popravilo elise

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

popravilo elise

OdgovorNapisal/-a mungo » Ne Dec 14, 2008 21:14

:roll: Eh ja,.. malo sem kljunil eliso (Tohatsu70) in ker sem slišal da če ne daš popravit, ni scentrirano in gre lager, semering, pa še izkoristek je slabši. Makes sense. Slišal sem tudi, da obstajajo ljudje, ki se ukvarjajo se s klepanjem in centriranjem elis. Ali kdo koga pozna? Rad bi, da je zadeva dobro narejena, drugače raje pustim kakor je ali pa jo pokrivim sam, saj je zelo malo udarjena. Rad pa bi imel brezhibno narejeno, saj je motor kot nov in tudi jaz sem preveč pedanten, da bi svojo družino prevažal naokoli z opremo ki ni BP.
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » To Dec 16, 2008 14:17

Malo kljunil...
Če reč ni scentrirana ti lahko res naredi precej škode na peti.
Če je elisa aluminijasta bi jo jaz kar zamenjal... Staro pa potem nesel kam popravit, če ni preveč zvita in bi se potem lahko odlomila.
Bolj pomembno je, da je tudi os elise ostala ravna. Če os ni ravna bo menjalnik v peti šel rakom žvižgat.
Tolerance odstopanja od "absolutno ravne" osi pa so zelo majhne.
Jaz bi na tvojem mestu šel do serviserja in ga prosil, če preveri stanje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Dec 16, 2008 18:50

Potisna sila takega motorja je po grobi oceni kakšnih 5kN, to je toliko kot teža pol tonske uteži. In če os v "normalnem obratovanju" toliko prenese ji po mojem ni bilo hudega, če si jo samo malo kljunil.
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 16, 2008 22:10

Pozdravljen
Daj se malo znajdi in sam preveri ali si skrivil os,ter tako prišparaj vsaj vožnjo na kontrolo.Fiksiraj motor,nato pa nasproti osi fiksiraj točno v osi na primer konico svinčnika.Počasi vrti propeler in če os opleta okoli špice si jo skrivil,če je pa v centru, jehvala bogu z njo vse v redu.Propeler pa, če ni odlomljen,MALO pogrej z fenom na vroč zrak in ga z gumijastim kladivom zravnaj.Kot pa tako vidiš na ostalih dveh krakih.Spiješ še pivo in zadeva je gotova.
LP Iztok
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Sr Dec 17, 2008 08:23

To, Polanc! Ideja mi je všeč, velja zapomnit...
Uporabniški avatar
mungo
Štabni praporščak

popravilo propelerja

OdgovorNapisal/-a mungo » Sr Dec 17, 2008 09:24

Os je BP. Samo en krak ima malo ušesa, čisto na koncu, "lih tolk de". Če rečem malo je to malo, ne kot ženske ki "malo podrgnejo avto", ko pa ga vidiš je v resnici samo še za v kocko. Bom res verjetno kar poskusil s fenom, počasi in previdno, kar pa se pira tiče, to pa že znam, to sem že počel... Letni servis že obvladam v nulo, peto smo že tudi imeli narazen zaradi menjave semerinčkov, pa impeler, no ja, pa dejmo še to probat, samo da bo uržah za pitje! Hvala vsem za odgovore!
Mitja64
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Mitja64 » Sr Dec 17, 2008 14:40

Mungo,
jaz sem jo ravno tako "malo" poškodoval, pa mi jo je Robi iz Kopra navaril, pobrusil in pobarval. Izgledala je kot nova. Cena ni bila pretirana.
Če te zanima...
Robijev telefon 041 721 236
Lep pozdrav!
Mitja
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Sr Dec 17, 2008 18:46

Koliko pa je cena nove?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Dec 17, 2008 20:30

Od tohacuja 40 je nova original 250 ojro, kopija 120 ojro lahk pa tud od yamahe gor daš je 110 evrov. Cene so za 40-50hp.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov