Suhi ležaj pogonske osi od Povhe Navtike

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Suhi ležaj pogonske osi od Povhe Navtike

OdgovorNapisal/-a heron » To Mar 08, 2016 15:20

Pozdravljeni morjeplovci.

Ali ima kdo kakšne izkušnje o suhem ležaju, ki ga izdeluje Povhe ?

http://www.povhenavtika.4mg.com/katalog_si.html

Slika

Kakšen je v primerjavi z Volvo tesnilom ?
Nič pametnega nisem našel na netu glede kvalitete oziroma vzdržljivosti, pa se bojim nabaviti.
Aja, moja os je 30mm, če ima to kakšno vezo. Verjetno so vse velikosti manšete enake kakovosti.

Če ne žalite javno govoriti o tem lahko na ZS.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Mar 08, 2016 15:54

Jaz imam tole že 4 leta,uredu mi je, ker ima nastavek za cev, kjer se samoodzračuje in nastavek za občasno mazanje tesnilnih obročev.Zraven dobiš še silikonsko mast.Lahko naročiš v Kamu.
http://www.motomarine.it/catalog/access ... hes/13271#
mašinfirer
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Mar 08, 2016 17:44

Volvo original ni primerljiv s tistimi iz Motomarine in podobnih diskontnih trgovin, ker ti prodajajo od konkurence in je kvaliteta slabša. Tudi v ceni je razlika. Vsaj štiri leta zdržijo tudi ti, brez problema, Volvovi pa še kakšno več. Volvo priporoča menjavo na pet let, vendar ni panike, če vsakič, ko gre barka ven, stisneš gumo in daš med tesnilo Volvo mast (namenska, vodotesna, ki se ne izpira). Tudi sam sem razmišljal o Povhetovi varianti, vendar tudi sam ne vem, koliko dejansko zdrži sama guma, ki tesni os v plastičnem semeringu.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 08, 2016 17:54

Volvo baje garantira 10 let.Če ni tko ,me popravte.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Mar 08, 2016 18:14

Mojega sem zamenjal po osmih letih (bolj za vsak slučaj) in je izgledal še vedno OK. Mislim, da sem nekje pred časom bral, da Volvo priporača menjavo na pet let, sem pa pozabil kje. Verjetno pa to napišejo za vsak slučaj, zaradi ameriških zavarovalnic oziroma tožb čez lužo. Sedaj imam kupljenega v Motomarine in po štirih letih mi je začel veselo kapljati. Očitno sem naletel ravno na ne preveč dobrega - po Murphyjevem zakonu verjetnosti se to pač lahko zgodi vsakemu. Ker sem hotel prihraniti par EUR, moram sedaj biti tiho.
Nazadnje spremenil Leut, dne Sr Mar 09, 2016 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Mar 08, 2016 19:34

Imel na prejšnji barki od Povheta brez problemov. Treba je samo paziti, da ko barko daješ iz suhega veza nazaj v vodo tesnilo zaliješ z vodo (podobna fora kot Volvo). To narediš tako, da v luknico pri plastičnem delu porineš cevko o WD40. Sem govoril pred časom s g. Povhetom pa je reku, da se njegovi bolje odnesejo kar se tiče vibracij. Sedaj imam pa Volvotovo tesnilo pa je tudi že 5 let bp.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Mar 09, 2016 09:28

Mene ni prepričal !
Pobralo mi je notranjo plastiko , ker je imel zadnji ležaj zračnost . Proizvajalec zatrjuje , da je njegov ležaj bolši prav zaradi dovoljevanja zračnosti zadnjega ležaja in posledično tudi osovine .
Hotel sem zamenjat samo notranjo plastiko pa mi jo ni hotel prodati . Prodajal je ležaj samo v komletu .
Vgradiv sem Volvo original in sem zadovoljen !
FISHING & SAILING IS LIFE
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Mar 09, 2016 10:31

Če kdo potrebuje nove semeringe za povhetov ležaj( osovina 30 ) jih lahko dobi pri meni .
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 09, 2016 19:09

Pri rednem vzdrževanju zdrži eno in drugo(firma) ,kar precej let.Zato tudi kupim tak model,ki ima na zgornji strani nastavek za odzračitev, na katerega se da cevka,ki je speljana na nadvodni nivo in nastavek za podmazovanje.Za podmazovanje pa mora biti le silikonska mast in ne kar neka morska za podmazovanje puš,vijakov in podobno.Silikonska mast drži tesnilne obroče v ležaju mehke in ne dovoljuje stika morski vodi.Ostala mast gumo trdi,obroči postanejo trdi in ne tesnijo več.
mašinfirer
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 09, 2016 20:26

Ja tista mast taka modra iz Motomarine je po moje prava in tudi tuba ima narejen poseben nastavek,da selaže maže,edino ne vem kolk lahk namažeš oni semering globlje proti propelerju,ker ne prideš do njega...tadrugi
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 09, 2016 20:49

Ta tesnilni ležaj ima notri dvojno membrano(semering)tik pred izhodom osovine ki gre proti kopči(menjalniku),pred tesnilnimi membranami pa je ležajna gumi puša,ki ima vzdolžne zareze,ki pa se maže(hladi)z vodo.Mast se uporablja le za mazanje teh membran in nič drugega.
mašinfirer
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 09, 2016 21:01

Ja teh membran sam prva je takoj dosegljiva,druga pa enih 10 mm globoko.Ta druga manj dobi masti oz jo teže dobi.Imajo pa neke rumene votle obročke za to mazat.Pa se na oseh jaht tud to tko maže, al je drug sistem tesnenja?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 09, 2016 21:23

Na vsih osovinski pogoni je sistem isti,ampak le do določenga Fi-ja osovine.Starejše barke so imele še na laneno špago namazano z grafitno mastjo, in navojnim čepom,ki se je vsake toliko časa zategoval.Tiste obročke se uporablja le pri montaž, ko osovino rineš not,da se ne obrnejo membrane kontra.Če nimaš na zunanji strani mazalnega nastavka,ga naredi sam.Če pa mi prineseš ta del,ti bom naredil,da boš lahko normalno podmazoval.
mašinfirer
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Mar 09, 2016 22:18

pa so to teflonski semeringi al navadna guma/viton?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Mar 10, 2016 09:56

Ne nista teflonska(Volvo,motomarin),ta del ki tesni,je isti material kot celota,se pravi guma.Povhe pa ima teflonski vložek,kot je na sliki.Notri ni kot semering,ampak bolj kot dve membrani,ki se oprijemata osovine,vmes med tema membranama(nevem kako bi drugače rekel)pa se nafila sil.mast.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov