil obstoječo pušo in odstružil zunanji del al pa naredi strokovnjak novo...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jan 16, 2016 19:03

puše imaš mokre ali suhe

mokre imajo spodaj in zgoraj potrebo po tesnenju, ker vmes je hladilni medij, suhe imajo tesnenje samo zgoraj, ker voda obliva telo vključno s pušo

to se pravi da moraš imeti dovolj mesa da narediš prirobnice za tesnilna naleganja, pravilno geometrijo aluminijastega ohišja ki mora bit v piko, zagotovit trden naleg, ne da se bo puša s časom poslovila v spodnji del ohišja

ali ima avtor izpravne batne obročke? Se dobijo novi?

Koliko je motor vreden v primerjavi z novim?

MM: da ti direkt odgovorim - materijal za tak cilinder je nekih 150 EUR - grafitni gus. Samo še podrejajo pa pohonajo ga. Vsako prčanje pa popravljanje takih stvari na koncu pride dražje kot delujoč motor.
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Jan 16, 2016 19:18

Mislim da po tistem delu ki je prežrt teče voda tako da je treba to upostevat. Najlazje pa sigurno vzet kos pa stružit novega v celoti , glede cene ali rentabilnosti... kje pa je v navtiki, razen ce je delovna barka
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jan 16, 2016 19:45

Marcel,podpiram tvojo misel o aluminiju.Pred leti, ko sem se ukvarjal še z veterani(moto)sem iz polnega aluminija fi 180mm zdrejal in zreskal cilinder za NSU 500 consul,vanj pa dali zaprešat gus pušo.Sodeč po sliki Farymann cilindra,bi to bilo izvedljivo.
mašinfirer
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Jan 16, 2016 19:52

Samo v razmislek. Ni vsak aluminij dober za direkten stik s slano vodo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jan 16, 2016 19:57

Mislim,da je lani eden naših članov dajal ponudbo za kvalitetno luxsacijo,to pa kar drži.Za T 18 in ostale, je dele motorja ulivala LTH Škofja loka,pa ni bil nič kaj poseben aluminij.
mašinfirer
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Jan 16, 2016 20:00

75 mm premer bata je tudi precej standard mera, so puše že tipske za kupit, še aluminij, vse obdelat , pa bo vse skupaj že predrago

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta