Bencin na Hrvaškem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tomok
Praporščak

Bencin na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a tomok » Ne Nov 23, 2008 19:31

Zanima me kakšne izkušnje imate z hrvaškim bencinom,voda,smeti,itd..
Sam imam gumenjak 5m in izvenkrmni motor Suzuki 75 2T,letos sem se temeljito lotil motorja in naredil generalko...od A do Ž..
Motor na preizkušnji v Izoli dela fenomenalno in seveda zadovoljstvo na višku.Ko se po parih dneh odpravim na dopust na Susak za tri tedne si rečem,ma nič 120L OMV-ega 95oktanskega bom napolnil v kante za začetek potem bom pa že skočil do Lošinja na pumpo.Kljub slabemu vremenu beri burji sem se vseeno malo navozil in to zelo zadovoljen,motor dela kot urca.Ko se je pa v tanku pretakoalo samo še 20L sem skočil na Lošinj na bencinsko(nova Adria Oil),in tako so se postopoma začele težave,že drugi dan mi je začel motor nekako pokašljevat in tudi užigal mi je težje,vse težje in več pokašljevanja...
Jezen zaradi generalne kaj je sedaj to se lotim in štelam motor ampak vseeno brez nekega učinka...No vseeno se nekako prebijemo čez dopust ,jaz z grenkim priokusom zaradi motorja..Tako se lotim doma motorja natočim bencin malenkostni fini popravki in zadeva deluje BP.
Ok si rečem lahko da ga je srala kakšna smet ali kaj takega..Nič prejšnji teden se zopet odpravim na Lošinj malo na ribe.Zjutraj na bencinski pumpi dotočim bencin(Adria Oil) in gremo,po parih miljah vožnje zopet ista štorija,se mi je kar trgalo,no in zopet prebrodim ribolovni vikend,seveda skrajno nervozen kaj je z motorjem..
Ta vikend kličem mehanika se pogovarjava kako in kaj in imava oba iste pomisleke glede goriva,s tem da mi predlaga da preverim še uplinjače.Včeraj zazdrem uplinjače jih sčistim spiham setavim in zmontiram,odprem tank za gorivo potegnem ven vso gorivo in sčistim še cel tank in spiham vse dovodne cevi.Šibam na Petrolovo pumpo natočim 30L napumpam pumpico in testiraj.Nemorem verjet zadeva vžge v drugo in deluje brez problema.Ugasnem motor in ga prižgem danes ,pali od prve in deluje tako da mi je veselje poslušat 2T mašinco.
Zaključek zgodbe, je da si bom sigurno montiral separator,čeprav pravijo da pri dvotaktarjih to naj nebi bilo potrebno...vseeno separator gre gor in basta.
Imelo je pa par kolegov iz Unij sicer na bolj občutljivih štiri taktarjih enako kar nekaj problemov letos in točili smo vsi pri enaki pumpi.

Zanima me kakšne izkušnje imate morjeplovci tudi glede Ine in kakšen separator bi mi predlagali...

To je moja zgodba in upam ,da se bo z odvajanjem vode končala srečno,ker čene si bom moral cisterno iz Slovenije najet :lol:

Lp mirno morje vsem in lep pozdrav Tomo

Evo še moja mala zver v katero sem kar nekaj truda uložil:
Slika
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Nov 23, 2008 19:39

Separator/filter je najmanjsa investicija, ki se vedno obrestuje, ce dodas se par rez. filtrov, si brez skrbi. Edina stvar, ki je se mozna, je nadmorska visina motorja pri nastavitvi mesanice gorivo/zrak. Na mojem cestnem motorju Suzuki RV90 sem opazil veliko razliko v teku med Portorozem in Nanosom, ko je bil motor ze zelo segret. Ali ti je z gorivom od doma motor vedno delal lepo?Hladen in segret?Mogoce ni prava primerjava, je pa dejansko odvisno, kje nastavis kako bogata je mesanica, nato pa na drugi nadmorski visini vozis. Poskusi!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 24, 2008 00:53

Jaz redno tankam na Adria Oil, kadar sem v M. Lošinju. Nekako mi stara Ina smrdi, čeprav ima za manjši čoln precej lepši pomol. No motor je Merc MAG 350, pa ni bilo še nikoli problemov, imam pa pred originalnim še dodaten separator vode s filtrom.
Lani in letos sem nekajkrat na tej pumpi točil tudi nafto, pa spet ni bilo nikoli problemov. Enkrat je nafto skupaj z mano točil tudi Gobbi, pa so njegovi D6 delovali BP.

Nekako ne verjamem, da bi bilo toliko vode, da bi to občutil tvoj klasični motor z vplinjači. Po moji oceni so za to precej bolj občutljivi zgoraj omenjeni zadnji kriki mode, pa problemov ni bilo.

Moj nasvet je, da montiraj separator vode, potem pa boš videl. Če se problem ponovi, je vzrok nekje drugje, lahko tudi tam, kot pravi Nemo...

LP
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Nov 24, 2008 08:43

Na tej pumpi sem tankal redno bencin diesel samo enkrat in trije moji kolegi ki majo čolne v nerezinah pa ni nikoli nič narobe tak da mislim da je ok , pa tudi pumpa v nerezinah je ok .
tomok
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tomok » Po Nov 24, 2008 11:17

Ok kot sem rekel separator bom montiral...kaj priporočate in kakšen predfilter ????

Lp T.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Nov 24, 2008 13:05

Najboljsa nalozbe je ta mali Racor z lexan salico, da vidis takoj, ce se nabira voda. Pazi, da vima tudi ventil za izpust vode, pa bo OK!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
mborst
Višji vodnik
Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a mborst » Po Nov 24, 2008 17:21

Jaz sem imel na prejšnji gumici Suzuki 30 2T in sem imel iste probleme, po cca 2tednih uporabe je težje vžigal in crkoval pri prostem teku. Peljal sem ga na servis so očistili dizo na uplinjaču in je spet delal dva tedna. Potem sem v Lotus marin kupil separator vode s filtrom za bencin, sčistil dizo in motor je delal BP.

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Nov 24, 2008 21:12

Moja izkušnja je drugačna in enkrat v eni od tem je Nemo napisal, da je pri enem motorju problem smeti in vode v gorivu. Pri valovanju barka ne potuje mirno in se gorivo meša z vsem, kar je šlo iz pumpe. Zato lahko motor obstane in ne vemo kaj mu je. Hudičevo prav je imel, ko je to pisal.
Jaz sem tankal največkrat v Poreču na Ini, kjer imam privez v marini. Nikoli nisem imel problema. Po letošnji Internavtiki sem tankal gorivo v Portorožu in od takrat naprej imam same težave. Tankal sem v letošnjem letu vzdolž cele jadranske obale, saj imam v parih mesecih čez 100 ur na barki. Možno da sem vsepovsod dobil po malo vode in po malo smeti, pa se nabere.
Vgrajena imam dva separatorja s predfiltri. Zanimivo je, da se mi nabira voda in "bleki" na desnem motorju, na levem pa res malokrat. Včasih se peljem eno uro, včasih pa 10 minut, ko mi računalnik pokaže, da imam vodo v separatorju. Problem je, če si na nemirnem morju, poleg tega pa so motorji vroči. Moja separatorja imata spodaj ventil, ki ga odvijačim, podstavim plastično vedro od 10 litrov, nato odvijačim zgornji vijak, da dobi zrak in steče voda skupaj s smetmi v vedro. Približno pol litra iztočim. Čuvati moram, da kaj ne polijem, ker so motorji vroči, prav tako moram imeti pokrov motorja odprt, da zadevo zračim. Salbo gorivo skozi lijak pretočim v PVC steklenico in dobro zaprem, ker le to skupaj z gorivom odvržem v marini na to določeno mesto.
Moti me le to, da se mi to zadnje čase velikokrat dogaja. Ker na rezervoarju nimam montirane pipice za odtok slabega goriva, bom moral odvijačiti pokrov rezervoarja in sprazniti rezervoar skupaj z vodo (seveda, ko bo v njem minimalna količina goriva).
Letos se mi je separator napolnil že kakšnih 8-10x in to enkrat na sredi prečkanja Kvarnerja pri morju 2+. Ni prijetno. Prav Gobbiju sem to razlagal, ko sem šel k njemu nasproti.

Zanima me, ali lahko kljub temu, da mi računalnik na displayu pokaže in napiše, da imam vodo v separatorju, nadaljujem z vožnjo. Kako dolgo, bi se lahko vozil (če se lahko) oz kakšne so lahko posledice.
Hvala in LP.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 24, 2008 22:34

Ko senzor pokaže vodo v separatorju, je je tam le za odtenek. Potem se je mora nabrati še kar nekaj, da jo bo motor potegnil vase. Dokler je v separatorju voda ni to za motor popolnoma nič narobe, problem je le, če gre naprej. Separator kot prvo vodo loči od goriva, potem pa jo na dnu "shrani", deluje kot nekakšen "buffer", če se izrazim v računalniškem ali tehniškem žargonu. No in ko se "buffer" polni je vse OK, ko pa je do roba napolnjen z vodo, gre ta naprej. In potem je konec!!! Tudi škoda na motorju je! Niti ne na motorju, temveč na visokotlačni črpalki in injektorjih.

To da se ti voda nabira tako pogosto je razlog v tem, da je imaš v rezervoarju kar konkretno količino. Obvezno odpri rezervoar in sčisti in bi potem moral biti mir.
Vsak motor ima svoj odvod iz rezervoarja in očitno je od desnega motorja za odtenek nižje od levega. Tako "sirota" na desni vedno naje**.

Razlog za vodo v rezervoarju pa je lahko:
1. Res zanič gorivo na črpalki
2. Kondenzacija vodne pare pri ohlajanju in ogrevanju rezervoarja

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 24, 2008 22:41

Na starem čolnu sem imel selvo 70 2t, in kdaj pa kdaj podobne probleme, ponavadi sem zamenjal filter za gorivo, enkrat pa očistil vplinjače, pa je motor spet vlekel. Potem sem naredil nov tank 90l, ki ima cca 8l mrtve zaloge (fiksna odvodna cevka za dva prsta nad dnom), od takrat problemov ni.
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Nov 25, 2008 07:25

Ta čoln mi je pa znan. A si z Broda?

Lp Klemen
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Nov 25, 2008 09:19

Admin, hvala za odgovor, bom čez zimo sparznil rezervoar, saj imam malo goriva v njem.
LP

tomok
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tomok » To Nov 25, 2008 10:11

kanto napisal/-a:Ta čoln mi je pa znan. A si z Broda?

Lp Klemen

Jap :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Apr 05, 2009 22:53

Naj napišem še to:
Pred tremi tedni sem šel z barko ven in cca po dveh Nm mi je računalnik na VP javil napako in to vodo v separatorju na desnem motorju. Ker je bilo dokaj mirno morje, sem ustavil barko in šel v santino, ter spraznil oba separatorja (za ziher) in v enem je bilo nekaj vode in nekaj smeti. Ker je to pri meni že redni ritual na morju, to opravim v parih minutah. Napumpam gorivo na roke in vžem motorje. Nafta OK in takoj vžge. Se peljem še tri Nm in takrat pokaže oba motorja. Spraznim separatorje, vendar se motorji ne prižgejo. Kaže na sistemsko napako motorja, ter naj pokličem servis. Pokličem znanca, ki dela na servisu in ta me vodi skozi 10 načinov, kako prižgati motorje. Na koncu ugotoviva, da imam v rezervoarju veliko vode, več kot je to normalno. naredim kot mi je rekel, napumpam na roke nafto v filtre. Vendar sem pozabil, da imam elektronske ventile, ti pa delujejo le, če imaš prižgane vsaj kontakte. zato si drugič tudi nisem mogel pomagati. Ko naredim še to, še enkrat napumpam in prižgem. Dela!!!!
Včeraj sem se lotil te "prekl..." vode in odprl tank za gorivo na zgornji strani. Pogled na oko pri svetlobi baterijske svetilke mi ne pokaže ničesar. Vseeno se lotim zadeve in s pomočjo črpalke vržem ven 20 litrov tekočine s podna tanka. Ker imam 20 litrski aluminjasti prenosni kanister nisem videl, ali je kaj vode, ker sem ga potem spraznil na bencinski pumpi v kontejner za odpadno olje.
Upam, da sem zadevo rešil. Bom videl.

In če ne bo pomagalo, bom namestil še en separator pred temi separatorji, vendar tega si želim s prozorno "čašico" na spodnji strani, da bom videl vodo in smeti, kot je že zgoraj omenil Nemo.

Čez zimo pa naslednjič pustim poln tank goriva, da bo čim manj kondenza!

LP
.

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Apr 05, 2009 23:56

Ja poln tank bi lahko rešil problem, morate pa tudi vedeti, da je nafta higroskopična, se pravi, da se "napije" vode iz zračne vlage.

Še nekaj, ko prebiram vse tole... Prekleti D3, D4, D6 in podobno sranje. Tega na moji barki ne bo! Sem pa danes plul z D6-370 na DP-H nogah, pa z IPS 600. Oboje simpatično vendar samo dokler je novo... IPS je sploh nekaj boljšega o tem pa več drugič...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov