Obnova jadrnice Menhir graditelja LENAVERRE

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

Obnova jadrnice Menhir graditelja LENAVERRE

OdgovorNapisal/-a visol » Ne Jun 19, 2016 20:45

Mislim da komentar zakaj in kako je do tega prišlo ni potreben,
pač kot neizkušen novinec se hitro nasankaš. Pokaže se ugodna priložnost za menjavo pa le vidiš da temu ni tako.
Potreboval bom pa kakšen nasvet, kako čimbolj kvalitetno popravit nastalo situacijo. Tako da plunt u roke lastniki tovrstnih plovil pa prosim z podobnimi izkušnjami z besedo na dan.
Demontaža krmne stene in brušenje do poliestra
[Slika][/img]
Slika]
[/Slika]
[Slika]
[/Slika]
[Slika]
[/Slika]
[Slika]
[/Slika]
[Slika]
Malce problemov z nalaganjem slik upam da sedaj bo[/img]
Lp; Iztok
Nazadnje spremenil visol, dne Ne Jun 19, 2016 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Jun 19, 2016 20:53

Jaz nekaj gledam, so pa slike tako velike, da bi moral imet par metrov dolg zaslon da bi videl za kaj se gre :shock:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Jun 19, 2016 21:14

Mogoče še kakšna slika celote (komplet barke) iz različnih kotov, da bi sploh videl o čem govorimo?
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Ne Jun 19, 2016 21:22

Nimam nobene slike u celoti, imeu sem jo namen poslikati po generalnem čiščenju, se lotim pucanja pa šok krmna stena dotalno gnila nisem pričakoval tako podlega prodajalca plovila da si upa sploh tako plovilo dati v oglas..
Drugače je pa tole mala kabinska jadrnica oblike pasara dolžine 4,75 in širine 1,95 letnik 97. Ima velik kokpit, ki mi je takoj padel v oči.
Nazadnje spremenil visol, dne Ne Jun 19, 2016 21:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 19, 2016 21:23

Ena od lepših oblik plovila zame, so mi že dve ušle v enem letu.(prva v Kopru, druga blizu Gorice) Saj bo šlo, kar je je, naj se ti ne mudi, naredi kot je potrebno. Konstrukcije ne poznam najbolje ampak osebno bi jo odprl, da se vidi kaj je znotraj. Boš jadral al bo pasara? To je 4.75 se mi zdi.
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Ne Jun 19, 2016 21:34

Trenutno sem časovno omejen, upam da mi bo do dopusts uspelo rešiti problem z krmno steno, potem pa seveda v vodo da ji vidim pomankljivosti v jeseni pa v garažo potem pa remont v nulo, da imam jo namen dati čez pol da očistim in zamenjam vsebino v kanalu vzdolžnega gredlja,danes pri brušenju sem opazil vlažno vsebino, samo tega posega se pa res bojim
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jun 19, 2016 21:48

ni tko kritično prjatu,se boš pa kej naučil zraven.
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Ne Jun 19, 2016 22:31

No ja saj bo šlo, ker mora
Iztok hvala za nasvete in kontakt bom verjetno še kaj potreboval
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Jun 20, 2016 08:01

odreži še rob med predalom in daj dilo v enem kosu
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Po Jun 20, 2016 09:11

Zdravo
Na sliki se ne vidi dobo, zrezal sem toliko da mi bo šla vezana plošča v enem kosu, mogoče še preveč gelkot se mi je okoli predala enostavno drobil v roki. Mojstri so z zunanje strani odrezali robnico oziroma sedišče za gumo poslednično je voda prihajala v krmno steno med obe plasti, vrhunska kombinacija za zgnitje dile.
[Slika]

Imam pa vprašanje glede priprave na kitanje po poliestrski smoli, namreč prodajalec mi je ponudil automobilski kit, imam namen pokitati udarnine po kompletnem krovnem delu in polakirati[/img]
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Sr Jun 22, 2016 10:12

Zdravo dela potekajo po planu sladi vgradnja vodotesne vezane plošče in laminiranje pa kitanje pa spet ogromno brušenja ... [Slika]
img
Problem, pa se mi je pojavil pri mankajočem členu, ki povezuje jambor in bum. Bil v kammu, ne držijo rezervnih delov. Ali mogoče kdo ve, ali bi pasal člen od kakega drugega tipa jadrnice. Navoji za vijake so 6 mm[Slika][/img]
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Jun 22, 2016 16:00

Kakšen je premer cevi buma? Jaz bi zamenjal celotni sklop pritrditve buma.
V kolikor ne najdeš novega sklopa v bližini in če ga potrebuješ hitro, daj izdelati rf prehodni kos najbližjemu kovino pasarju/strugarju. Pred montažo pa preglej kako je bil bum originalno montiran, nad ali pod obstoječim nosilcem, da ti bo ustrezala višina glede na višino sprednjega roba glavnega jadra.
Uporabniški avatar
visol
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a visol » Sr Jun 22, 2016 16:28

Zdravo snetaskera
Hvala za odgovor
Premer cevi buma je 5,5 cm
Klical sem v več trgovin z deli pa zaenkrat ni odgovorov, z strugarjem sem se že pogovarjal vendar rabi vsaj sliko po kateri bi naredil gibljivi spoj. A ima kdo podobno jadrnic.
Lp; Iztok
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Jun 22, 2016 17:11

Bom danes pogledal v cnarni, ce ma katera podobno vpetje. Sicer je taksno vpetje zelo primitivno, ker ne potrebujes nikakrsnega panta...
Zadoscal bi krizno vpet bolcen.
Kako veliko kadro pa je?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 22, 2016 17:27

Ne komplicirat orka duš.Na glavo vijaka,ki ti paše v jamborki del našvasi cevko ki bo tko dolga,da paše v del na bumu in tako debela da bo imela enako luknjo kot ušesa na bumu.Skozi daš vijak in samovarovalno matico,na od vijak ki ima navarjeno cev pa spodi matico.in...trarara že piješ pir.Jaz bi tole prej naredu ko sem napisal kak nardit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov