Popravilo ferocementne kobilice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

Popravilo ferocementne kobilice

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Nov 25, 2008 12:52

Zanima me ali ima kdo izkušnje z popravilom razpok na ferocementni kobilici.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Nov 26, 2008 19:24

El Capitano, najprej lep pozdrav. Po pravici povedano o ferocementu nimam pojma, če pa boš potreboval kakšno drugo pomoč pa z veseljem priskočim. LP.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Nov 26, 2008 20:01

Enkrat sem prijatelju pomagal pri popravilu cementne jadrnice, ki jo je poškodovala nevihta. Poškodba je bila na boku ter sva morala odstraniti ves sumljiv beton. Odstranjevala sva ga tako, da sva z macolami drobila beton. Eden je nastavil na eni strani macolo, drugi pa je na drugi strani toliko časa tolkel po njej, da sva odstranila ves beton. Tega je bilo za kake 3 m2. Nato je prijatelj drugič normalno betoniral tako kot bi betoniral nov čoln. lp
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Nov 26, 2008 20:02

http://www.navodi.com/forum/viewtopic.p ... ab57c08319

Poiskusi tale link, je precej govora o ferocementu.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Nov 26, 2008 23:26

moje mnenje glede na to da sem kobilico pregledel in kompletno obrusil da se suši je tako:v barko je prko kobilice vdor morja poškodbo na mestu udarca bi seniral z vezurjem,na notranji strani pri podnicah kjer so nastale raspoke bi zadevo seniral tako da bi čez raspoke navrtal luknje in v njih potisnil inekcije za senacijo kletnih prostorov z vdorom vode.od zunanje strani bi celo kobilico preplastil z epoxijem za beton potem pa primer za plastiko in tako naprej do antifavlinga.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Nov 27, 2008 20:28

Pale, jaz kobilice nisem videl, mi je pa El Capitano opisal kako je bilo, in se z tvojim načrtom popolnoma strinjam. Skrbi me samo to, če je počeni del med kobilico in trupom na nosilnem delu kobilice, se pravi tam kjer je fiksirana oz. vpeta v trup in nosi največje obremenitve. Skratka če bi samo saniral in s tem preprečil vdor vode, ali misliš da bi bila na tistem mestu še vedno dovolj močna za obremenitve?

Pale sicer pa že dolgo čakam, da se oglasita z El Capitanom, ker imam za tebe pripravljene rostfrei dele za barko. Lp vsem.
EL CAPITANO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Nov 28, 2008 10:48

Mitja hvala za nasvete. Link je super.
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cavelj » Ne Dec 28, 2008 10:33

Če imaš celo barko ferocementno potem ni težav pri spoju kobilice ker je armatura delana z trupom hkrati in ni posebej dodana za kobilico. V tem primeru jo samo obtolči najboljše tako globoko, da prideš do armature nato pa jo ponovno betoniraj(kitaj) do željene oblike . Ko se posuši jo na fino zbrusi z brusnimi ploščami za beton. Za betoniranje lahko uporabiš betonsko maso iz Puconcev z kremenčevim peskom, ki ji samo dodaš vodo. Vsaj jaz sem jo uporabil pa se je obneslo.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
EL CAPITANO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Dec 29, 2008 10:00

Hvala Cavelj!

Kakšna je oznaka materiala in kje na barki si ga uporabil?
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cavelj » Po Dec 29, 2008 16:14

Glej oznake ne vem več to sem delal pred sedmimi leti. Poškodba pa je bila med kobilico in kljunom na podvodnem delu. Takrat se imel ferocementno dobrih sedem metrov dolgo jadrnico, ki je lani jeseni ponovno menjala lastnika. Pri iskanju mase glej da je za popravljanje betona z dodatkom kremenčevega peska.Gotovi ometi vsebujejo manj cementa in so po mojem manj primerni. Pojdi v kako večjo gradbeno trgovino ki drži izdelke iz Puconcev ,ali pa jih pokliči v tovarno pa boš našel.Predvsem pa pogumno na ferocementu popravila niso velik problem.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov