Obnova dna-problem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

Obnova dna-problem

OdgovorNapisal/-a borh » To Maj 03, 2016 21:09

Pri obnovi dna so se med brušenjem starega antifaulinga in barve pokazale na treh mestih male in zelo tanke razpoke.Prosim za pomoč kaj bi to bilo,vzrok in seveda kako sanirati.Hvala.

Slika
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Maj 03, 2016 21:23

Pozdravljen borh!

Na kakšni barki je to in na katerih mestih :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a borh » To Maj 03, 2016 21:32

Na dnu gumenjaka.Dolžina teh razpok pa je približno 8cm.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Maj 04, 2016 07:35

A je to morda na mestih, kjer leži na valjčkih prikolice :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
DamDam
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » Sr Maj 04, 2016 09:33

Predvidevam, da je ob udarcu na večji val prišlo do poškodbe z notranje strani (kakšna prečna stena, ali tujek med kakšno prečno ojačitvijo in dnom.Ko odbrusiš gel coat, boš verjetno opazil , da je razpokana tudi stekloplastika. Take razpoke običajno ne nastanejo zaradi poškodb z zunanje strani.
Vsaj pri meni je tako. Jaz sem se odločil, da zbrusim stran gel coat ter večji del debeline dna na tem področju razpok. Nato bom s poliestrom in steklenko na novo zlameliral dno, mogoče bom za ojačitev uporabil tudi malo karbonske tkanine. Prekrijem z gel coatom, zbrusim, spoliram in pričakujem, da bo OK.

Ko sem lani obnovil samo gel coat, so se mi razpoke ponovno pojavile.

Najlažje bi bilo odpraviti vzrok z notranje strani, vendar na mojem čolnu žal ne pridem zraven...
LPD
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 04, 2016 10:18

Proizvajalec je zamočil z konstrukcijo, ali pa so varčevali pri laminatu. Možno tudi, da je bil eden od lastnikov neroden pri transportu. Prava pomoč je edino razdiranje lupine in dodatna laminacija z notranje strani. Poseg je precej zoprn in verjetno ne pride v poštev.
Krpanje z zunanje strani je blažev žegen ne glede na to kakšen materil nanašaš gor. Karbon tu nič ne pomaga.
Morebitna rešitev bi bila laminacija 80-100 g aramidnih vlaken z zunanje strani z vinilestrom ali dobrim epoksijem za laminacijo (R&G...). Ampak za tak poseg je treba pobrusit ves gel coat in kasneje nakitat čez novega. Tudi to je mukotrpno delo.

po moje je najbolje pustit te zvezdice pri miru in zbrusit le tiste, ki so pričele spreminjat batvo, ker se tam pričenja osmoza. Čez malo prekitaš z epoksi kitom, daš čez dve ali tri roke epoksi primerja za anti fouling, čez anti fouling in se voziš. Čez nekaj let ponoviš postopek.
DamDam
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » Sr Maj 04, 2016 11:38

Epoxy? Najprej je treba ugotoviti, ali je čoln že v osnovi iz epoxya &steklenih vlaken. Večinoma so iz polyestra, saj je epoxy precej dražji.
Praviloma se na stekloplastiko, katere osnovno "polnilo" je polyester, ne nanaša epoxya, saj ni nujno "kompatibilen" s podlago ter lahko novi del odstopa pri obremenitvah. R&G naj bi bil najboljši, vendar sem jaz zelo zadovoljen tudi z Mirnikovim.
Vsekakor bi bila najbolša dodatna laminacija z notranje strani, če le lahko pride blizu. In pa odstranitev problema, verjetno konstrukcijske napake.

Jaz pri svojem ne morem priti blizu z notranje strani, zato bom praktično skoraj prebrusil dno, da ga zlameliram na novo. vsekakor bo mešanica oz. kombinacija tkanin iz steklene volne, karbona in kevlarja dala konstrukciji dodatno trdnost
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 04, 2016 11:38

Potrebna bila kaksna slika ki zajema se coln in se vidi vsaj okvirno kaj bi bil vzrok. Še najboljse ce je na prikolici, lahko je od napacne nastavitve kolesckov.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 04, 2016 11:59

@Damdam,

Epoksija ne moreš popravljat z poliestrom ali vinilestrom.
Poliester ali vinilester lahko popravljaš z poliestrom, vinilestrom ali epoksijem. Epoksi se najbolje prime na star poliesterski laminat, vendar je uporaba vprašljiva zaradi cene tkanine in smole. Mirnikov epoksi, tudi gre.
R&G sploh ni najboljši, je pa med tistimi najboljšimi dobavitelji, ki dobavljajo majhne količine smol.
Če saniraš z epoksijem vzemi takega, ki se do konca zamreži brez tempranja.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Maj 04, 2016 12:15

SR 290 napisal/-a:
po moje je najbolje pustit te zvezdice pri miru in zbrusit le tiste, ki so pričele spreminjat batvo, ker se tam pričenja osmoza. Čez malo prekitaš z epoksi kitom, daš čez dve ali tri roke epoksi primerja za anti fouling, čez anti fouling in se voziš. Čez nekaj let ponoviš postopek.

Bom naredil kot pišeSR290, namesto antifoulinga bom dal kar pu barvo,ker čoln ni več kot mesec dni skupaj v vodi.Upam da zaradi teh majhnih razpok ne more priti do kakšne velike škode.Vse ostale varjante popravil so pa vseeno malo preveč za 20let star gumenjak.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Maj 04, 2016 12:16

SR 290 napisal/-a:

Bom naredil kot pišeSR290, namesto antifoulinga bom dal kar pu barvo,ker čoln ni več kot mesec dni skupaj v vodi.Upam da zaradi teh majhnih razpok ne more priti do kakšne velike škode.Vse ostale varjante popravil so pa vseeno malo preveč za 20let star gumenjak.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Maj 04, 2016 12:17

Če izhajam, da je slikani del zunanji, je prišlo do pomika iz notranje strani.

Tako bi sanacija z dodajanjem materiala lahko uspela (seveda je najprej potrebno odstraniti gelcoat in zunanji del poliestra).

Če na notranji strani ni vidnih poškodb, bi moralo biti OK.

Upoštevaj, da poliester deluje dobro na tlačne obremenitve, vlakna pa na natezne. Sedaj pa določi, kakšne se pojavljajo na "utrujenem" mestu (pravzaprav na zunanjem delu tega mesta!).
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Maj 04, 2016 12:22

Aja,pa še to,razpoke niso v bližini valjčkov prikolice,vpogleda v notranjost čolna pa nimam nikjer :cry: .
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 04, 2016 12:48

borh napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:

Ne, nisem pisal o PU barvah, te bodo verjetno popokale!
Vzemi klasičen Hemplov primer za antifouling, ki je eposkidna smola z dodatki in z njim dva ali trikrat pramaži dno z valjčkom. Če ne daš antifoulinga bo tudi vredu. Ampak tam kjer je razpoka pobarvana kot na sliki, moraš pobrusit, da prideš skozi gel coat in potem tam čez malo bolj na debelo primerja.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Maj 04, 2016 15:22

SR 290 napisal/-a:
borh napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:

Ne, nisem pisal o PU barvah, te bodo verjetno popokale!
Vzemi klasičen Hemplov primer za antifouling, ki je eposkidna smola z dodatki in z njim dva ali trikrat pramaži dno z valjčkom. Če ne daš antifoulinga bo tudi vredu. Ampak tam kjer je razpoka pobarvana kot na sliki, moraš pobrusit, da prideš skozi gel coat in potem tam čez malo bolj na debelo primerja.

Sva se slabo razumela,prvo bom dal več rok primerja,potem pa namesto antifoulinga samo barvo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov