Obnova ELAN Pilotina 690 oz. Elan F 606 ali P 606

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

boRoot
Višji praporščak

Obnova ELAN Pilotina 690 oz. Elan F 606 ali P 606

OdgovorNapisal/-a boRoot » To Maj 17, 2016 13:10

Lep pozdrav vsem morjeplovcem!

Postal sem ponosni skrbnik stare Pilotine 690 in ma zanima, kje bi dobil čim več podatkov oz. še raje kake stare načrte notranje opreme.

Barka je bila solidno vzdrževana, vsaj kar se tiče podvodnega dela in osmoze. Notranjost je druga zgodba.. zato tudi iščem načrte.

Barka ima tudi sledečo, meni zelo neprijetno lastnost. Zaradi pretežkega motorja in originalne konstrukcijske napake s strani Elana, voda ob odprtju luknje za praznjenje kokpita teče notri, namesto ven.. :S Posledično je vsak večji val in vsako močno deževje potencialna nevarnost za potopitev. Ima kdo kak nasvet, razen novega motorja?

Seveda so tudi vsakršni nasveti kaj in kako glede specifične barke več kot dobrodošli!

Slika zelo podobne, verjetno isti model..
Slika

Hvala za vse odgovore, fotografije priložim kmalu, verjetno še ta teden.
Nazadnje spremenil boRoot, dne Sr Maj 18, 2016 14:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Maj 17, 2016 15:55

Zapri luknjo montiraj kaluzno.Ful lepa.Kje bos jo imel?
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » To Maj 17, 2016 17:51

cibro napisal/-a:Zapri luknjo montiraj kaluzno.Ful lepa.Kje bos jo imel?

Dobra ideja, v kombinaciji z nekim senzorjem za dež/vlago bi morda delovalo tudi v primeru dežja, oz. ko me ni in cerada slučajno spusti kak liter v kokpit..

Privezana bo oziroma je že sredi Istre na korpomorto.

Ob tem še eno vprašanje, verjetno že večkrat odgovorjeno ampak vseeno..
Kaj uporabljate za odstranjevanje galebjega dreka iz plastične palube?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 17, 2016 20:01

Saj kalužne črpalke imajo plovček ki aktivira črpalko ob določenem nivoju vode.
Galebji drek pa je bolje preprečevati kot čistiti, najboljši efekt je z staro ribisko mrezo s katero pokrijes coln.
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » To Maj 17, 2016 23:37

Galebji drek pa je bolje preprečevati kot čistiti, najboljši efekt je z staro ribisko mrezo s katero pokrijes coln.

Se strinjam, vendar je barka že "posrana", tako da jo je treba najprej počistit, šele za tem preventiva.. ;)
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » Po Maj 23, 2016 09:41

Vikend je mimo in posledično ogromno novih vprašanj.

Najprej še enkrat že omenjeno, s čem čistit palubo razen vode in sirkovih krtač, katere sicer delujejo, ampak..?

Slika

V notranjosti, je po odstranitvi popolnoma preperelih tapet pogled sledeč..

Slika
Slika

Kako odstraniti ostanke neostika iz notranjega dela lupine? Bencin, white špirit, nitro..? Predvidevam da epoksi barve ne primejo direktno čez neostik?

Ugotovil sem tudi, da verjetno pušča tank za nafto, ker počasi kaplja po levem vijaku. Dokaj očitna je tudi ogromna luža pod motorjem.

SlikaSlika
Slika

Tank nameravam spraznit in odmontirat, ter počisti motorni prostor. Ker so novi tanki malo premoženje imam sledečo idejo. Na dobro očiščen in pobrušen tank, bi nanesel epoksi kit po vseh zvarih in kjerkoli bi se našla kaka luknja. Nato bi cel tank 2-3x prebarval z epoksi smolo. Ali bi to učinkovito in varno popravilo tank? Ima kdo kake druge ideje?

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Maj 23, 2016 14:15

Majka božja bi rekla moja Nona.
Upam da imaš res rad navtiko.
Tole bi jaz na tvojem mestu dal čim prej ven. Barko mislim. Da pogledaš kaj je spodaj kakšni so stiki osovine z gumo itd...

Meni so za palubo svetovali Hempel Gelcoat Cleaning Powder.
Nisem še probal baje dela čudeže.
Jaz sem ti ta vikend ribal palubo ta raster del in smo pozimi s čevlji gor hodili pa še afriški pesek in se kar naribaš ko majmun da se kaj pozna.
Baje s tem powderjem gre.
LP
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Maj 23, 2016 21:04

Zgleda, da si zelo idealistično zagnan. Saj smo bili vsi v začetku. Tudi nas je najprej skrbelo, kako bomo očistili zunanjo umazanijo ... prav nič v skrbeh pa nismo bili glede vsega ostalega - bistvenega za vsako plovilo. Praviš da je lastnik zgledno skrbel za barko, predvsem za podvodni del. Kako pa veš, da je to res? Si mu verjel na besedo? Ob pogledu na notranjost, bi težko rekel, da je to res. Kot prvo, barko ven (kot ti je rekel že Cibro). Skoraj gotovo ti pušča Volvo ležaj na osi, saj je vsa ta voda pod motorjem skoraj gotovo posledica tega. Če bi ti puščala nafta tako zelo, bi ti smrdela cela barka po nafti, nekaj pa je je sigurno pomešane z vodo v kaljuži. Ko bo zunaj šele ugotoviš, kaj je res z ozmozo, ne želim ti, da bi jo bila barka polna. Tudi motor ne bi bilo slabo dati ven, ko že delaš tak "remont". Če dela brezhibno, ga vsaj pobarvaj, saj voda pod njim sigurno nanj ne deluje blagodejno (glede na fotografijo motorja), če pa ne dela (naj ti ga pogleda nekdo, ki se spozna na take motorje sedaj, dokler je še barka v vodi), potem pa bo tako ali tako veselica - stroškovna in z mojstri. Ne čaraj z rezervarjem, daj ga ven in k mojstru, da ti ga kvalitetno pregleda in povari. Ne pozabite montirati nanj cink protektor, ti bo rezervar hvaležen. Ko je že vse zunaj, kvalitetno pobrusi in po vseh pravilih pobarvaj motorni prostor, ki deluje precej zanemarjeno, ker ga kasneje ne boš več, ko boš barko pošminkal. Pa ne pozabi montirati kalužno črpalko z avtomatskim plovčkom. Šele ko urediš te glavne probleme se začni igrati s čistočo, neostikom, tapetami, zavesami ...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Maj 23, 2016 23:18

Kar orenk pljun v to kar ti je leut svetoval.Sminka pride potem.Jaz se s svojo drkam od januarja da je sedaj v funkciji in smo zaceli pucat za uporabo.
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » To Maj 24, 2016 08:43

Najlepša hvala za vse nasvete in odgovore!

Da malce bolj v detajl objasnim zgodovino barke. Barko sem dobil v oskrbo in uporabo od svojega dedka, posledično poznam njeno celo zgodovino, od nakupa nove. Zadnje 3-4 dvige sem sam delal vse na podvodnem delu, posledično dokaj natančno poznam stanje. Motor je bil 4 leta nazaj na generalnem servisu. Barka dejansko cela smrdi po nafti in rezervoar je skoraj prazen, s tem da naj bi bil dokaj napolnjen ob zadnjem obisku.

Dela je ogromno, ampak šminka me ne zanima, spucal bi rad samo do bivalnega standarda, oziroma toliko, da lahko prespim med tem ko delam.

Primarno se mi zdi spraznit nafto iz tanka in motornega prostora ter odmontirat in popravit tank. Pogledat ali je nafta naredila kako škodo in sanirat. Ležaj na osi mislim da je vredu, a ga bom vseeno preveril ob dvigu.
Sekundarno, na novo zasilikonizirat vsa okna, ker bi znala ob res močnem nalivu kje kako kapljo spustit.
Podvodni del je po hitrem pogledu pod vodo še najmanjši problem, obraščen je za 3 leta minimalno, očitno sem zadnji antifauling naredil res dobro.. =)

Danes ali jutri grem uredit nafto in tank. Ob tej priliki se tudi dokončno zmenim za dvig. Na srečo mislim, da to ne bo v marini, ampak s pomočjo lokalnih ribičev. Posledično bo tudi dnevnica za vsak dan na suhem, par deci rozeja.. ;)
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Maj 24, 2016 22:15

Ležaj na osi moraš preveriti med plovbo, ko se vrti os. Izprazni kalužo pod motorjem, jo posuši in malo zapluj z večjim gasom. Če ti prav nič ne kaplja, potem je ležaj dober, če pa kaplja, tudi samo malo, ga zamenjaj. Motor pa le daj ven, da boš lahko očistil in pobarval motorni prostor. Kar je rje na motorju pa jo vseeno saniraj in pobarvaj, v motornem prostoru je to misija nemogoče!
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » Če Maj 26, 2016 21:47

Tank uspešno spraznjen, a ga ne morem dobiti vn, brez da odmontiram auspuh in ročico od menjalnika. Auspuh mislim da ne bi smel bit problem odmontirat, glede ročice pa nisem zihr.. Ali lahko kej pokvarim ako pač kar probam? Motor je Torpedo..
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » Če Maj 26, 2016 21:55

Še eno vprašanje.. ali je fiberglas varno čistit z nitro redčilom ali ga poškoduje? Hvala!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Maj 26, 2016 23:34

boRoot napisal/-a:Še eno vprašanje.. ali je fiberglas varno čistit z nitro redčilom ali ga poškoduje? Hvala!

Nitro je reciklirano redcilo. V njem je prav gotovo tudi aceton. Varno ni. Ce ne vre drugace pa ga uporabi. Pred iscenjem preveri ce pusca kake poskodbe. Ne namakaj predolgo...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
boRoot
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a boRoot » Pe Maj 27, 2016 09:06

Probal sem bencin, white špirit in nitro, a le nitro uspešno čisti ostanke starega neostika. Se pa voha da malce topi tuid fiberglass pomoje. Še kaka druga ideja s čem spravit 30 let star zapečen neostik dol iz notranje strani lupine?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov