Pletenica volana

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

DamDam
Štabni praporščak

Pletenica volana

OdgovorNapisal/-a DamDam » Če Feb 18, 2016 12:31

Pozdravljeni

Imam gliser z zun. motorjem YAMAHA 115, letnik 2004. Z volanom nisem imel do sedaj nobenih problemov (razen vlečenja v eno smer, kar pa je posledica momenta propelerja), bil je dovolj mehak , ob koncu vsake sezone jeseni in pred začetkom nove sezone je bil na motorju podmazan.
Lani, ob začetku sezone pa sem dobil občutek, da je volan malce trši, kot prej... nato se je sicer malo "uneslo", (ali pa sem se navadil), bojim pa se, kako bo letos........
Serviser (večino sicer servisiram sam) mi priporoča, da pletenico volana zamenjam in imam tako mir naslednjih 10 let.... Hkrati predlaga še menjavo komande za plin....Strošek menjave z materialom je cca 200-250 €,

Zanimajo me vaše izkušnje (ne teorija) glede teh pletenic, ali ste menjali, kdaj ste menjali in, ali je bila nova pletenica (po občutku in vzdržjivosti) enakovredna originalni novi...

LP
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Če Feb 18, 2016 13:09

Če nameravaš čoln imet še nekaj let, bi tudi jaz verjetno priporočal menjavo, kot so ti že svetovali :roll:

Lahko pa vse skupaj zdrži še kakšno leto, morda tudi več :D

Odvisno je tudi, na kakšnem čolnu je vgrajeno. Če pride večkrat zraven morska voda, lahko kdo reče, da je še dolgo zdržalo :roll:

Posamezniki občasno mažejo te zadeve tako, da vse razstavijo in namažejo v celoti, da s tem podaljšajo življenjsko dobo :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Feb 18, 2016 17:37

Zamenjaj, pa boš imel mir. Ker če se ti strga med vožnjo zna biti kar problem. Ta originalna je skoraj sigurno firma ultraflex, tako kot bo tudi ta nova, tako da to nima nobene veze.
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » Če Feb 18, 2016 20:59

moja izkušnja.

že kakih pet let se mi dogaja, da pozimi volan komaj, komaj obračam. predvidevam da zato, ker se mast tako strdi.
ko se začne ozračje segrevati se volan že laže obrača. ko pa je čoln en dan na junijskem soncu volan lahko obračam z enim prstom.
kot rečeno. mislim, da ja razlog oteženemu obračanja volana v strjeni masti. ko pa se segreje in zmehča ni več problemov.
zakaj pa se to dogaja le meni oz. zelo redkim mi pa ni jasno.
p
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Pe Feb 19, 2016 10:06

Pozdrav,

tudi pri meni je kazalo, da je vse OK.
Zajla oz šipka na motornem delu ki pride iz zajle redno podmazana, obračalo se je brez problema. Potem pa je brez kakršne koli napovedi počilo ...

Več tukaj: Volanska zajla

Proizvajalec (Uflex) ne priporoča mazanje zajle v bovdu - samo tisto šipko na motornem delu. Mazanje zajle v bovdnu je verjetno tudi razlog, da le ta postane trša v hladnih pogojih in če tja pride kaj od zunaj (voda, prah, ...) potem kombinacija tega in masti lahko postane dokaj lepljiva in neviskozna packarija.

Menjava pa v primeru, da se jo uspe narediti brez umikanja motorja ni zahteven poseg - jaz sem ga naredil na vodi.

Lp,
B
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Feb 19, 2016 13:23

Ravnokar menjal mehanizem in pletenico in ja prodajalec je dejal naj zajle ne mažem če že naj fajn z oljem da gre po zajli v pletenico.
Kajti volan sem imel trd se ga ni dalo premikat in trda je bila pletenica lih zaradi masti ki se strdi.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Feb 19, 2016 13:55

sama mast ni nikoli tolk trda, v kombinaciji z vodo (emulzija) pa ze. Se pravi, da je vezana voda v bovdnu
DamDam
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » Pe Feb 19, 2016 15:48

Hvala za mnenja...
jaz sem podmazoval izključno na čepkih na motorju.
verjetno pa so leta naredila svoje ...Še ni nič kritično, vendar imam rad med plovbo mir, zato se bom po vsej verjetnosti odločil za menjavo....
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Feb 19, 2016 23:43

Če ti sredi morja crkne volanska zajla, tudi ni nek bavbav. Čoln je letnik 98. Pred tremi leti je volan postal malo trd, čez kakšno miljo pa se je pletenica strgala. :( motor sem z gumijasto pripono, takšno kot je za privezovanje tovora, močno napel v levo. Če sem torej volan spustil, je čoln zavil do konca levo, pletenica pa je bila obremenjena na tlak. Tlačno obremenitev pa prenaša tudi strgana pletenica. Tako sem priplul nazaj. Doma sem jo razdrl, zvrtal ven tisti zaključek, ki je stisnjen v cev in zajlo na novo stisnil po štromarsko, torej s hidravliko za stiskanje kabel čevljev. S tem plujemo že tretjo sezono in nič ne kaže da misli spet crknit.
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » So Feb 20, 2016 19:28

Kot pilot, morjeplovec in voznik sem pristaš preventive. Tako pred poletom vedno pregledam letalo, pred vožnjo pregledam osnovne stvari na avtu, pred plovbo pa sem rad prepričan v to, da me čoln ne bo pustil na cedilu sredi morja..... Čoln imam sicer za dnevne izlete, vendar se s kolegi ali pa ženo včasih odpravimo tudi na daljšo pot (kar zame pomeni npr. Krk-Kornati-Šibenik-Split in nazaj ). Včasih plujem tudi ponoči (seveda ob vnaprejšnji pripravi).
Zato si tudi slučajno ne želim, da bi mi pletenica (na 115 KM motorju) počila na daljši poti ali pa med kakšno nočno plovbo. Kot drugo, imam čoln, da na dopustu uživam, ne pa, da se v kampu, kjer preživljam poletje , mučim s popravilom čolna.....
Zato bi se mi zdelo čakanje na to, da pletenica poči med plovbo, rahlo neodgovorno do mojega prostega časa, da ne govorim o eventuelnih potnikih na krovu....
Bom poskusil "trdoto volana", ko ga maja pripeljem iz "zimskega skladišča" domov in v primeru, da je trši , kot običajno, vseeno kar menjal....Lepo , v hladni garažni senci , z vsem orodjem in pripravami pri roki...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » So Feb 20, 2016 20:40

DamDam, v vsem ti dam prav. Tistale moja je počila brez kakšnih posebnih znakov prej. Post sem napisal bolj zato, da komu prav pride, ko se mu zgodi podobno.

lp

motorni
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Feb 22, 2016 17:09

motorni napisal/-a:Če ti sredi morja crkne volanska zajla, tudi ni nek bavbav.

Če se ti strga pri polni hitrosti zna bili zelo nevarno, ker nekaj sekund nimaš nobene kontrole, ko motor nenadoma zasuka v eno smer. Drugače pa ja, zmeraj se nekaj zrihta, da se pride domov. Je pa moje mnenje, da ko vidiš kakšne znake pri zajli (trša, razpoke), se jo preventivno zamenja in imaš mir.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Feb 22, 2016 22:27

Dobro je imet motor lepo striman, da čoln pluje vsaj približno naravnost, če spustiš volan, ko glisira.

lp

motorni
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Feb 23, 2016 11:32

motorni napisal/-a:Dobro je imet motor lepo striman, da čoln pluje vsaj približno naravnost, če spustiš volan, ko glisira.

Tukaj nimaš dosti za naredit, da ga ne vleče v desno. Malo pomaga, če prestaviš cink na plošči nad eliso.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov