Razmišljam o tem, da bi na VHFGMDSS priključiul samostojen GPS modul. Le tako bi dosegel namen distress funkcije, ki ob težavah samostojno javi pozicijo plovila.
Ker imam na jadrnici ploter v kokpitu, bi potreboval cca 10m kabla da bi zadevo povezal.
Ali se vam zdi smiselno dodati gps modul-anteno in ga montirati v notranjosti, kjer je postaja? Problem vidim predvsem v signalu, ki je lahko problematično šibek. Če bi modul-anteno npr. montiral kar na strop salona?
Ima kdo izkjušnje s podobno postavitvijo? Kako imate ostali rešene zadeve z distressom?
GPS povezava z VHFGMDSS
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- seleven
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
- Kontakt:
Jaz imam rešeno to zadevo tako, da imam poleg postaje še en ročni GPS, ki ima precej občutljivo anteno, da dela tudi brez dodatne antene. GPS pošilja podatke preko NMEA kabla v DSC postajo. Enostavno in relativno poceni. Dolžina kabla za pretok podatkov (NMEA) pa načeloma ni pomembna, če govorimo o neki razumni razdalji.
Ima seleven prav glede razdalje oziroma dolžine kabla na barki. No sicer pa je pri RS-232C komunikaciji dolžina kabla BISTVENEGA pomena. Z dolžino namreč pada Baud Rate (hitrost prenosa), ko pa presežemo kakšnih 30m dolžine, pa se počasi začnejo problemi... Dokler je "software handshake" je še vse OK, ko pa je "hardware handshake", pa so problemi občutno večji, saj je dolžina kabla za "handshake" dejansko dvojna...
Na barki pa večinoma kabli niso tako dolgi, tudi motnje niso posebej pogoste, saj je frekvenca povsem druga. Je pa VELIK problem vsaka neonska žarnica, tudi vsaka varčna žarnica... Če imate kaj takega v bližini RS-232 kabla, potem ste na dobri poti, da bodo problemi...
Z RS-232 povezavami se ukvarjam profesionalno in ne govorim nekaj na pamet. To mi je 20% kruha...
LP
Na barki pa večinoma kabli niso tako dolgi, tudi motnje niso posebej pogoste, saj je frekvenca povsem druga. Je pa VELIK problem vsaka neonska žarnica, tudi vsaka varčna žarnica... Če imate kaj takega v bližini RS-232 kabla, potem ste na dobri poti, da bodo problemi...
Z RS-232 povezavami se ukvarjam profesionalno in ne govorim nekaj na pamet. To mi je 20% kruha...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov